Farmers food market stall with variety of organic vegetable. Vendor serving and chating with customers. cimlapi

Itt a legújabb étkezési trend: egyre több magyar hódol be neki

2021. október 26. 20:04

A szezonális táplálkozás egyre népszerűbb étkezési irányzat, amely az évszaknak megfelelő, időszakosan termő zöldségek és gyümölcsök fogyasztására buzdít. Mivel azonban hozzászoktunk ahhoz, hogy a legtöbb élelmiszerhez folyamatosan hozzájuthatunk, így nem is olyan egyértelmű: miért is fontos ez? A szezonális finomságokról Pintér László őstermelő is mesélt, aki a nyári szamóca termés után ősszel tökök termesztésével is foglalkozik.

A folyamatosan széles termékpaletta nagy segítség a változatos táplálkozáshoz, de a szezonon kívüli termények nem mindig olyan dúsak ízletesek, mint azt szeretnénk. Érdemes tehát odafigyelni az évszakok változására, és arra, hogy milyen friss, idény termények érhetők el a hideg időszakban is.  A szezonális táplálkozás előnye, hogy azt használjuk alapanyagként, amit és amikor a természet magától ad. Így vegyszerek nélkül, organikusan kerülhetnek tányérunkra a fogások. A jelenleg szezonális termények közé tartozik a padlizsán, a kelkáposzta, de a legaktuálisabb most mind közül a sütőtök.

Változatosság? Garantált!

Az, hogy az évszakoknak megfelelően eszünk, egyáltalán nem jelenti, hogy mindig ugyanazt kell fogyasztanunk. Vegyük például a sütőtököt! Egyre többen keresik az Amerikából származó hokkaido tököt, amely a sütőtök édesebb, Ázsiában is nagyon kedvelt testvére, ráadásul hámozni sem kell. A hokkaido tök héja ehető, így az alapos mosást követően, sült állapotában a héja is értékes, finom része a zöldségnek. Készíthető belőle smoothie, krémleves, sőt, ínycsiklandozó humuszok alapanyaga is.

Támogasd a hazait!

A szezonalitással ráadásul még egy jó ügyet támogathatunk: külföldről importált termékek helyett vásároljuk az itthoni termelők áruját! Így nem csak az ökológiai lábnyomunkat csökkenthetjük azáltal, hogy nem terheljük a környezetet a portéka utaztatásával, de a magyar termelők fennmaradásához is aktívan hozzájárulhatunk. A Kifli.hu nem csak a tisztességes felvásárlási árakkal és azonnali fizetéssel támogatja a helyi termelőket, hanem a Kistermelői Együttműködési programjával segíti beszállítóik növekedési törekvéseit is. "Felelős és a fenntarthatóságot messzemenőkig szem előtt tartó kiskereskedőként az a nem titkolt célunk, hogy a vásárlóink minél inkább a szuperfriss hazai termékeket válasszák, azaz növeljük a magyar termékek részesedési arányát az értékesítésünkben. Ehhez pedig nyilvánvalóan támogatnunk kell a kisebb hazai termelőket, hogy velünk együtt tudjanak növekedni" - mondta Szabó Réka, a vállalat értékesítési vezetője.

+ 1: Egy jó történet

Pintér László őstermelő, a szabadszállási Ortofrutta Kft. tulajdonosa. Gyermekkori álmát valósította meg, amikor főiskolai diákhiteléből megvásárolta első palántáit. Családi vállalkozása 2009-óta működik, immáron 50 hektár területen. A környező termelői közösséget összefogva László több helyi gazda terményeit is értékesíti a hazai piacon. Mára közel 60 ember dolgozik azon, hogy gondozzák a terményeket, többek között ezidőtájt a hokkaido tököket. Az ő szezonális zöldségeiket és gyümölcseiket is megvásárolhatjuk a Kifli.hu-n, akik, Lászlóhoz hasonlóan eltökélten hisznek abban, hogy a magyar termékek párjukat ritkítják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm