Five Turkish students walking to school. They are ascending the staircase, outdoors, campus. Cold autumnal morning. Nikon D800, full frame, XXXL.

Elszabadult a rezsipokol a magyar iskolákban: tornateremből, öltözőből lesz átmeneti tanterem

2022. november 8. 09:15

A Soproni Tankerületi Központ több, csak alsó tagozattal rendelkező kis iskola átmeneti bezárásáról döntött. Az érintett települések között volt a Sopronhoz közeli Babót, Osli és Agyagosszergény is, de az ott élők úgy döntöttek, saját kézbe veszik az ügyet, hogy ne kelljen a gyerekeknek más településre járniuk iskolába. Agyagosszergényben a helyi labdarúgócsapat öltözőjébe költöztették a diákokat, Osliban a művelődési házba, Bábóton a tornaterembe, ahol a szülők alakítottak ki gipszfalakkal tantermeket. A falu pénzéből vettek kazánt, a fűtéshez a tűzifát is a helyiek dobják össze.

„A tankerületi központok folyamatosan vizsgálják az alacsony létszámú, nem gazdaságosan működtethető oktatási helyszíneket” – reagált a tankerület a Népszavának. Az alsótagozatosoknak Bábótról Kapuvárra kellett volna átjárniuk. Molnár János babóti polgármester úgy gondolja, a tornaterem átalakításával megnyugtató megoldás született a gyerekek elhelyezésére, ami az önkormányzat és a szülők közötti jó együttműködésnek köszönhető.

Az iskolabezárás miatt a babótihoz hasonló helyzet állt elő Agyagosszergényben is, ahol ugyancsak energiatakarékosságra hivatkozva ürítették ki az általános iskolát. Onnan Fertődre kellett volna menni a gyerekeknek, de ez ellen a szülők tiltakoztak. Itt végül a labdarúgócsapat öltözőjében alakítottak ki tantermeket. Ez az épület korábban egy családi ház volt, amit néhány éve felújított az önkormányzat a focistáknak: az egyik nagy szoba az összevont elsősök és másodikosok, a másik az egybevont harmadikosok és negyedikesek tanterme lesz. A meleget pedig az a fa adja, amit az egyesület összegyűjtött és talán az idei télre elegendő.

"Nálunk a művelődési ház egyik erre alkalmas terme az iskola, ahol paravánnal választottuk el egymástól az alsós osztályokat, hogy ne kelljen máshova menni a diákoknak" – mondta Fodor József, Osli község polgármestere, hozzátéve: a művelődési házban körülbelül másfél hónapig lesznek a tanulók, mert már zajlik az iskolában a fűtési rendszer korszerűsítése. Gáz helyett fával fognak fűteni. A polgármester szerint minden követ megmozgatnak, hogy megmaradjon a helyi oktatás.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem