7 °C Budapest

Rengeteg magyar nő bukja a korkedvezményes nyugdíjat

2016. augusztus 29. 11:05

Magyarországon a nők korkedvezményesen mehetnek nyugdíjba. Legalábbis akkor, ha eleget tesznek a feltételeknek és megvan a szükséges jogosultsági idejük. Sokan vannak azonban olyanok, akik azért nem tudják kihasználni ezt a lehetőséget, mert még pont hiányzik pár év jogosultsági idejük, akinek pedig nincs munkája, nincsen könnyű helyzetben.

A problémára egy elkeseredett olvasónk hívta fel a figyelmünket, akinek 58 évesen még 5 év jogosultsági időre lenne szüksége ahhoz, hogy korkedvezményesen nyugdíjba mehessen, de jelenleg nincsen munkája. Elsőre jó megoldásnak tűnik, hogy egy megállapodással megvegye a nyugdíjhoz hiányzó éveket.

Megvehetjük a nyugdíjhoz hiányzó éveket?

Valóban van lehetőség megvásárolni a nyugdíjhoz hiányzó éveket, de csak bizonyos esetekben. Ehhez egy megállapodást kell kötnünk nyugdíjbiztosítási igazgatási szerveknél. A megállapodást azonban csak az öregségi teljes, illetve az öregségi résznyugdíjra jogosultsághoz szükséges szolgálati idő szerzése céljából lehet megkötni.

Ami azt jelenti, hogy ez a megállapodás nem nyújt segítséget azoknak a nőknek, akiknek csak pár évük hiányzik ahhoz, hogy korkedvezményesen nyugdíjba mehessenek.

Mi lehet a megoldás?

A több középkorú nőt érintő problémával valószínűleg a kormány is tisztában van, ugyanis idén év elején elindult az 55 év feletti nők foglalkoztatását támogató "nők40+" program, amellyel a koruk miatt elhelyezkedési nehézkedésekkel küzdő nőknek kívántak segíteni a korkedvezményes nyugdíjhoz szükséges jogosultsági idő megszerzésében.

A program mintegy 700 nő foglalkoztatását támogatta

- tudta meg a Pénzcentrum a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM).

Pályázni egyébként csak pár hónapig lehetett, legutoljára idén tavasszal. Ezért az NGM-től azt is megkérdeztük, hogy terveznek-e esetleg jövőre hasonló programot indítani, de arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen egyéb segítséget kaphatnak az érintettek.

Az "Út a munkaerőpiacra" (GINOP 5.1.1 és VEKOP 8.1.1) program keretében továbbra is lehetőség van az 50 év feletti álláskeresők támogatására, aminek keretében a résztvevők komplex, személyre szabott segítségben, szolgáltatásokban, támogatásokban részesülhetnek foglalkoztathatóságuk javítása érdekében

- válaszolta kérdésünkre az NGM sajtóosztálya.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fent említett program nem csak a középkorú nőket célozza meg, de egy jó alternatívát nyújthat, azoknak, akik eleget tesznek a pályázati feltételeknek. A program támogatásával vagy anélkül, de a hiányzó jogosultsági időt csak további keresőtevékenységgel lehet megszerezni. Vagyis igazán nehéz helyzetben azok a középkorú nők vannak, akiknek éppen nincsen munkahelyük.

Köszi, tehát még 7 évig evickélhetek a semmiben! Utcaseprőnek és mosogatónőnek nem megyek, van önérzetem!!

- reagálta korábban olvasónk.

Kinek is jár a "nagymama nyugdíj"?

A korkedvezményes nyugdíj igénybevételéhez több feltételnek is eleget kell tenni:

  • 40 évi jogosultsági idő
  • nem áll biztosítással járó jogviszonyban
  • 32 év kereső tevékenységgel járó biztosítás (kivételes esetekben ez csökkenthető)

Mi számít bele a 40 évbe?

  • kereső tevékenységgel járó biztosítási jogviszony - bejelentett munkagyermeknevelés
  • a prémiumévek programban való részvétel időtartama függetlenül attól, hogy a résztvevőt munkavégzésre kötelezték vagy sem (a nyugdíjkorhatárhoz közel álló közalkalmazottak, közszférában dolgozókat érintő védelmi program)
  • az alkalmi munkavállalás
  • az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozók - például idénymunka
  • szakmunkás vagy szakközépiskolai tanuló kötelező nyári gyakorlata
  • a mezőgazdasági termelőszövetkezeti tagként egyébként szolgálati időnek minősülő időtartam
  • a korkedvezményre jogosító munkavégzés időtartama az öregségi nyugdíjjogosultságra vonatkozó általános szabályok szerint

Mi NEM számít bele?

  • a munkanélküli ellátás folyósításának időtartama
  • a biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósított táppénz ideje
  • az amúgy szolgálati időként elismerhető tanulmányi idő
  • a még 1998. január 1-jét megelőzően - nem gyermekgondozás, vagy -ápolás miatt igénybe vett - fizetés nélküli szabadság szolgálati időnek minősülő első 30 napja

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm