Young businesswoman working at her office. Young small business entrepreneur using smart phone at workplace.

Álomvilágban élnek a fiatalok: ekkora bért szeretnének pályakezdőként

2023. június 16. 13:59

Jelentősen emelkedtek a fiatalok fizetési igényei tavalyhoz képest. Míg 2022-ben a pályakezdők kétharmada 350 ezer forint fölötti bruttó fizetésre vágyott, addig idén már 450 és 600 000 forint között keresne a 18-25 éves korosztály – derül ki egy friss felmérésből, amit rámutatott arra is, hogy ma közel dupla annyi fiatal veszi igénybe a HR-szolgáltató portálok segítségét az álláskereséshez, mint az előző év során.

A versenyképes fizetés és rugalmas munkaidő kulcsfontosságú a fiatalok számára, a legtöbben Facebookon keresnek állást, valamint közel dupla annyian fordulnak meg a munkaerő-kölcsönző cégek weboldalán, mint tavaly.  450 és 600 ezer forint bruttó fizetésre vágyik a pályakezdők többsége, a fővárosban pedig jóval bátrabbak, ami a kereseti igényeket illeti – többek között ez is kiderült a Work Force HR-szolgáltató megbízásából készült Pályakezdő Indexből.

A 18 és 25 évesek körében végzett reprezentatív kutatás rávilágított, hogy a válaszadók többsége a kereskedelmi és fogyasztói szektorban dolgozik (18%), ezt követi népszerűségében a gyártóipar, ahol a 2022-es évhez képest 6 százalékot csökkent a fiatalok foglalkoztatottsága (14%). A harmadik legnépszerűbb terület a turizmus-vendéglátás volt (11%), itt 4 százalékkal többen dolgoznak idén, mint egy évvel korábban. Tavalyhoz képest a pénzügyi szolgáltatások népszerűsége esett a legnagyobbat – míg 2022-ben a válaszadók 17 százaléka ezen a területen dolgozott, addig idén már csak a pályakezdők 6 százaléka van a szektorban.

Ami a munkahelyválasztást illeti, továbbra is a versenyképes fizetés, a rugalmas munkaidő és a támogató vezetőség az elsőszámú szempont a fiatalok körében. A válaszadók többsége (28%) bruttó 450.000-600.000 forintos fizetést szeretne, míg tavaly a legtöbben 350 és 450 ezer forintos havi keresetben reménykedtek. Ha megvizsgáljuk a pozíciók jellegét, azt látjuk, hogy a szellemi munkakörök esetében jóval többen élnének akár 600 ezer forintos fizetéssel, míg a fizikai munkát végzők többsége bruttó 350 és 450 ezer forint közé helyezi bérigényét. Jelentősen csökkent azok száma, akik 200 és 350 ezer forint között keresnének, azonban kétszer annyian vágynak 800 ezer és egymillió forint közötti bérezésre, mint tavaly.

A fiatalok többsége nem fél attól, hogy sikerül-e a képzettségének megfelelő munkahelyet találni és megfelelni a vezetők elvárásainak. Az elhelyezkedés kapcsán 71 százalékuk jelezte, hogy nem tartja nehéznek a számára megfelelő munkahely megtalálását, továbbá 64 százalékuk úgy érzi, nem jelent majd túl komoly kihívást, hogy megfeleljen a munkáltatói elvárásoknak.

A legtöbb pályakezdő Facebookon keres állást, ennek a közösségi média felületnek tavaly óta szinte változatlan a népszerűsége a munkaerőpiacon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jelentősen nőtt azonban a HR-szolgáltató cégek jelentősége: míg egy évvel ezelőtt a fiatalok csupán 24 százaléka keresett munkát munkahely-közvetítő portálokon, addig idén már a válaszadók 43 százaléka felelte azt, hogy a kölcsönző cégek oldalán vadászik nyitott pozíciókra. A munkaügyi központok által kínált lehetőség felé is nyitottabbak a pályakezdők, 11 százalékkal nőtt 2022 óta ezek népszerűsége. Nagyot csökkent azonban az érdeklődés a munkáltatók saját digitális felületei iránt, 2022-ről 2023-ra 23 százalékot esett vissza azok aránya, akik a cégek weboldalán akarnak munkát találni.

Az eredmények jól mutatják, hogy nem csupán a munkaadók, de a fiatalok körében is egyre nagyobb teret hódítanak a munkaerő-közvetítő portálok, aminek több oka is van. A HR-szolgáltatók általában számos iparág megannyi vállalatától kínálnak álláslehetőségeket, ami lehetővé teszi a pályakezdők számára, hogy egy helyen, gyorsan és hatékonyan fedezzék fel és hasonlítsák össze a különböző pozíciókat. Így időt és energiát takarítanak meg

– mondta Csákvári Róbert, a Work Force HR-szolgáltató tulajdonosa, ügyvezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem