17 °C Budapest

Mennyi lesz a nyugdíjad a régi és az új rendszer szerint? Kiszámoltuk...

Pénzcentrum
2008. február 7. 05:40

2008-ban a reformoknak köszönhetően számos törvényi szabályozás is megváltozott. Ezek közül több érinti a dolgozókat a fizetendő járulékok, vagy akár a nyugdíj szabályainak változásán keresztül. 2008 január elseje óta másként kell ugyanis számítani a nyugdíj összegét, így lehet, hogy valaki jobban járt volna, ha 2007 helyett csak 2008-ban megy nyugdíjba, vagy fordítva...

A járulékok összességében nem változtak, maradt 29 százalék, de azon belül 2008-től magasabb százalék kerül a nyugdíjalapba a foglalkoztatói nyugdíjjárulékokból, amit az egészségbiztosítási járulék összegéből vontak el. Ennek következtében, mivel magasabb járulékot kell nyugdíjra kifizetni, várhatóan a nyugdíjak összege is emelkedni fog a későbbiekben.

A bérre kiszabott nyugdíjjárulék mértékének változása azonban nem csak a foglalkoztatói befizetésekre vonatkozott, hanem a dolgozók általi befizetésekre is. A korábbi 8,5 százalék helyett 9,5 százalékot kell a bérből a nyugdíjalapba befizetni. Ráadásul a járulékfizetési felső határ is emelkedett, 7 137 ezer forintra.

Változott a TB törvény: több járulékot fogunk fizetni?

A járulékok mellett viszont a nyugdíjak számításának módszere is változott, mégpedig nem is egy területen, hanem kettőn.

A teljes valorizáció keretein belül az 1988 és 2006 között szerzett kereseteket januártól 2007-es szintűre emelik, vagyis a '88 óta elért nettó jövedelmet alapul véve az évenkénti keresetet felszorozzák a pénzromlás adott mértékével. Ez azt jelenti, hogy a járandóságok nagyságrendileg 10,6 százalékkal emelkedni fognak.

A másik tényező viszont közel 10 százalékkal csökkenti a nyugdíj összegét, ugyanis eddig a számításkor csak az szja-t nem vették figyelembe, viszont idén már a társadalombiztosítási járulék összege sem számít bele, vagyis a nettó jövedelmekre számítják ezentúl a nyugdíjak összegét.

Ez azért fontos, mert a nettó jövedelem és a nyugdíjak aránya az utóbbi időben jelentősen megemelkedett, már elérte a 83 százalékot. Viszont változott az is, hogy a 40 év feletti szolgálati idő után munkában töltött minden év 1,5 százalék helyett 2 százalékkal emeli a nyugdíjat. Ugyanakkor a nyugdíjak szabályainak változása nincs hatással a korábban megállapítottakra, azok 5 százalékkal emelkednek 2008-ban.

A következőkben a 2007-es régi szabályok szerint, és a 2008-as új módszer szerint számított nyugdíj összegét vesszük górcső alá, és megközelítőleg kiszámoljuk, hogy vajon mikor jártak volna jobban a dolgozók, ha tavalyi rendszer szerint tudnak nyugdíjba menni, vagy ha az új szabályok szerint...

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vizsgált személy egy jelenleg 27 éves férfi, aki 2001-ben állt munkába, így 35 évig fog még dolgozni. Az éves nettó jövedelme 166 500 forint. A 2007-es számításnál 300 ezer forint bruttó jövedelemmel kalkuláltunk, 2008-ban viszont már a nettót kell figyelembe venni, mivel 2008 januárjától ez alapján kell számítani a nyugdíjat.


Megközelítőleg megkaptuk a 2007-es és 2008-as számítási módszer közötti különbséget rövid és hosszútávon is. Ugyan hangsúlyozva lett, hogy a már említett két változás ellentétes irányba hat, de végeredményben nem lehet tudni, hogy pozitív vagy negatív a rövid és hosszú távú konklúzió, most kiderült.

Mind a két év számításai szerepelnek a táblázatokban, és mint az látszik is, a magánnyugdíj-pénztárak által fizetett összegek nem változtak, azok továbbra is bruttó alapon kerültek kiszámításra, különbség "mindössze" a tb nyugdíjban tapasztalható.


Rövid távon a kapott eredmény nem tűnik problémásnak, mindössze 3-400 forint a különbség akkor, ha most mennénk nyugdíjba. Hosszú távon viszont, mivel már mindenki magánnyugdíj-pénztári tag aki 1998 után kezd el dolgozni, a különbség elérheti a 48 500 forintot.


A számítások, és a következtetések szerint hosszú távon a régi rendszerrel jártunk volna jobban, ugyanis havi szinten 50-65 ezer forinttal is több pénzt kaphatnánk...

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 5. 12:50
Lássuk a legfontosabb pénzügyi aktualitásokat, melyek a mögöttünk álló egy hétben megjelentek a Bank...
Holdblog  |  2024. május 5. 09:35
Igazán szomorú eredmény, hogy a megkérdezettek bő 80 százaléka egyáltalán nem szándékszik hazatérni...
MEDIA1  |  2024. május 4. 21:24
A Media1 néhány nappal elsőként mutatta be, hogy milyen jogsértő módszerrel kampányolt több napon át...
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 6. hétfő
Ivett, Frida
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm