13 °C Budapest

Pénztárgépek: elmaradt a nagy bejelentés

2013. július 17. 15:35

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerda délután sajtótájékoztatót tartott az online pénztárgépekről. Bár a szakma felől érkezett jelzés arra, hogy még tovább kellene tolni a kasszacsere határidejét, Varga Mihály szerint inkább egy ideig nem büntet az adóhatóság. Az eredetileg betervezett 95 milliárd forint helyett az idei évre 45-50 milliárd forintos bevételt várnak az online kasszáktól. A Pénzcentrum.hu mutatja a friss részleteket.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a kormányzat rugalmas volt, és mérlegelte azon szakmai szervezetek álláspontját, akik szerint ki kellett tolni a kasszacsere határidejét - július helyett szeptemberre. Mára már el is készültek az engedélyezett onlinekasszák prototípusai, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pedig országos tájékoztató kampányba kezd, hogy folyamatosan informálják a vállalkozókat a fejleményekről.

A vállalkozók számára kamarai ajánlást építenek be a rendszerbe, ez biztosítja a boltosok számára, hogy ne csaló, trükköző kereskedőktől vásároljanak kasszát, hanem stabil hátterű, megfelelő szervizhálózattal rendelkező forgalmazó pénztárgépét rendeljék meg. Így próbálják meg kiküszöbölni azt, hogy esetleg eltűnik a befizetett előleg, és a gép sem érkezik meg a határidőre. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) honlapján lesz elérhető a javasolt gyártók, forgalmazók listája.


A kormány felgyorsítaná a gyártási és forgalmazási folyamatot, tárgyalnak a gyártókkal, azokkal is, akiknek készüléke még engedélyezésre vár. A gyártást a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül állami hitellel támogatják - a hitellel támogatott gyártóktól ugyanakkor elvárják, hogy a lehető legkedvezőbb árral kínálják a pénztárgépeket.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy volt olyan gyártó, aki korábban úgy nyilatkozott, másfél évet is igénybe vehet a gépek tesztelése - ezt elvileg sikerült leszűkíteni néhány hónapra.

Nem tolják tovább a határidőt, de...

Augusztus 31-e a csere határideje, ezt követően a NAV ellenőrizni fogja a kereskedőket, hogy megtörtént-e a gép cseréje, vagy ha nem, a vállalkozó rendelkezik-e a megrendeléssel. A miniszter arra kéri a vállalkozókat, hogy ne késlekedjenek az ügyintézéssel. A jogkövetkezmények alóli mentesség csak akkor lehetséges, ha igazolt, és az ajánlási listán szereplő gyártótól van megrendelése a kassza üzemeltetőjének. A NAV-tól azt kéri a miniszter, hogy a támogatási igényt (kasszánként 50 ezer forint a kisvállalkozásoknál) minél hamarabb bírálják el.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Újságírói kérdésre válaszolva a nemzetgazdasági miniszter elmondta: a ráutaló magatartással a vállalkozó akkor jár el a legkisebb kockázattal, hogy amikor tudja, a lehető leghamarabb megrendeli a gépet. Ugyanakkor Varga Mihály nem konkretizálta, hogy meddig lehet "lebegtetni" a kasszacserét, azaz meddig védekezhet a boltos azzal, hogy ő megrendelte a kasszát, de azt még nem szállították le számára.

A miniszter nem lát lehetőséget arra, hogy magasabb legyen a kasszacseréhez nyújtott állami támogatás összege, mint mondta, ennek az összegnek elegendőnek kell lenni ahhoz, hogy mindenki végre tudja hajtani a pénztárgépek cseréjét.

Parragh László, az MKIK elnöke a trükköző pénztárgép-forgalmazókról elmondta: korántsem biztosak abban, hogy a kis cégek teljesíteni tudják a megrendelést,lehetnek olyanok, akik eltűnnek majd a megrendelők pénzével. Ezek a "kóklerek" mindig a legkisebb vállalkozásokat veszélyezteti leginkább - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm