16 °C Budapest

Pénzügyeiről vallott Hosszú Katinka: már nem kell sok a nyugdíjhoz

Pénzcentrum
2016. október 12. 11:05

Az idős korra való felkészülésről beszélt Hosszú Katinka, a nyugdíj első napját gyerekeivel, unokáival és olvasással töltené a háromszoros aranyérmes olimpikon. A megtakarításba 10 évvel korábban kezdenek a mai fiatalok, mint a korábbi generációk, így a nyugdíjas évekre is felkészültebbek lesznek.

Szeretném, ha az első nyugdíjas napom korán eljöjjön, azt csinálnám, amit én akarok. Szeretnék sok gyereket és unokákat, velük tölteném a napom, olvasnék, pihennék

 - válaszolta Hosszú Katinka, háromszoros olimpiai aranyérmes arra a kérdésre, hogy mit csinálna az első nyugdíjas napján.

Hosszú Katinka azt is elárulta, hogy 2024-ben szeretne majd gyermeket, azonban, ha Magyarországon lesz az olimpia 2024-ben, akkor ezt elhalasztaná, ha viszont nem nyerné el Magyarország a rendezés jogát, akkor az sem kizárt, hogy már 2021-ben is gyereket vállalna. Szerinte azért is fontos gyűjteni, mert a felsőoktatás igen drága, Amerikában akár 400 ezer dollárba is kerülhet a felsőoktatás.

A nyugdíjas kor eléréséről készített felmérést a Groupama is, amelynek során hat különböző tipikus életutat vázoltak fel:

  • A magyarok 28 százaláka a trandicionális életúton "halad", az átlagéletkor ebben a szegmensben 44 év. Az iskola után lakás, párkapcsolat és gyerekvállalás a jellemző.
  • A második legnagyobb a vagyontalan életút, amely 21 százalék, leginkább abban különbözik, hogy később jutnak lakáshoz és nincsen megtakarításuk.
  • A páros életút is jelentős, a magyarok 19 százaléka tartozik ide, az átlagéletkoruk 38 év.
  • Az értelmiségi életútba 12 százalék tartozik, 35 év az átlagos életkor ebben a szegmansben.
  • Szintén 12 százalékos a magyar társadalmon belül az építkező életút, amiben 37 év az átlagéletkor.
  • Az eszményi életút a legkisebb, mindössze 9 százalék tartozik ide és az átlagéletkor is alacsony, mindössze 29 év. Ez áll a legközelebb a tanulmány által felvázolt egy ideális életúthoz, amiben a pénzügyi kiadások jellemzően fiatalabb korban jelentkeznek.

A sportolói életpálya egyébként jellemzően eltérő, jellemző ugyanis a korai nyugdíjazás (az átlagohoz képest) borítékolható. Emiatt nekik kiemelten kell foglalkozni az előtakarékossággal.

A különböző generációknál is eltérők az életutak, a fiatalabb korosztályokban a terveket tudják bemutatni. Ebből a legmegdöbbentőbb az, hogy még az ötvenes éveikben járók sem kezdenek nyugdíjcélú megtakarításba. A "felelőtlen fiatalok" egyébként sokkal tudatosabban készülnek a nyugdíjas évekre, mint például az ötvenes korosztály.

A magyar életutak nem rugalmasak, mint amennyire a jelenlegi változó világban szükség lenne. Ez azt jelenti, hogy célszerű lenne megtakarítani. Ugyan a döntéseink függvénye az életút, azonban sokan beleragadnak a megkezdett életútba (lásd vagyontalan).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kik a legtudatosabbak?

Már a 30-as évek elején elkezdünk gondolni a nyugdíjas évekre, az önálló lakás megléte az első, ezután a nyugdíj a fő cél

 - mondta Kuruc Imre, a felmérést készítő NRC kutatóintézet munkatársa. A mostani fiatalok átlagosan 10 évvel korábban kezdik a megtakarítást, mint a korábbi generációk.

A legtöbben még mindig általános célokra gyűjtenek (32 százalék), a második legnépszerűbb cél a gyerekekkel kapcsolatos kiadások (29 százalék), míg a nyugdíj a harmadik helyen áll (24 százalék). A legnépszerűbb pénzügyi termék a lakásbiztosítás, a magyarok több mint felének van ilyen, a második helyen a bankszámlán való takarékosság áll, míg harmadik az egyéb hitel (nam lakáshitel). A résztvevők kiemelték a több lábon állás fontosságát is, különböző termékekkel érdemes félretenni, így a kockázatunk minimalizálható.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem