Sofia,Bulgaria-July 29,2018: Adding of Revolut Visa card into Apple Pay digital wallet.Apple Pay is an easy and secure nfc payment method.

Komoly változás élesedik a Revoluton: erről minden magyar felhasználónak tudnia kell

2023. szeptember 18. 17:35

A Revolut új kurzust tett közzé az applikációban, hogy segítsen ügyfeleinek felismerni a csalásra utaló jeleket, és a csalók pénzlopáshoz használt kifinomult taktikáiról is lerántja a leplet.

A cég adatai szerint a magyarországi fogyasztók kevesebb mint 17%-a tudja, hogyan ismerhetők fel az átverésre figyelmeztető jelek, és csupán 20%-uk gondolja úgy, hogy tisztában van azzal, mihez kezdjen, ha csalással akad dolga. Az oktatóanyag mától ingyenesen elérhető a közel 1 millió magyarországi Revolut-ügyfél számára, a kurzus öt leckében mutatja be a leggyakoribb csalástípusokat.

A Nemzetközi Csalás Elleni Szövetség (Global Anti-Scam Alliance, GASA) legfrissebb adatai alapján a csalások világszerte több mint 50 milliárd euró veszteséget eredményeztek 2021-ben, a Revolut új felmérése pedig arról tanúskodik, hogy a magyarországi lakosság egyre több csalásnak és átverésnek van kitéve. Egy új kutatás eredményei szerint a fogyasztók 77%-ának feltűnt az online csalások és átverések számának növekedése, 35%-uk bevallotta, hogy korábban (csak az elmúlt egy évben) már csalás áldozatául esett, 36%-uk pedig ismer olyat, akivel ez megtörtént.

A cég a saját elemzése alapján megállapította, hogy a legelterjedtebb csalástípusok a befektetési, a megszemélyesítő és vásárlási csalások.

A fogyasztóknak több információra van szükségük

A csalások gyakorisága ellenére a lakosság még mindig nem rendelkezik elegendő információval a csalásmegelőzéssel és az átverésekkel szembeni védekezéssel kapcsolatban. A Revolut kutatása szerint a fogyasztók mindössze 17%-a véli úgy, hogy az esetek többségében képes lenne kiszúrni az átveréseket. Sőt, a válaszadók 41%-a még soha nem hallott közösségimédia-platformokon történő átverésről, 14%-uk arról számolt be, hogy könnyen előfordul, hogy nem veszik észre a közösségi médiában megjelenő hamis hirdetésekre utaló jeleket, és csupán 18%-uk mondta azt, hogy tudja, miként ellenőrizze le egy közösségimédia-hirdetés hitelességét.

A Revolut újszerű megközelítéssel – új tanfolyam bevezetésével – igyekszik felhívni az ügyfelei figyelmét a csalásokra. A magyar nyelven is elérhető kurzus öt leckéből áll: a csalásokról szóló általános bevezető után a vásárlási, befektetési, megszemélyesítő és számlaátvételi csalásokról szól egy-egy modul. A tanfolyamot a Revolut saját csalási szakértői állították össze, és a leggyakoribb csalástípusokat mutatja be.

A leckék anyaga ismerteti a csalások különböző típusait, azt, hogy az ügyfelek miként védhetik meg magukat ezekkel szemben, és valós példákkal szemlélteti, hogyan is nézhetnek ki ezek a csalások. Minden egyes lecke végén pedig az ügyfelek próbára tehetik a frissen szerzett tudásukat.

A tanfolyam ingyenes, és a Revolut appban anulás menüpont alatt érhető el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A csalásokról szóló új, alkalmazáson belüli tanfolyamunkon keresztül kellő tudással szeretnénk felvértezni az ügyfeleinket ahhoz, hogy tudják mi a teendőjük, és milyen módszerekhez, eszközökhöz nyúlhatnak, ha az interneten, a közösségimédia-oldalakon vagy telefonon bűnözőkkel kerülnek szembe

– nyilatkozta Kasia Said Nagy, a Revolut Bank Europe pénzügyi bűnözéssel foglalkozó műveleti vezetője.

A Revolut komoly erőfeszítéseket tesz az ügyfelei védelme érdekében. Az alkalmazottak több mint egyharmada pénzügyi bűnözéssel kapcsolatos feladatokat lát el. A bank az ügyfelek által havonta lebonyolított 500 millió tranzakciót egyenként megvizsgálja csalásra utaló jeleket keresve, és amikor a csalásészlelő rendszer kockázatosnak ítéli a fizetést, közbelép, és figyelmezteti az ügyfelet.

A csalásokkal szembeni védekezésben maguknak az ügyfeleknek is fontos szerepük van. Csalásokat bemutató új tanfolyamunk célja, hogy segítsük őket az átverések beazonosításában, ha épp szembekerülnek eggyel. Bizonytalanság vagy az általunk ismertetett intő jelek felfedezése esetén érdemes inkább óvatosnak lenni, és tartózkodni bármiféle összeg átutalásától

– tette hozzá Kasia Said Nagy.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem