17 °C Budapest
The senior woman holding gas bill in front of heating radiator. Payment for heating in winter.

Jöhet a nyugdíjas rezsiutalvány? Megérkeztek a javaslatok az idősek megsegítésére

2022. július 21. 16:28

Sajnálattal értesült a Magyar Nyugdíjasok Egyesületének Országos Szövetsége és a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete arról, hogy az egyetemes szolgáltatás új árszabályozásakor, az idősek életkori sajátosságaira nem terjedt ki a döntéshozók figyelme - közölték lapunkkal.

Közleményükben részletezték, mi indokolja, hogy az idősekre külön rezsiszabályok vonatkozzanak. Ezt most változtatás nélkül közöljük.

"Az idősek:

  • többsége az életviteléből adódóan az átlagnál többet tartózkodik a lakásában, használva az otthoni közszolgáltatásokat, fizetve a számára eddig is megterhelő közüzemi díjakat,
  • nyugellátásának medián értéke havi 135 ezer forint (1 millió nyugdíjas kap ennél alacsonyabb ellátást) Ebből kell fedezniük a megélhetésükhöz nélkülözhetetlen 20-30 százalékkal növekvő élelmiszerek, 10-15 százalékkal megemelkedett gyógyszerek, vitaminok és segédeszközök megvásárlásának árát,
  • közül több mint 600 ezer fő magányosan él, így a lakásfenntartással kapcsolatos költségeket egyedül kell viselnie, nyugellátásuk jelentős részét pedig a rezsiköltségre kell fordítaniuk,
  • koruknál fogva is, a régebben megvásárolt, akkoriban az energiatakarékossági szempontokat figyelmen kívül hagyó lakásokban élnek. Nincs forrásuk a nyílászárók, és egyéb szerkezeti hőszigetelések utólagos elvégeztetésére,
  • a közelmúlt pandémiás időszakának nagy vesztesei voltak, a kényszerű bezárások, a terven felüli plusz kiadások, az életvitelük korlátozása miatt felmerült plusz költségek következtében.

Javaslatok:

  • A medián nyugdíj-összeg alatti ellátásban részesülők – hasonlóan más társadalmi csoporthoz – mind a földgáz-, mind a villamosenergia- szolgáltatást kedvezményes áron legyenek jogosultak vételezni.
  • Azon medián nyugdíj-összeg alatti ellátásban részesülők számára, akik szénnel vagy fával tudják csak megoldani a fűtésüket, a téli hónapokra, havi ötezer forint értékű „rezsiutalványt” kelljen folyósítani.
  • Az energiaszolgáltatók, nyugdíjas fogyasztó esetén, csak az éves elszámolási időszakot alkalmazhassák.
  • A Kormány írjon ki a nyugdíjasok számára, százszázalékos támogatás mellett, lakásuk energetikai korszerűsítéslére ösztönző pályázatokat."

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem