19 °C Budapest

Sosem gondolnád, ki a válság igazi nyertese

Pénzcentrum
2013. november 6. 11:32

A 2008-ban kitört válság még mindig érezteti hatását, és a gazdaság szereplői lassú kilábalásra rendezkedtek be. A folyamatok azonban másként hatnak a különböző helyzetben lévő családokra. Az FHB 2011-ben indította útjára az Első Lakásukat Vásárlók helyzetének elemzését, melynek legfrissebb tanulmányából kiderül, hogy egyre jobb helyzetben vannak Magyarországon azok, akik első lakásuk megvásárlására készülnek. A lakásárak és a jövedelmek viszonya, a hitelezés, valamint az infláció ugyan kimondottan jó pozíciót eredményeznek a jellemzően fiatalabb korcsoportokba tartozó első lakásvásárlók számára, ám leginkább a munkalehetőség és az állami támogatások azok, amik árnyalják a képet. Ha fiatal vagy, van fix munkád, és lakást vennél Magyarországon, te vagy a válság igazi nyertese.

Az elemzés épít az FHB Lakásárindex eredményeire, de a lakásvásárlás sok tényező által befolyásolt döntését további szempontokból is megragadja. Az 5 legfontosabb szempontot ábrázoló pókháló-ábra bemutatja, miért indokolt a több mutatót is vizsgáló elemzés. A 2002-es és a 2013-as helyzet igen eltérő: a költségvetési szempontból fenntarthatatlan folyamatokba torkolló hajdani támogatási rendszer helyett jelenleg kedvezőbb lakásárak és alacsonyabb kamatok segíthetik első lakásukhoz a fiatal családokat.

Rövidebb időtávot tekintve, a 2010-es helyzethez képest pedig egyértelműen javultak a mutatók. A tulajdonosokat kedvezőtlenebbül érintő lakásár-csökkenés egyre jobb vásárlási lehetőséget kínál, a kamattámogatás és az új lakások piacát érintő szocpol erősítése könnyíti az első évek terheit.

A lakásvásárlási döntéskor természetesen elsődleges szempont a család jövedelmi helyzete. Statisztikailag a foglalkoztatás 2010 óta emelkedik, az előző év azonos negyedévéhez képest is 1,4%-os javulást mutat. Továbbra is említendő azonban, hogy az előző évhez képesti növekedés részben a közmunkaprogramoknak tulajdonítható. Az alacsonyan jövedelmező közmunkaprogramokban résztvevők számára pedig elsődlegesen nem a tulajdonlás jelentheti a lakhatási megoldást, hanem a szociális bérlakás elérhetősége.

A fenti adatokból az is kiszámítható, hogy mennyibe kerül - ledolgozott hónapokban mérve - egy átlagos méretű lakás. Egy 60 négyzetméteres lakást tekintve például látjuk, hogy míg Budapesten 92,4 hónapot, azaz több mint 7 és fél évet kell dolgozni (más célra egyáltalán nem költve), addig ez Győrben alig több mint 6 év, Szolnokon vagy Miskolcon pedig 5 év, vagy annál is kevesebb.

Az itt bemutatott adatok különösen fontosak az első lakásukat vásárlók számára, akik új belépőkként először jelennek meg a lakáspiaci lépcsőn, és nem feltétlenül tudják első ingatlanukat egy korábbi eladásából részben finanszírozni. Éppen ezért a hitelezési környezet is különösen fontos számukra.

Az alacsony infláció a reálbérek növekedését okozta, az előző év azonos negyedévéhez képest 1,9%-kal. A nettó keresetek növekedése tehát reálbér-növekedéssel járt együtt. Ennek a folyamatnak érezhető hatása lehet a lakáskeresletre, amennyiben a tendencia folytatódik, illetve amint a foglalkoztatottak arra számítanak, hogy tartósan folytatódni fog.

Az alábbi ábra azt mutatja meg, hogy a jövedelmi helyzet javulása a csökkenő lakásárakkal együtt jóval kedvezőbb helyzetbe hozta a lakásvásárlókat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minél alacsonyabb a mutató értéke, azaz minél rövidebb időszak jövedelmét kell kiadni egy négyzetméternyi lakásra, annál jobbak a vásárlók lehetőségei. A tavalyról idénre történt javulás pedig az emelkedő jövedelmeknek és a lakásárak 2 százalékos csökkenésének együtt tulajdonítható.

A lakáshitelek kamata tovább csökken

A csökkenő inflációval párhuzamosan tovább csökkentek a betéti és hitelkamatok is. Támogatott hitel igénybevétele esetén akár 6 százalékos induló kamattal is igényelhető lakáshitel. Az Első Lakásukat Vásárlók számára az alacsonyabb kamatkörnyezet a 15 év körüli tipikus futamidőt is figyelembe véve azt jelenti, hogy a hitelek részletei mérsékelt terhet jelentenek. Elmondható, hogy immár az árfolyamkockázattól mentes forinthitelek nyújtotta lehetőségek nem sokkal maradnak el az előző évtized közepén uralkodó devizahitelekétől. Az összképet még tovább javítja a hozzáférhető támogatások köre.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm