21 °C Budapest

Fordult a kocka: többet hoz a bankbetét, mint az ingatlan!

Pénzcentrum
2008. október 31. 05:40

A fővárosi ingatlanpiaci index segítségével azt kívánjuk bemutatni, hogy az aktuális lakásárak és bérleti díjak alapján ingatlanbefektetéssel, vagy a pénzünk bankban történő lekötésével érhetünk el magasabb hozamot. A jegybanki alapkamat 11,5 %-ra történő emelésével arányosan nőttek a lekötött betétekkel elérhető hozamok, de némileg emelkedtek a használt lakás árak is az elmúlt negyedévben. Az előző vizsgálatunk óta eltelt időszakban fordult a kocka és jelen állás szerint a bankbetétekkel lehet magasabb hozamot elérni.

A BIMEX-módszer segítségével megállapíthatjuk, hogy az ingatlanpiacon elérhető értéknövekedés és a bérbeadásból származó hozamok milyen viszonyban vannak a kereskedelmi bankok által kínált lekötött betétek kamataival. A mutató 1-es érték esetén azonos megtérülést feltételez, felette az ingatlanpiac teljesít jobban, alatta a banki lekötések hoznak nagyobb hasznot.

A számításokat a cikk végén megjelölt ingatlanközvetítő cégek adatbázisai, valamint a kereskedelmi bankok honlapján található lakossági hirdetmények adatai alapján végeztük.

Első lépésben megvizsgáltuk a fővárosi albérlet árakat. A havi bérleti díjak és a számításba vett ingatlanok alapterületéből megállapítottuk az egy négyzetméterre eső átlagos bérleti díjat. Az ingatlanközvetítők használt lakásokra vonatkozó adatbázisaiból számított kínálati átlagárat összevetve a bérleti díjakkal, megkaptuk az éves bérleti hozamot.

Az ingatlanbefektetésünk hozamát a lakásárak változása és az albérleti hozam összege adja, csökkentve az amortizációval. A banki összehasonlításhoz szükségünk volt a piacon elérhető lekötött betétek átlagos kamatára, mely adatokat a banki honlapokon található hirdetményekből gyűjtöttük. A két mutatót hányadosa megmutatja, hogy a banki- vagy az ingatlanbefektetés kínál kedvezőbb lehetőséget a számunkra.

Fordult a kocka: ezúttal a bankbetét a befutó!

Az ingatlanpiac vizsgálatakor említést érdemel az a tény, hogy az adatbázisokban szereplő kínálati árakat az eladó határozza meg, de a majdani tényleges vételár az esetleges alku mértékének megfelelően változhat. Az index-számítás átlagok alapján történik, végeredményben piaci tendenciákra utal. Ingatlanbefektetésünket több tényező is egyedileg befolyásolhatja, ilyenek a lakás elhelyezkedése, mérete, fekvése, kiadhatósága.

A BIMEX értéke a júliusi vizsgálat óta eltelt negyedévben 1,39-ről, 0,82-re csökkent. Az elmúlt negyedévben az átlagos bérleti díjak kis mértékben emelkedtek, kora ősszel megélénkült az albérletpiac, de az iskolakezdést követően újra normalizálódott a helyzet. Amíg a vizsgált időszakban a használt lakások átlagos felértékelődése 0,92 %-ra mérséklődött, a betéti kamatok a monetáris politikai döntésnek köszönhetően szárnyalni kezdtek, ez pedig azt eredményezte, hogy a bankbetétek felé billent a mérleg nyelve.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az albérleti piacon, a júliusban mért 2 282 Ft-os egy négyzetméterre eső átlagos havi bérleti díj 2 320 Ft-ra változott, miközben a fővárosi lakások átlagos kínálati négyzetméterára 332 917 Ft-ról 335 986 Ft-ra emelkedett. Az amortizációs tényező mértékével (2 %) korrigáltuk az ingatlanhozamot.

Bár sokak szerint ingatlant vásárolni mindig érdemes, ezúttal a magasabb hozamok a bankbetétek mellett szólnak. A pénzintézetek által kínált egyre magasabb kamatok számos ügyfelet csábítanak a bankfiókokba. Aki a bankban fialtatja a pénzét, annak nem kell bajlódni a bérbeadással járó kötelezettségekkel. A lekötött betétek és a megtakarítási számlák sokkal erősebb alternatívát jelentenek az ingatlanbefektetéssel szemben, mint akár egy negyed- vagy egy fél évvel ezelőtt.

A számításokhoz az Otthon Centrum, a Duna House és az OrigoIngatlan.hu adatbázisait használtuk fel. A felhasznált adatokat október 28. és október 30. között gyűjtöttük.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem