Építkeznél? Hatalmas árzuhanás a telekpiacon

Pénzcentrum
2013. október 1. 15:00

Míg a telekpiaci forgalom a válság éveiben nagyjából együtt mozgott a lakáspiac egészével, a telekárak a lakásokénál kétszer akkorát estek 2008 óta - derül ki az OTP Jelzálogbank gyorselemzéséből. A négy év alatt bekövetkezett - és területileg nagy változatosságot mutató - országosan átlagos 30 százalékos értékvesztés a családi házak iránt jelentősen visszaesett keresletnek is köszönhető, az áresés következtében viszont jelenleg nagyon kedvező feltételekkel lehet jó telekhez jutni.

Lassuló forgalomcsökkenés és nagyon alacsony szinten lévő árak jellemzik a magyarországi telekpiacot. Míg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogszabályi előírásoknak megfelelően szűrt adatbázisában 2008-ban még 22,5 ezer belterületi, 1/1 tulajdoni hányadot érintő telektranzakció szerepelt, 2010-ben ez 14 ezerre, a tavalyi évben pedig 13 ezerre csökkent. A piac zsugorodása évről-évre nem egyenletes: míg 2008 és 2010 között közel kétötödével csökkent az adásvételek száma, 2010 és 2012 között már csak alig 7 százalékkal szűkült a piac, s Somogy mellett további hét megyében volt pozitív irányú az elmozdulás. Érdekesség, hogy ez a tendencia milyen feltűnő hasonlóságot mutat ugyanezen lakóingatlanos statisztikával: 2008-2010 között -41 százalék, 2010-2012 között -5 százalék forgalomcsökkenés.

"Sajnos az idei, egyelőre nem teljes első félévi adatokból még nem tudunk arra következtetni, hogy vajon 2013-ban megáll-e a piac zsugorodása. Ehhez mindenesetre a családi házak iránti, 2007 óta jelentősen visszaesett kereslet újbóli élénkülésére lenne szükség"- mondja Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

A telekpiacon az országos forgalom közel negyede a családi ház forgalomban is "élen járó" Győr-Moson-Sopron és Pest megyékben koncentrálódik. Pozitív irányú kereslet-elmozdulást a négy év során egyedül Somogy megyében mutat a statisztika, ahol a 2007-ben meghosszabbított autópálya-szakasz növelte a környező, elsősorban a Balaton déli partján lévő települések vonzerejét. A csökkenés Borsod-Abaúj-Zemplén megye mellett három dunántúli megyében (Győr-Moson-Sopron, Tolna és Vas) maradt 30 százalék alatt ez idő alatt.

Az árváltozás mértékét tekintve már nem állítható fel olyan egyértelmű párhuzam a telekpiac és a lakáspiac között, mint a forgalomváltozás esetében. Országos átlagban kereken 30 százalékos értékvesztésről beszélhetünk 2008 és 2012 között, ez kétszer akkora visszaesés, mint amekkora a lakáspiacon volt tapasztalható. Az eladott telekingatlanok pozitív, 10-15 százalék közötti átlagos drágulását csak Csongrád és Győr-Moson-Sopron megyékben figyelhetjük meg. A 2008-2010 és 2010-2012 közötti egyenlő időszakok között az országos átlagban alig van különbség: -18, illetve -15 százalék az árváltozás, ami jelentősen meghaladja a lakások értékvesztésének mértékét. Bár az adatok azt mutatják, hogy 2013. első félévében tovább folytatódott ez a csökkenő ütem, a viszonylag kisszámú regisztrált tranzakció miatt egyelőre ez csak előzetes helyzetképnek tekinthető.

Megyei szinten több mint nyolcszoros különbség látható az eladott belterületi telkek átlagárai között. Az adatok feldolgozásánál nagyjából a családi ház építésére alkalmas méretkategóriára szűkítették a vizsgálatot, s csak a teljes tulajdoni hányadot illető tranzakciókat elemezték. A legfrissebb adatok szerint vidéken átlagosan 3655 forintot kell szánni egy négyzetméter belterületi telek megvásárlására, míg Budapesten közel 29 ezer Ft/nm volt az átlag. A megyei sorrendet Pest vezeti 6400 Ft/nm-rel, s még Győr-Moson-Sopron, Csongrád és Hajdú-Bihar értéke van 4000 Ft/nm felett. A sor végén pedig - Békés és Tolna után - Nógrád megye áll, egyedüliként ezer forint alatti fajlagos árral (766 Ft/nm). A vidéki átlagos telekár 3,78, míg Budapesten 32,1 millió forint volt az elmúlt másfél évben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Külön vizsgálva a megyeszékhelyek telekárait Veszprém bizonyul a legdrágábbnak, 12,5 ezer Ft/nm-es átlaggal. Ezután hajszállal lemaradva Győr következik, majd Szeged, 11,8 ezer forintos fajlagos átlagértékkel. A lista végén pedig Békéscsaba és - bőven kétezer forint alatti átlagos négyzetméterárral - Salgótarján állnak. "Az országosan rendkívül alacsony szinten lévő telekárak egyben jó lehetőséget is jelentenek a vevőknek, hiszen jelenleg nagyon kedvező feltételekkel lehet telket vásárolni" - mondja Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm