2 °C Budapest

Nagyot ugrottak a bérek, de így is óriási a hiány

2016. augusztus 31. 12:02

Egy év alatt 10 százalékkal nőtt az eladók bére, ami több pénzt jelent, mintha 50-ről 100 százalékra emelték volna a vasárnapi pótlékot. Közben a munkaerőhiány nem enyhül: nincs olyan nagyáruház, amely ne keresne eladót.

Idén áprilisában újranyitottak a boltok vasárnap. Lett is vita, hogy mennyi legyen a vasárnapi pótlék a boltban, a szabad vasárnapok számáról nem is beszélve. A legnagyobb gond azonban messze nem a vasárnapi pótlék mértéke, hanem a munkaerő, a bolti eladók észveszejtő hiánya. Kúszik is felfelé szépen a boltosok bére a munkaerőhiány nyomán - írja a Blokkk.com.

Egy kis összevisszaság

A boltzár időszakában öt vasárnap bármely bolt nyitva lehetett alkalmazottal a pult mögött, ekkor valóban 100 százalék volt a vasárnapi pótlék. Az összes többi kivétel (például a benzinkút, a vásáron, piacon, pályaudvarokon található bolt, továbbá vasárnap délig a pékáru, a tejes, az újságos és a virágbolt) esetében viszont csak a korábban is szokásos 50 százalék pótlékot kellett fizetni. Tehát nem igaz az az állítás - volt ilyen -, hogy a vasárnapi boltzár időszakában egységesen 100 százalék volt a vasárnapi pótlék mértéke, amit most vissza kellene állítani. 

Az áprilisi boltnyitást követően - a boltzár előtti időszakkal azonos módon - 50 százalék lett egységesen a boltokban a vasárnapi pótlék.

A Kúria egy korábbi állásfoglalása alapján azonban a bevásárlóközpontokban nem is kötelező az 50 százalék vasárnapi pótlék kifizetése egy boltban, ugyanúgy nem, mint például egy vendéglátóhelyen, a jelenlegi munkaügyi szabályozás keretei között.

A bérnövekedés többe került, és még messze a vége

A munkaerőhiány alaposan feltornázta a béreket a kereskedelemben is. A fizikai alkalmazottak vannak a legtöbben, de ők keresik a legkevesebbet, így az ő bérhelyzetüket célszerű mérlegre tenni, mégpedig a bolti, áruházi kiskereskedelemben, hiszen ott volt a vásárlóknak oly keserű boltzár. Júniusban 192 ezren dolgoztak alkalmazottként a bolti, áruházi kiskereskedelemben a 4 főnél nagyobb vállalkozásoknál, közülük 139 ezer volt az eladók, pénztárosok, árufeltöltők száma. 

Több nagy áruházlánc jelentett be két számjegyű béremelést az elmúlt időszakban, de olyan is van, amelyik nem jelentette be, csak megcsinálta, nem véletlenül, hiszen jó esetben kevés az eladó, pénztáros, árufeltöltő a munkaerő piacon, rossz esetben pedig nincs szabad ember.

Az álláshirdetéseket böngészve úgy tűnik, hogy ez még nem a vége. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nos, ezek után jöhet a bérhelyzet: az elmúlt egy évben a KSH legfrissebb adatai szerint a boltokban dolgozó eladók, pénztárosok, árufeltöltők havi bruttó átlagkeresete 13-14 ezer forint közötti mértékben emelkedett, a nettó keresetek összege is bő 10 ezer forinttal vastagította a hó végi borítékot, ami így 10 százalék körüli megugrás.

A kisboltosoknak annyi lenne

Brutálisak a bérkülönbségek a boltokban, áruházakban, ezt mutatják a KSH, továbbá a cégbeszámolók adatai, amire a blokkk.com már korábban is rámutatott. Mindez ráadásul úgy, hogy az élelmiszerboltosok eleve csak a kiskereskedelmi átlag alatt tudnak fizetni, de az ő satnya átlagukat még fel is húzzák a nagy élelmiszer áruházak a kétszámjegyű emelésekkel: na de hát akkor mi lehet a mélyben. A kisboltosnak nincs pénze 100 százalékos vasárnapi pótlékra.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm