22 °C Budapest

Sok ezer milliárdos hitelkeret: ez még nem biztos, hogy elég lesz?

Pénzcentrum
2008. október 29. 11:00

A várakozásoknál nagyobb, 25 milliárd dolláros a Magyarországnak nyújtott nemzetközi segélycsomag mérete, amit az IMF, az EU és a Világbank dobott össze. A finanszírozási csomag szerepe, hogy Magyarország átnavigálhasson a jelenlegi pénzügyi és gazdasági válságon.

A részleteket illetően az IMF egy 15,7 milliárd dolláros (3328,4 milliárd forint) 17 hónapos (2010 tavaszáig szóló) készenléti hitelt nyújt az országnak, ami jóval magasabb a 12-13 milliárd dollár körüli várakozásoknál. Emellett az Európai Unió 8,1 milliárd dolláros (1717,2 milliárd forint) hitelt nyújt, a Világbank pedig 1,3 milliárd dollárral (275,6 milliárd forint) segíti az országot.

Az IMF indoklása szerint az átfogó politikai csomag, amit az ország kidolgozott elősegíti a gazdaság stabilitását és javítja a hosszú távú potenciális növekedési ütemet, de ugyanakkor a csomag helyreállítja a befektetői bizalmat és enyhíti az elmúlt hetek feszültségét a magyar pénzügyi piacokon.

Szigorú feltételeket szabott az IMF: Mi lesz a nyugdíjakkal?

A költségvetés területén kitűzött fontosabb intézkedések csökkentik az állam finanszírozási igényét és biztosítják a hosszú távú adósság fenntarthatóságát. Strauss-Kahn megjegyezte, hogy a határozott magyar intézkedéseknek köszönhetően az ország kivételes szintű forrásokhoz férhet hozzá, a hitelkeret összege ugyanis a magyar IMF-kvóta több mint tízszerese, 1020 százaléka.

A Nemzetközi Valutaalap arra számít, hogy a gazdaságpolitikai intézkedéseknek köszönhetően az országban működő pénzintézetek megfelelő finanszírozást fognak nyújtani.

Az ellenzék még mindig tiltakozik

A Fidesz nem szavazza meg a Nemzetközi Valutaalap segítségcsomagját, mert nem a jelentős adócsökkentésen alapul. A Portfolió.hu elemzője szerint azonban nem igazán lehet hatékony egy ilyen program a jelenlegi kedvezőtlen gazdasági környezetben.

A Fidesz szerint jelentős adócsökkentéssel kellene küzdeni a válság hatásai ellen. Valóban logikusan hangzik, ha egyszer a korábbi kiigazítások nemzetközi összevetésben és az elméleti megfontolások szerint is korszerűtlenek voltak, akkor jöhetne valami más. Az elmúlt évek tapasztalataiból valóban érdemes tanulni, ám az is biztosra vehető, hogy a megoldást nem a Fidesz programja jelenti.

A Fidesz programja hivatalosan a jelentős adócsökkentés gazdaságélénkítő hatásán alapul. Ahhoz nem kell nagyon mélyre ásni, hogy belássuk, nagyon nem mindegy, hogy az adókat, vagy a kiadásokat csökkentjük egy költségvetésben. Ahol az egyik megoldást jelent, ott a másik nem, tehát a Fidesz javaslata így nem igazi program, legfeljebb egy gyors fejre álláshoz elegendő.

Fordítsuk hát ezt le egy olyan programra, amire talán valójában gondol a Fidesz: erőteljes adócsökkentésre és még nagyobb kiadáscsökkentésre egyszerre. Ez a stabilizáció a fenntarthatatlan egyensúlyi pályán mozgó gazdaság számára kedvezőbb eredménnyel kecsegtet, mint a klasszikus restriktív gazdaságpolitika - egy normális globális környezetben. Erősíti a gazdaság versenyképességét, többletteljesítményre motivál, és ezzel ellensúlyozható a belső keresletszűkítés hatása.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Esetünkben azonban nem is a belső keresletszűkítés az igazán nagy, hanem a külső. Ezen nem nagyon segít a drasztikus adócsökkentés sem, a pozitív kínálati hatás igen visszafogott maradhat. Nem lesz kapósabb a munkaerő, nem lesz foglalkoztatás-bővülés sem. A másik oldalon viszont rövid távon nagyobbak lehetnek a veszteségek. A költségvetési transzferek szinte teljes egészében a fogyasztást bővítik, amennyiben ez adócsökkentés segítségével a vállalatokhoz és jövedelemmel rendelkező háztartásokhoz áramlik, jóval nagyobb lesz a pénz megtakarítási hajlandósága. Vagyis a lépés rövid távon a belső kereslet további szűkülésével jár, miközben a másik oldalon alig lesz olyan tényező, ami ezt ellensúlyozná. Ez pedig nagyobb reálgazdasági áldozatot sejtet.

A fenti logika alól egyetlen kibúvót látunk, ha a globális környezet romlásának hatására a belföldi kapacitások jelentős leépítésére szánná el magát a külföldi működőtőke. Azt azonban egyáltalán nem látjuk biztosnak, hogy a globális tőkepiaci válságban a hazai adókörnyezet befolyásolná a multinacionális vállalatok döntéseit.

A Fidesz terveit még egy dolog akadályozza, az egyre romló globális és hazai kilátások. A 300 milliárd forintnyi kiadáscsökkentést már amúgy is meg kell lépni, ehhez kellene további lefaragás, ami az adócsökkentés fedezeteként szolgálhatna.

A jelenlegi helyzetben így nem sok mozgástere van a kormányzatnak. Mérsékelni kell a finanszírozási igényt, hogy a gazdaság sérülékenysége kisebb legyen. Az eddig kiszivárgott, bejelentett elképzelésekkel kapcsolatban három észrevételt tehetünk.

1. Az eddig megfogalmazódott kiadáscsökkentések túlnyomó része ideiglenes jellegű. A MÁV adósságátvállalás halasztása, a 13. havi juttatások egy évre történő felfüggesztése a közszférában egyértelműen ilyen. Afelől sincs kétségünk, hogy a nyugdíjak csökkentésének feloldására legkésőbb a 2010-es választások előtt ígéretet tesz a két nagy parlamenti párt.

2. A tervek szerint a vállalatokat meglehetősen restriktív módon kell megvédeni attól, hogy "elbérezzék" magukat, vagyis hogy a kedvezőtlen környezetben nehogy gondjaik támadjanak a túlzott béremelés miatt. A bérbefagyasztási javaslat helyett kedvezőbb lett volna, hogy egy hosszú távú bérmegállapodás keretében moderált növekedésben állapodnak meg a felek, és a bérköltség túlzott növekedésének kockázatát a munkát terhelő adók kis mértékű csökkentésével kezelik.

3. A reformok közül az adórendszer átalakítását meg lehetne lépni. Hangsúlyozottan: nem általános adócsökkentésről, hanem adóátalakításról van szó. Az végül is mégiscsak árulkodó, hogy kicsivel az uniós adóterhelés alatt van a gazdaságunk, de ehhez 10 százalékponttal magasabb effektív adókulcsokkal, és néha egészen abszurd mértékű marginális rátákkal operálunk.

Ezek a lépések jeleznék a változások szükséges irányát, de figyelembe vennék a jelenlegi globális és hazai környezetből fakadó korlátokat. Aztán ahogy a helyzet javul, lehet tovább lépni - ha addig el nem illan a politikusok bátorsága.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. május 14. 13:59
Több bejegyzés is született mostanában a közösségi médiában, hogy a NAV ellenőrei apróhirdetési olda...
MEDIA1  |  2024. május 14. 13:14
A miniszterelnök kevesebb mint egy hét leforgása alatt a 3., magánszemélyként indított bírósági peré...
Holdblog  |  2024. május 14. 09:43
Itt az osztalékszezon, az okos befektető pedig forgatja a pénzt. Milyen stratégiák merülhetnek fel,...
Bankmonitor  |  2024. május 14. 08:53
Érdemes sietnie, aki nem akar lemaradni a 2024. június 3-án induló otthonfelújítási támogatás akár 6...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 14. kedd
Bonifác
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm