19 °C Budapest

Van rá esély? Kiderült, melyik bank veheti meg az MKB-t

2015. szeptember 23. 18:30

Ami 2014-ben nem sikerült a legnagyobb magyar banknak, az 2016-ban összejöhet neki: úgy tudjuk, ismét komolyan érdeklődik az OTP az MKB Bank iránt, és nőtt az esélye a vásárlásra a kormányzati döntéshozóknál is.

A korábban tervezett 2-3 éves állami tulajdon helyett másfél év után, már 2016 elején értékesítené a magyar állam az MKB Bankot - közölte idén augusztusban Balog Ádám MNB-alelnök, aki azóta éppen a bank vezérigazgatói székébe került. Mióta tavaly szeptemberben állami tulajdonba, majd decemberben az MNB közvetlen szanálási hatáskörébe került a hitelintézet, értesüléseink szerint több lehetőség is felmerült a sorsára vonatkozóan, ezeket azonban "a legfelső kormányzati szinten" mára elvetették:

  • Voltak olyan piaci pletykák, amelyek szerint a Matolcsy György unokatestvérének érdekeltségébe tartozó Növekedési Hitel Bank (NHB) is szívesen megvásárolta volna az MKB-t. Az ügylet a 2014 elején elmaradt Széchenyi-Raiffeisen tranzakcióhoz hasonlított volna, hiszen az MKB mérlegfőösszege 47-szerese a kisbankénak. Valószínűleg az NHB mint ambiciózus hazai bank dinamikus növekedési céljaira hivatkozva "adták" volna el" a terveket a nagyközönségnek.
  • Folyamatosan lebegtette a kormány és a jegybank az idén szintén állami tulajdonba került, de sokkal jobb állapotban lévő Budapest Bankkal történő összevonást is, ez azonban elsősorban az informatikai rendszerek és a két szervezet inkompatibilitása miatt lekerült a napirendről.
  • A bank állami megvételekor Varga Mihály, majd utána Balog Ádám is több alkalommal nyilatkozott arról, hogy idővel akár tőzsdére vinnék az MKB-t. Ehhez kapóra jött volna az a terv, amely szerint az MNB megvásárolná a Budapesti Értéktőzsdét, de állítólag nem önállóan, hanem csak a legnagyobb magyar bank részeként lenne tőzsdei az MKB.
A Portfolio értesülése szerint az OTP ismét komolyan érdeklődik az MKB iránt, és nőtt az esélye a tranzakcióra a kormány döntéshozóinál is. A cikk megjelentetése előtt nem sokkal az OTP-t is megkereste a portál, a bank később közölte, hogy cáfolják a pletykákat, nem kívánják megvenni az MKB-t.
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
MEDIA1  |  2024. május 3. 12:32
Együttműködésre lépett két szerkesztőség, a Válasz Online és a Partizán a választási szezonra.
Holdblog  |  2024. május 3. 11:42
Évadzáró adásunkban mindenki szerepel, a kommentelők kifejezetten sokat. Elemezzük Észak-Koreát, a k...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem