A 125 %-os lakáshitel kirúgta a sámlit az adósok alól

Pénzcentrum
2009. június 25. 17:02

Korábban a magas finanszírozású és a jövedelemigazolás nélküli hitelkonstrukciók (különösen ezek kombinációja) kapcsán számoltunk be arról, hogy az ügyfeleknek a lakásárak csökkenése miatt magasabb a fennálló tartozásuk, mint a fedezetként felajánlott ingatlan értéke, mára a normál jelzáloghitelesek közül is minden hatodik ezzel a problémával küzd Nagy-Britanniában.

Jelenleg már közel minden hatodik brit jelzáloghitelest érint, ezzel országos szintűvé vált a hitelek fedezetlensége. A legfrissebb jelentés szerint a Northern Rock ügyfelei körében 32 %-osra tehető azon ügyfelek aránya, akiknek több a tartozása, mint amennyit a lakása ér. A hitelintézet korábban a fedezet hitelbiztosítéki értékének 125 %-át is meghitelezte, mivel az ingatlan értékének megfelelő lakáshitelt személyi kölcsönnel egészítette ki.

Bajban a brit lakáspiac, eladósodtak a hitelesek Forrás: Guardian

A Bradford & Bingley, a Birmingham Midshires és az Alliance & Leicester egyaránt 20 % körüli arányról számoltak be. A felmérés rámutatott, hogy az országon belül területileg is jelentős eltérések mutatkoznak, míg például Sunderland környékén a hitelállomány 43,7 %-át sorolták a fent említett körbe, addig más területeken csak 10 % alatti arányról számoltak be.

Korábban: Fizet a bank, csak vidd el a hiteled máshová!

A fedezet értékét meghaladó tartozás tekintetében is jelentős különbségek mutatkoznak, ebben az összehasonlításban Cambridgshire áll az élen 13 369 fonttal (4,4 millió forinttal). Az új (csökkentett hitel/fedezet aránnyal nyújtott) lakáshitel igénylések száma az elmúlt hónapban egyébként meghaladta a 31 ezret, ami éves szinten 16 %-os növekedésnek felel meg.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm