16 °C Budapest
Money of Hungary. Hungarian forint bills. HUF banknotes. 10000 forintok. Business, finance, news background.

Itt a legújabb állampapír-sorozat: mutatjuk, jelenleg melyiket éri meg leginkább vásárolni

2023. március 28. 16:44

Új állampapírt dobott piacra a Magyar Államkincstár: 2023. március 27-től vásárolható a legújabb, 2030/J sorozatszámú Prémium Magyar Állampapír. Ennek apropóján szakértők kiszámolták, melyik állampapírral járhatnak legjobban a befektetők a következő 1 évben.

Melyik állampapírral járunk legjobban a következő 1 évben?

Egyesek szerint a Prémium Magyar Állampapír a favorit, mások a diszkont kincstárjegyekre esküdnek, ha rövid távra szeretnék biztonságos helyre fektetni a pénzüket. A két papírt leginkább a várható hozamuk alapján lehet megversenyeztetni: a Bankmonitor.hu szakértői levezették, melyik tábornak lehet most igaza az előttünk álló 1-2 évre vonatkozóan.

Milyen kamatot fizet az új Prémium Magyar Állampapír?

A Prémium Magyar Állampapír legújabb sorozata (2030/J) március 27-től megvásárolható, futamideje 7 év, kamatozása inflációkövető. Mivel az előző naptári évben 14,5% volt az infláció, így idén ez az érték szolgál a PMÁP kamatbázisául. A kamatprémium ezen felül 1,5 százalékpont, tehát az első évben 16%-os éves kamatot fizet a most debütáló állampapír.

Az első kamatperiódus 1 évnél valamivel rövidebb: 2024. március 20-án lesz az első kamatfizetés. A ténylegesen kifizetett kamat is erre az időszakra szól, mértéke a 16% időarányos része, azaz 15,65% lesz. Ezek alapján elmondhatjuk, hogy aki 2023. március 27-én 1 millió forintért vásárol új Prémium Magyar Állampapírt, szűk 1 év elteltével 156 500 forinttal lesz gazdagabb.

A második kamatperiódusban fizetett kamat pontos értéke még nem ismert, hiszen a 2023-as inflációtól függ. Ha azonban feltételezzük, hogy a Magyar Nemzeti Bank által megjelölt sáv közepén, 17,3% körül alakulhat az idei infláció, akkor 2024 márciustól kezdődően akár 18,8% is lehet a PMÁP kamata.

Tud-e versenyezni ezzel a Diszkont Kincstárjegy?

Rövid távú befektetést keresve sokaknak a diszkont kincstárjegyek (DKJ) ugranak be elsőként. Ezek az állampapírok jelenleg kivétel nélkül kétszámjegyű évesített hozamokat kínálnak, így könnyedén felveszik a versenyt a bankbetétekkel, de még némelyik – korábban nagy népszerűségnek örvendő – állampapírral is. Az azonban messze nem egyértelmű, hogy az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírral összehasonlítva melyik típus előnyösebb.

A most elérhető, leghosszabb futamidejű diszkont kincstárjegy nagyjából 11 hónap múlva, 2024. február 21-én jár le, azaz 1 hónappal megelőzi a Prémium Magyar Állampapír első kamatfordulóját. Jelenleg éves 14,15% hozamot biztosít, tehát a vevők a névérték arányában 88,49%-os árfolyamon juthatnak hozzá. Mivel az egy év múlva érvényes DKJ-hozamokat senki nem láthatja előre, és a PMÁP kamatát illetően is nagy még a bizonytalanság, ezért az előttünk álló 11 hónap az a leghosszabb időtáv, amelyre nézve megbízhatóan összehasonlíthatjuk a két versenyző hozamát.

Fej fej mellett a két állampapír!

Az árfolyamából könnyedén kiszámítható, hogy a vizsgált 11 hónap idejére a diszkont kincstárjegy nominálisan 13,01% hozamot biztosít. Aki tehát 1 millió forintért vásárol DKJ-t, kereken 130 ezer forint nyereséget tehet zsebre az időszak végén. Fontos, hogy ebben csak azok lehetnek biztosak, akik a lejáratig megtartják a papírt, ugyanis korábbi eladás esetén csak a változékony piaci áron lehet értékesíteni azt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Prémium Magyar Állampapír hozama is megadható a vizsgált időszakra: a 16%-os éves hozam időarányos részét kell vennünk, így 14,47%-ra tehető a 11 hónap alatt megtermelt hozam. Ebből még le kell vonni az árfolyamveszteséget, hiszen a Magyar Államkincstár a bevett gyakorlat szerint lejárat előtt 1 százalékos tőkeveszteség árán vásárolja vissza a prémium állampapírokat. Emiatt a befektető által várhatóan elért nyereség végül csak 13,47% lesz, azaz 1 millió forint kb. 134 700 forint hozamot termel.

Láthatjuk, hogy szinte megegyezik a két állampapírral 2024. február 21-ig elérhető nyereség mértéke. Milliónként nagyjából 4700 forint különbség adódik a várhatóan kézhez kapott összegek között, feltéve, hogy nem változik a visszavásárlási költség mértéke. Ha azonban – hipotetikusan – eljátszunk a gondolattal, hogy jövőre akár 2% is lehet a visszavásárlás költsége, akkor máris elillan a PMÁP előnye, és a DKJ kerül ki győztesként a versenyből, milliónként 5300 forint körüli különbséggel.

Mi várható a második évben?

Habár az első évben nincs egyértelmű győztes, a második évtől kezdődően várhatóan a Prémium Magyar Állampapír felé billen a mérleg nyelve. A fentebb ismertetett inflációs prognózis alapján arra számíthatunk, hogy a második kamatperiódusban akár 18,8% is lehet a PMÁP kamata. Ez 2024-ben az infláció mérséklődésének köszönhetően minden bizonnyal számottevő reálhozamot eredményez majd.

Ezzel szemben a DKJ-hozamok a mostani szintjükről feltehetően inkább lefelé mozdulnak majd el, amint a jegybank a kitűzött céljainak megfelelően a kamatcsökkentés útjára lép. Annak, aki 1 évnél hosszabb időre fektetne be, érdemes ezt a szempontot is mérlegelnie.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem