Finger pointing at market analysis with digital monitor

Az infláció csak a kezdet: csúnya időszak jön, ide tedd a spórolt pénzed, ha nem akarsz leégni

2022. augusztus 24. 05:57

Az elmúlt fél évben bizonyossá vált, hogy a világgazdaság egy kínálati korlátok által vezérelt stagflációs helyzetbe került, vagyis egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a magas és tartós infláció recesszióval párosul. Azonban ez korántsem jelenti azt, hogy minden befektetési eszköznél veszteségekkel kell számolni, sőt, a gazdaság és a piacok olyan összetett kapcsolatban vannak egymással, amely elsőre meglepő eredményeket szül, például, hogy épp a recessziós kockázatok emelkedése - rövid távon akár - kedvezhet is a részvénypiacoknak – hívta fel a figyelmet Módos Dániel, a Diófa Alapkezelő makrostratégája.

Borús kilátások

A legutóbbi amerikai infláció 9,1%-ról 8,5%-ra csökkent, de az elemzői konszenzus az idei év átlagában 7,9%-os inflációt vár, míg az euróövezetben 7,5%-osat. A magas infláció miatt az amerikai fogyasztói bizalom 40 éve nem látott mélypontra süllyedt, ráadásul a növekvő kamatok miatt a beruházási aktivitás is csökken, ahogy a lakáspiaci tranzakciószámok is. Ennek hatására az amerikai növekedés lassulása borítékolható, de a recesszióra is nagy az esély. Mindez egy olyan világgazdasági környezetben, amelyet alapvetően sújtanak

  • az ellátási láncok nehézségei,
  • az évek óta tartó alacsony beruházási ráta az energiaszektorban,
  • az állami támogatások által indukált többletkereslet
  • és az oroszok földgázpiaci manipulációi

A háború kitörése pedig a mezőgazdasági árak emelkedésén és az energiaellátási kockázatok erősödésén keresztül sokat rontott a helyzeten: a monetáris politika szigorodása, a kamatok emelése elkerülhetetlen lett. Bár az inflációban az energia és mezőgazdasági árak emelkedésének hatásai már közvetlenül megjelentek, azonban a magasabb energiaköltségek áthárítása még hátra van több szektorban – mint például a szolgáltatószektor –, ezért az infláció tartósan magas maradhat, még akkor is, ha a mostani szintekről mérsékelt csökkenés jöhet.

A 2023-ra vonatkozó előrejelzések 4% körüli éves átlagos inflációt jósolnak, azonban, ha a szolgáltatószektorban az átárazás erős marad,vagy a mezőgazdasági és olaj árak ismét érdemi emelkedésnek indulnak, akkor ez az előrejelzés túl optimistának tűnik.

A nyersanyagok korrekciója esélyt teremthet a részvénypiacok emelkedésére

A gazdaság és a piacok olyan összetett kapcsolatban vannak egymással, hogy elsőre meglepő módon épp a recessziós kockázatok emelkedése lehet kedvező a részvénypiacoknak. Mivel kezd általánossá válni az a nézet, hogy a monetáris szigorítás fog recessziót okozni, ezért ezen várakozások hatására a nyersanyagárak csökkenésnek indultak. Esett az olaj, a réz, a fa, a kukorica és a búza ára is.

"Ez már önmagában csökkentheti az inflációs nyomást,(amit a legutóbbi amerikai inflációs adat vissza is igazolt) ehhez jött még hozzá, hogy az amerikai háztartások inflációs várakozása is csökkent valamelyest. Ezek együttesen a kötvényhozamok emelkedésének megállását, a kamatvárakozások normalizálódását jelenthetik, ami – rövid távon – kedvező lehet a részvénypiacoknak" - mondta a Pénzcentrumnak Módos Dániel, a a Diófa Alapkezelő makrostratégája.

Ugyanakkor a részvénykiválasztásban régiók szempontjából érdemes különbséget tenni. Európában a magas földgázárak, a földgáz-ellátással kapcsolatos kockázatok miatt érdemes óvatosnak lenni, ahogy a magyar piaccal is, amelyet az uniós pénzekről való megegyezés hiánya és a különadók is sújtanak.  

Jelenleg növekedési szempontból globálisan három fontos kockázat azonosítható:

  1. Az Európába irányuló orosz földgázszállítások akadoznak, ezért reális annak a veszélye, hogy a fűtési szezonban korlátozásokat kell bevezetni, ami érdemben foghatja vissza a gazdasági aktivitást.
  2. A második kockázati faktor Kína, ahol az omikron variáns miatt továbbra is több városban korlátozásokat kell fenntartani, ami miatt a gazdasági növekedés érdemben lassul.  Bár a kínai kormány igyekszik segíteni, ezen a ponton már legfeljebb csak tompítani tudja a hatásokat, a reálgazdasági hatás már elkerülhetetlennek tűnik. Ez pedig áttételesen az amerikai és az európai növekedést is ronthatja. Továbbá a kínai ingatlanpiaci helyzet is gyorsan romlik és már vannak arra utaló jelek is, hogy a kínai pénzügyi rendszerben elindultak a fertőzési hatások, ez pedig szintén negatívan hat a kínai és ezáltal a globális növekedésre is.
  3. Végül pedig több euróövezeti országban – például Németországban – ismét magasan vannak az esetszámok, kérdés, hogy az őszi/téli hónapokban – a magas átoltottság ellenére – telítődnek-e annyira a kórházak, hogy korlátozásokat kelljen bevezetni.

Az Egyesült Államok részvénypiaca azonban felülteljesítő lehet, mivel az energiaellátás nincsen veszélyben, ráadásul a monetáris politika is előrébb tart az infláció elleni küzdelemben és nincsenek olyan nehezen árazható kockázati faktorok sem, mint Európa esetében. Kínában kedvező hír, hogy a pártvezetés hozzáállása a technológiai szektorhoz javult, azonban a gazdasági lassulás idén a vártnál sokkal nagyobb lehet, a koronavírus miatti lezárások végét még nem lehet látni, a fejlett világ fogyasztásának csökkenését Kína is megérezné és az ország ingatlanpiacáról is egyre rosszabb hírek érkeznek. Emiatt az elmúlt hónapok felülteljesítése könnyen alulteljesítésbe válthat.

Szektorok szintjén is fontos változások várhatóak a következő negyedévekben. A recessziós félelmek erősödésével esnek a nyersanyagárak – kivéve az európai földgázt – , ráadásul az energetikai cégekkel kapcsolatban egyre több országban merül fel az extraprofit-adó ötlete. Emiatt az energetika és az alapanyagszektorok felülteljesítése véget érhet. Ugyanakkor az olajiparban a kínálati korlátok a korábbi alacsony beruházások miatt továbbra is jelen vannak, a recesszió elmúltával ismét kedvező vételi lehetőségek adódhatnak.

A technológiai szektorban az értékeltségek normalizálódtak, ráadásul a piaci várakozások már akkora kamatemelést beáraztak, hogy ebben már kicsi a negatív meglepetés esélye, így az IT szektor a jövőben nagyjából a piaccal megegyező elmozdulásokat mutathat.

A ciklikus fogyasztási javak szektora (autóipar, HORECA, építőipar, textilipar stb.) alapvetően alulteljesítő lehet, a háztartások reáljövedelmének csökkenése miatt, ráadásul a vírus alatt felhalmozott megtakarítások is elapadtak, illetve a magas bizonytalanság miatt a lakosság elhalasztja a nagyobb értékű kiadásait is.

A szektorok közül a közművek, a napi fogyasztási cikkek és az egészségügy lehetnek felülteljesítőek.

Mindhárom szektor árazási képessége erős, a marzsok nincsenek kitéve annyira a magas inflációnak, ráadásul recessziós helyzetben defenzív jellegük miatt – a korábbi tapasztalatok alapján – felülteljesítőek lehetnek.

Erős dollár

A mezőgazdasági és az energiaárak emelkedése, a háború okozta bizonytalanság miatt elhalasztott beruházások és az infláció reáljövedelem romboló hatása recesszió felé terelik a világgazdaságot, ráadásul a közepesen, vagy alacsonyan fejlett országok esetében az adósságfinanszírozási kockázatok is érdemben emelkedtek. Egy ilyen környezetben a dollár természetes menedékként szolgál.

A dollár erősödése felé mutat az is, hogyha az európai recesszió következtében az EKB a vártnál kisebb kamatemelést hajt végre, illetve a kötvényvásárlási programot – a periférikus országok miatt – csak féloldalasan szünteti meg, ugyanis az olasz, görög államadósság akkora, hogy tartósan magas kötvényhozamok mellett egy idő után már nem lesznek finanszírozhatóak.

A nyersanyagpiacokon az elmúlt egy-két hónapban érdemi esések voltak megfigyelhetőek. A Brent olaj és a réz is nagyjából 20%-ot, a réz pedig közel 30%-ot esett. Utóbbi azért is fontos, mivel a réz gazdasági alkalmazása olyannyira szerte ágazó, hogy a tőzsdei árazás alakulása a világgazdaságra nézve egy előretekintő indikátorként is felfogható.

"Összességében a nyersanyagok árai a recesszió közeledtével – az európai földgáz kivételével - tovább eshetnek. Ez elsősorban az olajat és az ipari fémeket érintheti. A mezőgazdasági termékek esetén az ukrán gabonaexport részleges újraindítása kedvező hír, a búza, valamint a kukorica ára is a háború előtti szintre esett vissza" - tette hozzá Módos.

Azonban a világ több pontján nagymértékű aszály pusztít, amely hosszabb távon inkább áremelkedést hozhat. A nemesfémek esetében emelkedés jöhet akkor, ha az infláció tetőzik és a recessziós félelmek erősödnek, és ennek hatására a szigorítási ciklus a vártnál hamarabb ér véget, de ennek a jelei még a nemesfémek piacán egyelőre nem látszanak meggyőzően. Összességében rövid távon a nyersanyagok esetében csökkenő árakra, hosszabb távon azonban a fennálló kínálati korlátok (rendszeressé váló aszályok, alacsony beruházási ráta az energiaszektorban) miatt ismét magasabb árakra lehet számítani. Ezért a recesszió végével a nyersanyagok, illetve az energetikai, mezőgazdasági vállalatok részvényei ismét jó befektetési lehetőségeket tartogathatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 3. 17:26
Az EP május 3-án, a sajtószabadság világnapján hivatalosan közzétette a Daphne Caruana Galizia újság...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Holdblog  |  2024. május 3. 11:42
Évadzáró adásunkban mindenki szerepel, a kommentelők kifejezetten sokat. Elemezzük Észak-Koreát, a k...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem