13 °C Budapest
panel building budapest house home

Fele annyit sem ér a pénzünk, mint egy éve: többezer magyar fázott rá, mert nem lépett időben

2023. július 21. 12:34

Kevesebb mint a felét éri a mai ingatlanárak mellett az idén még elérhető Családi Otthonteremtési Kedvezmény összege a Credipass és a Duna House szakértőinek számításai alapján. Az átlagos négyzetméterárak 2016 óta néhol a duplájára vagy annál is nagyobb mértékben emelkedtek, ami mellett a megugró infláció is számottevő mértékben csökkentette a 7 éve változatlan állami lakástámogatás összegét.

A Kormány június végi bejelentésének értelmében 2024-től új szabályok lesznek érvényesek mind a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), mind a Babaváró támogatás esetében. A lakástámogatások változása máris érezhetően befolyásolta az ingatlanpiaci folyamatokat, az első bejelentés, illetve a részletek ismertetésének hatására élénkülő érdeklődést tapasztaltak az ügyfelek részéről az ingatlan- és pénzügyi szakértők egyaránt.

"A jól időzített döntések időszaka következik most az ingatlan- és hitelpiacon, hiszen akár több tízmillió forinttal jár jobban, aki még az idei évben vásárol. Az egyéni élethelyzetek mérlegelése mellett azonban a megfontolt lépésekhez elengedhetetlen az állami támogatások változásainak alapos értelmezése."– kezdte Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

Az új rendszer fontos elemeként emelkednek a jelenlegi támogatási összegek a falusi CSOK esetében, ezzel szemben a CSOK azonban már nem lesz elérhető olyan széles körben, mint eddig, hiszen „városi” formáját kivezetik a következő évtől. A támogatási forma hiánya sok család számára okozhat nehézséget, hiszen számottevő kiesést jelent az otthonteremtésre szánt kasszából.

– folytatta a vezető. A Credipass és a Duna House szakértői ennek apropóján utánajártak, hogy mit érhet ma, 2023-ban egy kétgyermekes család számára a CSOK támogatás összege a lakáspiacon.

A jelenlegi szabályozás szerint a Családi Otthonteremtési Kedvezmény még az idei év végéig új vagy használt lakás vásárlása esetén vehető igénybe, a támogatás összege pedig jelenleg 600 ezer Ft-tól 10 millió forintig terjedhet, amely egy már meglévő, vagy vállalt gyermek után is felvehető. A hitel összege többféle lakáscélra is fordítható. Az érvényben lévő támogatási rendszer szerint használt lakás vagy lakóház vásárlása vagy a meglévő bővítése esetén, 2 gyermek után 1 430 000 Ft támogatási összegre jogosult a család. Ebből kiindulva a Credipass szakértői kiszámolták, hogy az infláció 2016 óta mekkora pénzromlást eredményezett, azaz mennyivel csökkent a szóban forgó 1 430 000 Ft vásárlóereje.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Beszédes adat továbbá, hogy a 2016-os 10+10 millió Ft-os, akkoriban csak új lakáscél és 3 gyermek vállalása esetén elérhető (vissza nem térítendő támogatás és támogatott hitel) konstrukció összegének minimum 15,7 millió Ft-ra kellene növekednie ahhoz, hogy lépést tartson a mai viszonyokkal. Ez a módosítás a támogatott hitelnél egyébként meg is történt, hiszen egy 2019-ben történt változásnak köszönhetően, jelenleg a 3 gyermekes CSOK igénylők 15 millió Ft hitelt igényelhetnek 3%-os, kamattámogatott konstrukcióban.

A Credipass és a Duna House szakértői megvizsgálták, hogy a CSOK támogatás bevezetésének, majd gyors kibővítésének évében, vagyis 2016-ban hogyan alakultak az ingatlanárak a piacon és mire lett volna elegendő az 1 430 000 Ft-os (2 gyermekes) CSOK.

A Duna House Barométer adatai alapján látható, hogy a támogatási összeg a mai árakhoz viszonyítva jóval kevesebb mozgásteret adhat az ingatlanvásárlást tervező családoknak. Míg 2016-ban például egy fővárosi panellakás megvásárlása esetén 5 m2-re volt elegendő a támogatási összeg, addig ma mindössze megközelítőleg 1,8 négyzetmétert fedez a két gyermek esetén, használt ingatlan vásárlására igényelhető CSOK összege. A budapesti házgyári lakások aktuális, 2023 második negyedéves négyzetméteráraival számolva, a támogatás összegét kb. 2,5-3-szorosára kellene emelni ahhoz, hogy a kétgyermekes, használt lakásra igénybe vehető CSOK ma is 5 négyzetméternyi panellakást érjen.

A Duna House közreműködésével idén júniusban zárult eladások adatai alapján egy Budapest belvárosában található, használt téglalakás ára ma négyzetméterenként 1 millió forint körül mozog, tehát 5 m2-t, nagyjából 5 millió Ft-ért vásárolhatna meg egy család, míg ez 2016-ban – az 528 ezer forintos, átlagos négyzetméterárak mellett – már 2 640 000 Ft-ért az övék lehetett. Ha a Falusi CSOK-kal megegyezően, csupán az infláció mértékével emelték volna a két gyermek esetén, használt lakás vásárlására igényelhető „városi” CSOK összegét, az sem nyújtott volna a 2016-ossal megegyező mértékű támogatást a családok otthonteremtéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 1. 13:15
Somos Andrást, az ATV tizennégy év után, néhány hónapja távozó műsorvezetőjét hívta meg a Media1 e h...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Holdblog  |  2024. május 1. 09:06
A HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, Szabó Balázs vendégeskedett a ShiwaForce podcastjában, az Epic St...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm