A Föld napján túl is naponta merül fel a fenntarthatóság kérdése. Egyre több területen, így ma már az ingatlanvásárlás folyamatában is megkerülhetetlen ez a téma.
Sokan tudtukon kívül komoly veszélynek teszik ki önmagunkat és családtagjaikat, méghozzá egyszerű figyelmetlenség miatt: nagyon nem mindegy ugyanis, hogy hol és milyen körülmények között tároljuk az élelmiszereket, alapanyagokat. Az ételmérgezés sokkal gyakoribb, mint azt gondolnánk, pedig egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne a baj.
Egy átlagos háztartásban az alapanyagok egy jelentős részét egészen biztosan rossz helyen tartjuk - ezt elégelte meg a brit luxuscikk-kereskedő, Virginia Hayward, aki hosszas tanulmányában ecseteli több mint 30 különböző élelmiszernek, alapanyagnak a helyes tárolási módját - számol be a DailyMail. Megírása előtt, számos táplálkozási-, egészségügyi szakemberrel és élelmiszer-biztonsági szakértővel beszélt, akik megerősítették, hogy a helytelen tárolási módszerek nemcsak az étel kellemetlen ízét okozhatják, hanem súlyos egészségügyi problémákat is, mint például az ételmérgezés, vagy éppen a Hepatitis A.
A szakember szerint különösen érzékeny ételek közé tartozik a nyers tojás, a nyers kagyló, a pasztörizálatlan tej, a nyers hús, a baromfi, a lágy sajtok, a főtthús, valamint az előre csomagolt szendvicsek.Ezzel szemben alacsony kockázatú ételek azok, melyek hosszabb eltarthatósági idővel rendelkeznek, és ha helytelenül tárolják őket, esetleg szavatossági időn túl, akkor sem okoznak nagyobb bajt a fogyasztók számára. Ezek az ételek tehát stabilabbak, ilyen például a kenyér, a keksz, a gabonafélék és a chips.
Persze az is fontos, hogy különbséget tudjunk tenni a csomagoláson található "Fogyasztható" és "Minőségét megőrzi" kifejezések között, hiszen a kettő nem ugyanaz. Míg előző szigorúan azt a dátumot jelöli, ami előtt még el szabad fogyasztani a terméket, és a fogyasztó biztonságát szolgálja, addig az utóbbi csupán a termék minőségére vállalt garancia utolsó napja. Az alábbi táblázatban összeszedtük a különféle alapanyagok helyes tárolási módját:
A tojást érdemes a hűtőben tárolni, nagyjából három hétig áll el biztonságosan. Amennyiben lehetséges, ne a hűtő ajtajába tegyük, hiszen állandó nyitogatás miatt ott nem egyenletes a hőmérséklet. A sajtnak szintén a hűtőben a helye, az hogy meddig áll el, nagyban függ az összetevőktől: a lágy sajt 2 hétig, a közepesen lágy 2-3 hétig, míg a kemény sajtok 2-4 hónapig is elállnak biztonságosan. A vaj szavatossági ideje 3-5 hónap a hidegen, a tejé 5-7 na, de ha felbontás után 2-3 nap eltelik, már ne fogyasszuk el inkább. A kenyeret, ha hűvös, százaz helyen tároljuk, 7 napig is eláll, ám ez nagyban függ az összetevőktől. A csomagolt kenyerek például tartósítószert is tartalmazhatnak így azokat tovább is fogyaszthatjuk.
A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
-
Folytatódik az árcsökkentési program a Lidlben: mutatjuk, milyen akciók érkeztek
A magyar vásárlók különösen árérzékenyek, még mindig megnézik, hogy mire, mennyit költenek.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
-
Élethelyzetek, amiben kivédhető az anyagi kockázat (x)
Az elmúlt években különösen sok elbizonytalanító körülménnyel kellett szembenéznünk.
- Másként látja Alekszej Navalnij halálát az amerikai hírszerzés
- Gázolt a vonat Kecskemétnél, késésekre kell számítani a szegedi vonalon
- Sulyok Tamás: kiváló borászok nélkül nem születnének minőségi borok
- Változatlan hitelminősítés, új kínai autógyár - a nap hírei
- Új videón a Hamász magyar túsza
- Itt a hét öt száma