24 °C Budapest

Húzós évük volt a devizahiteleseknek: mi jön most?

2014. december 29. 06:00

Lakossági pénzügyi szempontból a devizahiteleseket megmentő csomag volt az év legfontosabb eseménye. A bankok mintegy 1000 milliárd forint veszteséget szenvednek el miatta, de az adósok terhei várhatóan 20 százalékkal is csökkenhetnek. De hogyan kezdődött az egész, minek köszönhető, hogy pénzt kaphatnak vissza egykori banki ügyfelek?

Az év legfontosabb eseménye pénzügyi szempontból egyértelműen a devizahiteles mentőcsomag kidolgozása volt. Közel 1000 milliárd forintnyi veszteséget jelent a csomag a bankoknak, ami átlagosan 20 százalékos törlesztőrészlet csökkenést hozhat az adósoknak. De hogyan jutottunk ide? Hogyan kezdett bele a kormány a mentőcsomagba?

Egy bírósági perrel kezdődött az egész

A folyamat elindítója a Kásler perként elhíresült, évek óta húzódó bírósági persorozata volt. A Kásler házaspár ügye végigjárta a magyar bírósági döntéshozást, sőt az ügy az Európai Bíróságon is járt. Végül a Kúria július 3-án mondta ki, hogy semmis az árfolyamrés.

Ezután a Kúria vizsgálódni kezdett, és két héttel később jogegységi döntést hozott a testület, ami az összes devizahitelre érvényes. Ebben kimondták, hogy az árfolyamrés tisztességtelen volt, az egyoldalú szerződésmódosítás (egyoldalú kamatemelés) pedig szintén tisztességtelen. Az árfolyammozgás miatti kockázatot viszont az ügyfeleknek kell viselniük, kivéve, ha a szerződésben ez másképp szerepel.

Mivel az Európai Bíróság és a Kúria is lehetőséget teremtett arra, hogy a kormány beleszóljon a devizahitelek rendszerébe, ezért már június 27-én benyújtották az első devizahiteles törvényt. Ekkor még úgy látszott, hogy még 2014-ben kivezethetik a devizahiteleket, vagyis végigmehet a forintosítás folyamata. A törvény végül nem csak a devizahitelekre, hanem a forinthitelekre is érvényes lesz, igaz ezek rendezése külön zajlik majd. A törvény legfontosabb eleme, hogy a bankoknak perelniük kell, ha az egyoldalú kamatemelés témájában nem akarnak elszámolni. A másik fontos intézkedés, hogy nem csak a hitelekre, hanem a lízingszerződésekre is kiterjed az elszámolás.

Ennyit kaphatnak vissza az adósok

Július végén már lehetett sejteni, de hivatalosan nem erősítették meg, hogy az elszámolás során minden egyes tisztességtelen elvonást tőke-előtörlesztésként kell elszámolni, így az adósok sokkal jobban járhatnak, akár 20 százalékkal több visszatérítés járhat nekik, mint eredetileg gondolták. A Pénzcentrum számításai szerint az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés miatt összesen nagyjából kétmillió forint járhat vissza egy átlagos devizahitelesnek (erről részletesen ITT olvashatsz). Az átlagosnak mondható devizahiteles egyébként 2007-ben vette fel a svájci frank alapú, nyolc millió forintos, 15 éves futamidejű kölcsönét.

A számítások során ketté kell bontani az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés miatt visszajáró összegeket. Míg előbbi után "csupán" 300 ezer forint, addig utóbbinak köszönhetően 1,7 millió forint jár vissza. Lényeges, hogy ezek az MNB átlagos kamatai alapján készült kalkuláció. Ha ugyanis egyszeri kamatemeléssel számolunk, akkor ennél jóval szerényebb, mintegy 781 ezer forintos összeg jön ki.

Ebből is látszik, hogy hatalmas eltérések lehetnek két elszámolás között, a visszajáró összeget ugyanis öt tényező befolyásolja:

  • Árfolyamrés mértéke
  • Egyoldalú kamatemelés mértéke
  • Felvett összeg
  • Felvétel ideje
  • Futamidő

A nagy eltérések miatt az elszámolások összege néhány tízezer forinttól akár több tízmillióig is terjedhetnek.

Megkezdődtek a devizahiteles perek

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Augusztus végén a Fővárosi Törvényszék elkezdte tárgyalni a bankok állam ellen benyújtott kereseteit, amiket az elszámolási törvény miatt tehetnek meg. A keresetekkel az egyoldalú kamatemelés tisztességtelensége ellen léphetnek fel a hitelintézetek.

A keresetek azonban szinte kivétel nélkül elutasításra kerültek első fokon, illetve sok esetben másodfokon is. A keresetek formai okai miatt kevés az esély arra, hogy a bankok pert nyerjenek, vagyis várhatóan az adósok az egyoldalú kamatemelés miatt is számíthatnak pénzre.

Az elszámolási törvény

Szeptember végén az országgyűlés elfogadta az elszámolási törvényt, aminek köszönhetően a visszajáró összeg számítása és az ügyfelek értesítése nyilvánvaló lett. Ennek köszönhetően tudják a bankok kiszámolni, hogy mennyi pénz jár vissza az ügyfeleknek. Az elszámolási törvény rendelkezik továbbá az ügyfelek teendőiről. Amennyiben ugyanis nem vagyunk már ügyfelek az adott banknál, akkor fel kell vennünk a kapcsolatot a korábbi hitelezőnkkel, hogy az elszámolást megkaphassuk, tudatnunk kell velük lakcímünket (ha változott) és bankszámlaszámunkat.

Forintosítás és fair bank törvény

A forintosításról szóló és a jövőbeni hitelezést meghatározó fair bank törvényt egy napon fogadták el a parlamentben, ennek oka, hogy a két törvény szorosan összefügg, és fontos szerepet játszik a jövő évben esedékes forintosításkor.

A fair bank törvény érdeme, hogy meghatározza, hogyan vehetünk fel hitelt (lakás és egyéb) januártól, vagyis akár évtizedekre meghatározóak lehetnek az ebben meghatározott irányelvek.

A forintosítási törvény meghatározza, hogyan váltják át a devizahiteleket jövőre. Az árfolyamot már január 1-től rögzítik (256,5 a svájci frank, 309 az euró és 2,16 a japán jen esetében), de az átváltás maga az elszámolással egy lépcsőben fog megtörténni, április és május folyamán.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
MEDIA1  |  2024. május 3. 17:26
Az EP május 3-án, a sajtószabadság világnapján hivatalosan közzétette a Daphne Caruana Galizia újság...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem