Two teenagers laugh at the girl and take a picture of her on the phone

Megdöbbentő adat: a fiatalok kevesebb, mint 15 százaléka ússza meg a bántalmazást

2023. augusztus 30. 18:31

Az iskolai bántalmazás súlyos következménye sok esetben az öngyilkosság, de szinte általánosnak mondható, hogy meghatározza a felnőttkori párválasztást vagy hatással lesz a munkahelyi teljesítményre. Az ismert műsorvezetőnek, Budavári Fülöpnek sikerült a gyerekkori túlsúlya miatti atrocitásokat maga mögött hagynia egy tudatos életmódváltással. A példájával segíteni akar a bántalmazottakon és létrehozta az Együtt A Bántalmazás Ellen (EABE) projektet, mely hamarosan alapítványként folytatja munkáját.  

A bántalmazásnak nagyon sok formája van. Az iskolakezdés kapcsán a fókuszba most a fiatalok kerülnek. Szükséges, hogy felismerjék, értsék ami körülöttük van, és megkapják a szükséges segítséget.

A bántalmazás nem kétszereplős csupán! A bántalmazó és a bántalmazott mellett ott vannak a szemlélődők, akik »nem akarnak belefolyni«. Egy bántalmazás mindenkit érint, abból nem lehet kimaradni, mert aki látja, de nem tesz ellene cinkosává válik a bántalmazónak!"

– mondta dr. Hevesi Kriszta - egyetemi adjunktus (ELTE PPK), egészségfejlesztő szakpszichológusa, az Együtt A Bántalmazás Ellen (EABE) Alapítvány kurátora – a ma reggeli Mokka adásában, ahol kiemelten foglalkoztak az iskolai bántalmazással. (Az UNICEF adatai szerint a fiatalok több mint 85 százalékát érte már bántalmazás.)

A bántalmazás súlyosabb eseteiben a gyerek jövője múlhat azon, hogy a bántalmazást meg tudjuk előzni, felismerjük és ha megtörtént, tegyünk ellene. Ehhez szükséges továbbá, hogy a bántalmazott merjen beszélni róla.

Ezért fontos számunkra, hogy az Alapítvánnyal felhívjuk a gyerekek, emberek figyelmét, hogy nincsenek egyedül és erre egy közösséget is építünk, hogy tudják, van hova fordulniuk. Az Alapítványban szakemberek és önkéntesek is azon dolgoznak, hogy a bántalmazás elszenvedőinek, azok családtagjainak a lelki segítségen túl, szakmai segítséget is nyújtsanak"

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– mondta Budavári Fülöp az Együtt A Bántalmazás Ellen (EABE) Alapítvány alapító kurátora.

Programukkal hamarosan felkeresik az iskolákat is rendhagyó osztályfőnöki óra keretében, amire várják országosan az iskolák jelentkezését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem