19 °C Budapest
Fire on gas stove with dark background

Fontos hírt kaptak magyar áramszolgáltató ügyfelei: így rendeződhet a helyzetük

2021. december 16. 13:36

Budapest, 2021. december 16. - A 90 napra felfüggesztett JAS Budapest Zrt. helyett az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználók ellátására az EMoGÁ Észak-Magyarországi Gáz Kereskedelmi Kft.-t, míg az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók számára az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-t jelölte ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A fogyasztóknak 90 napjuk van új szerződéses partnert találni.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2021. december 9-ei határozatával a JAS Budapest Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. (JAS Budapest Zrt.) földgáz-kereskedelmi működési engedélyét 2021. december 17-től 90 napra felfüggesztette.

A Hivatal intézkedett a felhasználók földgázzal való biztonságos ellátása érdekében, amelynek keretében a felfüggesztő határozat közlését követő 2021. december 10. és a felfüggesztés kezdete közötti időszakban a felfüggesztett engedélyű földgázkereskedő felhasználóinak részéről jelentkező földgázigény kielégítését a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) biztosítja a földgáz biztonsági készlet ilyen esetekre elkülönített mennyiségéből.

Ezzel párhuzamosan a Hivatal ajánlati felhívást tett közzé a hatályos földgáz-kereskedelmi működési engedéllyel rendelkező földgázkereskedők felé a felfüggesztett kereskedő felhasználónak ellátására, majd a beérkezett ajánlatok közül a legkedvezőbbet kiválasztotta és ezzel új földgázkereskedőt jelölt ki 2021. december 17. és 2022. március 17. közötti időszakra.

A MEKH az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók számára a vonatkozó jogszabály alapján az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-t, mint egyedüli egyetemes szolgáltatásra jogosult kereskedőt jelölte ki végső menedékes ellátásra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az energiahivatal felhívja az érintett felhasználók figyelmét, hogy a kijelölési időszak 90 napján belül a jogszabályban foglalt szabályok mentén szerződhetnek a kijelölt földgázkereskedővel, vagy másik földgázkereskedővel és felmondhatják a jogszabály alapján létrejött szolgáltatási jogviszonyt, illetve folyamatban lévő kereskedőváltás esetén, ha a felhasználó új földgázkereskedője a felfüggesztett engedélyű földgázkereskedő lenne, a kereskedőváltás során a felfüggesztett engedélyű földgázkereskedő helyébe a kijelölt földgázkereskedő lép.

A felhasználók ellátása a kijelölést követő 90. napig áll fent, amennyiben a fentebb jelzett módon nem szerződnek a kijelölt földgázkereskedővel vagy kereskedőváltás keretében nem állapodnak meg másik földgázkereskedővel, úgy a 90. napot követően saját maguknak kell gondoskodni az ellátásukról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem