24 °C Budapest
Senior Caucasian man sitting at home, holding his credit card and using a smart phone to shop online

Ilyen még nem volt: vadiúj bankkártyás csalás terjed, rengetegen bedőlnek a módszernek

2023. június 24. 17:04

Már a rendőrség nevével is visszaélnek a csalók: bankkártya és bankszáma adatokat akarnak megszerezni a vadiúj módszerrel – figyelmeztet hivatalos Facebook-oldalán a Nemzeti Védelmi Szolgálat. Nemrég közölte egyébként az MNB a negyedéves pénzforgalmi adatokat, amelyből az is kiderült, hogy a hazai pénzforgalomban egyre nagyobb problémát jelentenek a sikeres csalások.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat arra figyelmeztet, hogy a bankszámláik, illetve bankkártya adataik megszerzésére specializálódott csalók újabb módszerrel próbálkoznak. Odáig merészkedtek, hogy magukat a rendőrség munkatársainak kiadva tévesztik meg a gyanútlan áldozatokat - írják a faebook-posztban.

Mint fogalmaznak, "néhány napja tett bejelentést egy állampolgár, mert ismeretlenek több millió forintot emeltek le a bankszámlájáról. Az egyik elkövető rendőrként bemutatkozva a sértettet arról tájékoztatta, hogy feltörték a számláját. Az ijedt áldozat a csaló kérdésére elmondta, hogy melyik banknál vezeti azt, utána a banda másik tagja már ennek a banknak a nevében hívta fel az „ügyfelet”. A bűnözők rávették, hogy telepítse telefonjára az Anydesk nevű programot, amihez még segítséget is nyújtottak és elkérték az SMS-ben kapott kódokat. Ezzel már könnyen hozzáférhettek a bankszámlához, amiről átutalásokat indítottak és megpróbálták a számlán lévő teljes összeget leemelni." Íme a teljes poszt:

A banki csalók új módszere mindenkit fokozott óvatosságra int, ezért a Nemzeti Védelmi Szolgálat 2 pontban foglalta össze, hogyan kerülhetjük el, hogy hasonló csalás áldozataivá váljunk:

  • Legyen gyanús Ön számára, ha a rendőrség nevében telefonon felhívják és a bankszámlájának feltörésére hivatkozva banki adatairól kérnek információkat!
  • Fontos tudni azt is, hogy a bankok soha nem fogják Öntől kérni a saját hivatalos alkalmazásuk mellé egy külön alkalmazás letöltését a telefonjára!

Egyre több a bank csalás Magyarországon

Nemrég közölte az MNB a negyedéves pénzforgalmi adatokat, amelyből az is kiderült, hogy a hazai pénzforgalomban egyre nagyobb problémát jelentenek a sikeres csalások. A Portfolio elemzése szerint 2023 első negyedévében már 4 milliárd forint feletti összeget lovasítottak meg az ügyfelektől, amely összeg nagy részét, önhibájukból kifolyólag éppen maguk az ügyfelek állták. Az elemzés kártyás csalásokra és átutalásos csalásokra is hoz adatokat:

  • Kártyás csalások esetében az MNB tájékoztatójában kiemelte, hogy a hazai kártyakibocsátói információk alapján az adathalász módszerek – ideértve a fizetési adatok ügyfelek megtévesztésével történő megszerzését is – dominálnak, amely során az elkövető az érzékeny fizetési adatokat megszerezve, azokat felhasználva hajtja végre a csalást. A 2023 első negyedévben leírt kár 956 millió forint volt a kibocsátó oldali kártyás visszaéléseknél, 243 millió forinttal több, mint az előző év azonos időszakában. Ebből a kártyabirtokosra terhelt veszteség mind nominálisan, mind arányait tekintve jelentős növekedést mutat: az idei első negyedévben közel fél milliárd forintnyi kárt terhelt a kártyabirtokosokra
  • Átutalásos csalások esetében jelenleg nagyobb gondot jelent, hogy a nem bankkártyás pénzforgalomban (lényegében véve az átutalásoknál) rengeteg az adathalász és a pszichológiai megtévesztésen alapuló csalás. 2023 első negyedévében – a 2010 óta elérhető statisztika szerint – újabb rekordmagasságú összeget loptak el az ügyfelektől: több, mint 3,1 milliárd forintnyi ügyfélvagyont loptak el a csalók. Ráadásul az ezen csalásokból származó kár nagy részét is az ügyfelek fizetik, a negyedévben mintegy 2800 mnilliárd forintnyi ügyfélpénzt szereztek meg a bűnözők.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem