18 °C Budapest
Worried couple feeling frustrated while have to pay their bills over Internet.

Még mindig rengeteg exkatás nyögi a váltást: magukkal tolnak ki, ha nem lépnek?

2023. február 15. 15:04

A vállalkozások több mint 88 százaléka a KATA törvény módosítását követően más adózási formára váltott, közülük legtöbben az átalányadózást választották, és 74 százalékuk szerint kifejezetten könnyen ment az átállás – állapította meg a Magyar Bankholding több mint 200 cég megkérdezésével zajló kutatása. A Magyar Bankholding tagbankjai, az MKB Bank és a Takarékbank közel 250 ezer mikro- és kisvállalati ügyféllel rendelkeznek, így kiemelt feladatuknak tekintik a vállalkozások támogatását, ami különösen fontos a jelenlegi gazdasági környezetben.

A kutatás azon vállalkozók helyzetét mérte fel, akik 2022. szeptember 1. előtt KATA adózók voltak. A válaszadók 70 százaléka szolgáltatóiparban tevékenykedik, működési formáját tekintve egyéni vállalkozóként, többségében 2 és 4 fő közötti alkalmazottal, és kevesebb, mint 20 millió forintos nettó árbevétellel.

A felmérésben részvevő vállalkozások 88 százaléka jelezte, hogy a KATA törvény módosítását követően más adózási formára váltott, közülük legtöbben (64%) az átalányadózást választották. A visszajelzések alapján az új adózási formára való átállás több mint 70 százalékuknak kifejezetten könnyen ment, amely jól példázza, hogy az elmúlt időszakra jellemző turbulens gazdasági környezet okán egyre növekszik a vállalkozások rugalmas ellenállóképessége.

A vállalkozások döntését leginkább a könyvelők tanácsa befolyásolta, ugyanis a megkérdezettek 80 százaléka fordult kérdéseivel szakértőhöz. A felmérés rákérdezett továbbá arra is, hogy szükség esetén mennyire volt nehéz könyvelőt vagy könyvvizsgálót találni. A válaszok alapján elmondható, hogy a vállalkozók többnyire nagyon könnyen megtalálták a megfelelő szakembert ismerős, rokon vagy barát ajánlása útján.

Jelentős megtakarítás a megfelelő számlacsomaggal

A kutatás során megkérdezett vállalkozások 80 százaléka nem választott új bankszámlacsomagot a KATA törvény változása miatt, akik azonban mégis váltottak, azoknál a választott új csomag díja némileg magasabb lett. A válaszok alapján a döntésben leginkább szerepet játszó tényezők a havidíj, az internetbanki rendszer fejlettsége és használhatósága, valamint az utalási tranzakciók díja volt.

„A vállalkozóknak érdemes lehet a pénzintézetükkel átnézni a lehetőségeiket, hiszen számlacsomag-váltással, hitelkiváltással vagy a digitális csatornák használatával jelentős költségeket takaríthatnak meg, ami elengedhetetlen szempont a sorozatosan érkező kihívások közepette. Egy jól kiválasztott bankszámlacsomag hatékonyan ellensúlyozhatja a megváltozott gazdasági környezet hatásait, így érdemes minél pontosabban vizsgálni a számlaforgalmat, valamint a tranzakciós szokásokat, és ezen adatokat mérlegelve számlacsomagot választani. Bankcsoportunk számára kiemelt fontosságú, hogy jól célzott szolgáltatásokat biztosítsunk mikro- és kisvállalati ügyfeleink részére, ezzel is segítve működésüket” – emelte ki Illés Zoltán, a Magyar Bankholding mikro- és kisvállalati üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Célzott támogatás a vállalkozások számára

Az MKB Bank Lépték termékcsaládja átalánydíjas konstrukcióban kínál a cégek méretéhez és bankolási szokásaihoz szabott, jól skálázott számlacsomagokat, amelyek jelentős megtakarítást hozhatnak a cégek számára. A KATA törvénymódosítást követő első 3 hónapban közel 3.000 új számlanyitás történt ebben a csomagban. A META számlacsomag számos hasznos díjmentes és kedvezményes számlavezetési és pénzforgalmi szolgáltatást tartalmaz kimondottan mikro vállalkozások számára, kedvező díjakkal kínálja az elektronikus átutalásokat és a készpénzfelvételi tranzakciókat.

A bankcsoport az ügyfelek minél teljesebb körű kiszolgálására törekedve aktívan részt vesz a gazdaságélénkítő konstrukciókban és hitelprogramokban, így a Széchenyi Kártya Programban is. A Széchenyi Kártya Program MAX+ konstrukciók keretében – amely az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. szolgáltatásai közt egyaránt elérhető – a piaci árazásnál jóval kedvezőbb feltételekkel lehet forrásokhoz jutni. A legnépszerűbb termékek, a folyószámlahitel, a likviditási és a beruházási hitel egyaránt a piacon elérhető árszint alatt, 5 százalékos ügyfél által fizetendő kamattal érhetőek el.

A számlázás és a pénzmozgások kezelése, valamint nyomon követése kiemelt jelentőségű a vállalkozások életében, erre nyújt megoldást a Budapest Pénzügyi Asszisztens (BUPA). A BUPA weboldalán egy kalkulátor is elérhető, amely a KATA-ról váltani szándékozó vállalkozások támogatása céljával jött létre, hogy segítséget nyújtson a legtesthezállóbb adózási forma kiválasztásában, napjainkban pedig bármely vállalkozó számára hasznos kiindulási pontot ad. A megjelenő igényekre reagálva a Magyar Bankholding – a Könyvelő-Nettel indított együttműködése keretében – össze tudja kötni ügyfeleit a regisztrált könyvelői, adótanácsadói és bérszámfejtői körrel, ezzel is támogatva a vállalkozókat. A pénzintézet kiemelt célja a specifikus üzleti igényekhez igazodva a BUPA szolgáltatáspalettájának bővítése, így 2023-ban számos a számlázóprogramot érintő fejlesztést tervez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm