Még mindig tart a kelet-európai lakásár-robbanás!

Pénzcentrum
2008. szeptember 26. 05:55

Globális tendenciák... Közzétette legfrissebb ingatlanpiaci elemzését a Global Property Guide, melyből kiderült, hogy a pénzügyi szektorban pusztító hurrikán szele a világ lakáspiacain is éreztette hatását. Az előző negyedévben arról számoltunk be, hogy világszerte véget ért a lakásárak szárnyalása, a legfrissebb számítások szerint azonban tovább romlott a helyzet.

A 33 országot átölelő felmérésből kiderül, hogy reálértéken 12 nemzet könyvelhetett el némi emelkedést, ugyanakkor 21 országban tovább csökkentek a lakásárak. A legnagyobb viharfelhők a Balti-államok, az USA, Nagy-Britannia és Írország felett tornyosulnak, ezekben az országokban - némi kerekítéssel - kétszámjegyű árzuhanást mértek az elmúlt egy évben.

A közelmúltban még egymásra licitáltak a külföldi befektetők, ha Lettország ingatlanpiacáról esett szó, az utóbbi időben viszont mélyrepülésben vannak a rigai árak és mindenki menti, ami menthető. A belföldi kereslet nem képes felvenni az ugrásszerűen megszaporodott beruházások késztermékeit, ami az elmúlt egy évben reálértéken 33,08 %-os csökkenéshez vezetett.

Egy ugrással máris a hasonló helyzetben lévő Észtországban találhatjuk magunkat, ahol a főváros (Tallinn) ingatlanpiacának felmérésekor 14,06 %-os visszaesést állapítottak meg a statisztikusok.

Az éves mutatók között böngészve találunk néhány érdekes eredményt, de amikor csak az utolsó negyedévet vesszük számításba, szembetűnő, hogy még a lista élmezőnyébe tartozó országok közül is többen negatív eredményt értek el. Ezek a mutatók azt sugallják, hogy a globális változások mély nyomokat hagytak a lakáspiacokon és a dolgok még rosszabbra fordultak a második negyedévben.

A negyedéves összevetésben is a lett főváros végzett az utolsó helyen, Rigában 8,16 %-kal estek az árak a vizsgált időszakban. A szűkebb időtáv vizsgálata során figyelembe kell venni a szezonális változások erősebb hatását, így ezekből a számokból inkább csak a piacokon uralkodó tendenciákra következtetünk.

Kína (Sanghaj) az élen, de a befektetők óvatosabbá váltak

Az elmúlt egy évben drámai fordulat következett be a világ számos lakáspiacán. Egy évvel ezelőtt a vizsgált országok közül még mindössze 5 államban mértek visszaesést, mára ezek száma 21-re emelkedett.

A globális tendenciák ellenére a kínaiak továbbra is jelentős áremelkedést tudtak produkálni és 27,28 %-os eredménnyel letaszították a trónról északi szomszédunkat. A sanghaji lakáspiacot tükröző index hátterében azonban kevesebb tranzakció áll, a kedvezőtlen világgazdasági hírek hallatán a befektetők óvatosabbá váltak.

A listában nem szerepelnek a közel-keleti államok, ahonnan pedig egyre-másra érkeznek az óriási ingatlan beruházásokról szóló hírek. Izrael kivételével egyik érintett állam sem szolgáltatott hivatalos adatokat a lakáspiacáról, ezért az ott uralkodó irányzatokról csak a meg nem erősített statisztikai adatokból tudunk következtetéseket levonni.

A táblázat élmezőnyében szereplő Szlovákia és Bulgária mutatói meglepetést okoztak a szakértők körében, akik szerint ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a kelet-európai lakásárak robbanása még nem fejeződött be maradéktalanul, ezekben az államokban még vannak tartalékok. A szlovákoknál negyedével (25,57 %-kal) a bolgároknál hatodával (15,28 %-kal) lettek drágábbak a lakások, mint egy évvel korábban.

A régióban található országok közül ugyan nem szerepel a listán Montenegró és Albánia, de a nemzetközi ingatlanpiaci hírek szerint ezekben az országokban is megélénkült a külföldi befektetők érdeklődése és emelkedni kezdtek a lakásárak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kiútkeresés: eltérő stratégiák, közös cél

A kritikus helyzetbe került lakáspiaccal rendelkező országok körében egyre aktuálisabbá váltak a megoldási stratégiák kidolgozása és a piacok megmentésére irányuló törekvések. Ezek az erőfeszítések országonként eltérőek lehetnek, de minden nemzetet egy cél vezérel, mégpedig a lakóingatlanok piacának talpra állítása.

A tengerentúlon a 20 legjelentősebb állam ingatlanpiacát vizsgáló Case-Shiller-index már egymást követő hatodik alkalommal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. A pénzügyi rendszerbe már több százmillió dollárt pumpáltak bele, mert a hitelpiac megmentése egyik előfeltétele lehet a lakáspiac feltámasztásának.

Nagy-Britanniában 125 ezerről 175 ezer fontra emelték az első lakáshoz jutók esetében az illetékmentesség alsó határát, ez az intézkedés határozott időre szól, de egy évig minimum érvényben marad. A kormány további kompenzációs csomaggal támogatja a lakásvásárlókat és azokat a háztartásokat, amelyek komoly fizetési nehézségekkel küzdenek.

A súlyos gondokkal küszködő spanyol lakáspiac megmentésére egy 3 milliárd eurós támogatási csomag bevezetésén dolgozik a kormány. Az eladatlan lakások tömkelegével rendelkező befektetők pedig adómentességet kapnak, ha meghatározott időre bérbe adják a nyakukon maradt ingatlanokat.

A statisztikák szerint nominális értéken 2 %-kal emelkedtek a spanyol lakásárak, amely a piacot övező bizonytalanság és a szárnyra kapó negatív hírek hallatán nehezen hihető, vagy a számok nem megfelelően tükrözik az országot sújtó probléma nagyságát.

Az írek a lakásvásárlóknak szóló támogatási csomagban, a dél-koreaiak az építőipari szektorban érvényben lévő korlátozások enyhítésében látják a megoldást. Indonézia a külföldi vásárlókra vonatkozó szankciók feloldásával szeretné újra fellendíteni országa lakáspiacát.

Íme a lista:

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm