2017. február 27. hétfő Ákos, Bátor
Hírek » Nyugdíj

Nagy nap a mai: pénzt kapnak a nyugdíjasok

Sokan nem tudják, 2016-ban (is) tíz nappal korábban érkezik a decemberi nyugdíj. Ez egyben azt is jelenti, hogy közel 6 hétig kell majd kijönni a pénzből, a januári apanázs ugyanis csak 12-én érkezik. Bezavar a képbe az is, hogy a 10 ezer forintos miniszterelnöki Erzsébet-utalványt nem lehet ám akármire felhasználni, már ha megérkezik egyáltalán karácsony előtt. Jövőre egyébként többnyire minden hónap 12. napján lehet majd számítani az utalásra.

Sok nyugdíjas kap a nap folyamán fontos sms-t bankjától: a szokásosnál ugyanis tíz nappal korábban, már

december 2-án,

azaz ma érkezik a nyugdíj a bankszámlákra. A postások is a mai naptól viszik ki azoknak, akik készpénzben kapják. (Azokat, akiknek a postás viszi a nyugdíjat, tavaly ősszel levélben tájékoztatták a pontos kézbesítési időpontokról.)

Nemrég egyébként fontos levelet kaptak a nyugdíjasok a nyugdíjfolyósítótól. Érdemes eltenni, ugyanis az van benne, várhatóan mikor viszi a postás a nyugdíjat 2017-ben. A Pénzcentrum értesülései szerint jövőre sem lesz komoly változás az utalási időpontokban:

Minden hónap 12-én lehet számítani az utalásra. Ha 12-e hétvégére esik, akkor a megelőző pénteken vagy a következő hétfőn érkezik majd a pénz.

Általánosságban elmondható, hogy hamarabb megkapják a nyugdíjukat azok, akik utalással, bankszámlájukra kérik. A postások ugyanis csak az utalási időpont után tudják kézbesíteni a pénzt, ez pedig akár 2-4 napot is igénybe vehet.

A statisztikák szerint egyébként már a tavalyi év végén is több nyugdíjas kérte bankszámlára az apanázst, mint várt a postásra.

Ezt egy "B04" nevű nyomtatványon lehet kérelmezni, ami az ONYF honlapjáról tölthető le; a kérelmet a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz kell benyújtani. Fontos, hogy az érintettek más (például gyermek, unoka, családtag, stb.) számlájára nem kérhetik nyugdíjuk utalását.

Mennyit hoz a postás 2017-ben?

Nemrég számoltunk be róla, hogy az Idősek Tanácsának keddi ülése után Orbán Viktor megerősítette:

a 2017-re tervezett nyugdíjemelés mértékét 0,9 százalékról 1,6 százalékra emelik.

A miniszterelnök ezzel kapcsolatban megjegyezte: Ebben az évben azonban "a magyar gazdaság jó pályát futott" - folytatta a kormányfő -, így lehet arról beszélni, hogyan részesüljenek a nyugdíjasok az év végén keletkező költségvetési többletből.

úgy látjuk most, hogy maradt még, vagy keletkezik valamennyi pénz az év végéig, muszáj, hogy a nyugdíjasok is részesüljenek ebből, és az igazság, az egyensúly és a becsületesség állapota kialakuljon

- fogalmazott Orbán Viktor.

A Pénzcentrum korábbi számításai szerint a jövő évi, 1,6 százalékos nyugdíj-emelés azt jelenti, hogy a jelenlegi öregségi átlagnyugdíj összege 109 561 forintról 111 314 forintra emelkedne. A legtöbb nyugdíjas azonban százezer forint alatti nyugdíjból él, nekik a nyugdíjemelés az átlagosnál, vagyis 1 753 forintnál is kisebb növekedést jelent majd.

Orbán karácsonyi ajándékára még várni kell!

Mint azt a Pénzcentrum is megírta, idén karácsonykor minden nyugdíjas 10 ezer forintnyi, egyszeri juttatásban is részesül. Orbán Viktor szerint

ez egy gesztus, a nyugdíjasok iránti tisztelet kifejezése

A 10 ezer forintos miniszterelnöki Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok karácsony előtt, de legkésőbb a két ünnep között vehetik át. Lázár János a kézbesítéssel kapcsolatban a tegnapi Kormányinfón annyit mondott:

  • A járási és kormányhivatalok munkatársai viszik majd házhoz az egyszeri, 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt.
  • Az utalványokat december 20-21-én kapják kézhez a hivatalnokok és ezt követően kezdődhet a kézbesítés.
  • Ha személyesen nem tudják átadni az utalványt, akkor értesítést hagynak az adott nyugdíjasnál és majd a hivatalban tudja átvenni a 10 ezer forintos prémiumot.
  • A kézbesítést munkaszervezéssel oldják meg. Lesznek olyan ügyfélszolgálatok, amelyek nem fognak működni, de erről időben tájékoztatják az ügyfeleket.

Mire költik majd Orbán ajándékát?

A bejelentés óta számos sajtóorgánum foglalkozott azzal, hogy ki, mihez kezd majd a 10 ezer forintos "gesztussal". Szerkesztőségünknek a következők voltak a "kedvencei":

Hiszem, ha látom a bankszámlámon

- mondta a 24.hu riporterének egy hölgy.

Gyógyszerre, még arra sem elég! Tudja, én legalább 20-30 ezer forintot költök el gyógyszerekre

- összegezte egészségügyi kiadásait egy másik nyugdíjas.

Életemben nem volt Erzsébet utalvány a kezemben

- tette hozzá tanácstalanul egy idős úr.

Nos, az Erzsébet-utalvány hivatalos honlapján az szerepel: "széles körű felhasználhatóság. Országosan mintegy 60 ezer elfogadóhely." Ez szép és jó, az azonban a mai napig nem derült ki, hogy melyik típusú utalványt is kapják majd a nyugdíjasok. Van ugyanis az utalványcsaládban étkezési, ajándék, iskolai, kultúra, sport és gyermekvédelmi utalvány is.

A riportban persze a ravasz nyugdíjasok rögtön fel is oldották a gordiuszi csomót. Arra a kérdésre, mihez kezdenek majd az utalvánnyal, ha saját igényeikre nem tudják azt felhasználni, elmondták:

Akkor majd cserélünk.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Hozzászólások száma: 4 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Súlyos bírságot kaphat tavasszal, akinek családi háza, nyaralója van
Tízezer forintról indul a büntetés, de milliós tétel is lehet.


Feliratkozom a hírlevélre!
 

 

Ezekben az európai országokban a legdrágább a mindennapi élet

A lakásbérlés, az élelmiszerárak, és a helyiek vásárlóereje is sokat elárul arról, hogy az adott országban mennyire drágák a mindennapok. A MoveHub átfogó kutatást végzett a témában, többek...
 

Így készíts fillérekből szép, ünneptől független lampiont

Egy hangulatos lampion minden teret és bulit feldob. A karácsonyi izzók pedig egyáltalán nincsenek kihasználva, hiszen évente csak néhány hétig világíthatnak. Egy apró és fillérekből megvalósítható...
NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

kert
03.23-04.20
Országos

Lidl

02.23-03.01
Országos

Spar

02.23-03.01
Országos

Interspar

02.23-03.01
Országos

Aldi

02.23-03.01
Országos

Auchan

02.23-03.01
Országos

Tesco

02.23-03.01
Országos