20 °C Budapest
Forint, Currency, Coin, European Currency, Financial Item,

Sosem talál már magára a forint? Óriási pénzt bukhat, aki nem váltott időben eurót a nyaralásra

2023. augusztus 8. 16:05

A rossz pénzpiaci hangulat, a magyar gazdasági kilátások és az amerikai vízumkorlátozás egyszerre voltak felelősek abban, hogy a forint az elmúlt időszakban megint jelentősen gyengült a főbb devizákkal szemben. Szakértői körképünkben most igyekeztünk megint utánamenni az okoknak, és a válaszokból egy igen vegyes kép rajzolódik ki.

Ismét jelentős hullámvasutazást mutatott be a magyar forint az elmúlt két hétben. Először a rossz világpiaci hangulat, majd az amerikai vízumbotrány, illetve az olaj árának rohamos növekedése is betett a magyar devizának. Megkérdeztük a szakértőket, mi okozta még ezeken kívül, és hogy meddig tart ez még - nem feltétlenül kaptunk megnyugtató válaszokat. Van köztük olyan, aki szerint nem érdemes egyelőre a csodát várni, de olyan is, aki több tényezőt felsorolt, mi tenne most jót a forintnak. És egyáltalán: mi lesz azokkal a külföldre induló magyarokkal, akik eurót vagy dollárt váltatnának?

Sérülékeny a magyar pénz

Ma reggel hét órakor 388 forinton jegyezték a közös európai pénzt a forinttal szemben, ami ismét nem egy megnyugtató adat, különösen annak fényében, hogy az elmúlt hét közepén és végén tapasztalható durva zuhanás után tegnap már egy kis nyugalom jött a forintra. Amint a lenti infografikán meg is mutatjuk, az euró mellett a svájci frank és a dollár árfolyama is hullámzott, aztán mindkettővel szemben erőset zuhant a forint - így jutottunk el a mai napig.

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint gyakorlatilag egy mindig ismétlédő nyári trendet láttunk és látunk majd, ha folytatódik a hullámvasút.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a nyári uborkaszezon során a forint jellemzően sokkal nagyobb kilengéseket szokott mutatni és ráadásul sokkal inkább jellemző a gyengülés, mint az erősödés. Az elmúlt tíz évet vizsgálva mindig van legalább egy hónap, amikor egy markánsabb gyengülést mutatott a forint, ám a rákövetkező hónapban jött is a korrekció. Az elmúlt hat évet nézve az is elmondható, hogy ötben masszív erősödéssel zárta a szeptembert a forint. Mindezek alapján tehát bízhatunk az augusztusi korrekcióban, hiszen az elmúlt tíz évben is csupán háromszor láttunk gyengülő forintot júliusban és augusztusban együtt. De még érdemibb változást a piac újbóli mélyülése hozhat, vagyis az augusztusi erősödés hiányában még valószínűbb lenne egy szeptemberi markánsabb forint felértékelődés

- fogalmazott a Pénzcentrum kérdésére az elemző.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője ugyanakkor úgy véli, hogy a hullámvasutazás a forintnak azt a tulajdonságát mutatja, hogy rendkívül érzékeny a külső hatásokra.

Alapvetően az elmúlt hetek mozgásai megerősítik, hogy egyrészt a forint egy magas bétájú deviza (érzékenyen reagál a külső hatásokra), de a kamatcsökkentések ellenére a kamatkülönbözet még mindig jelentős és vonzó (ha nem is annyira, mint mondjuk az év elején). Sok területen érdemi javulás megy végbe itthon  - például a külső egyensúly, infláció, kiszámítható, prudens monetáris politika mind ilyenek - de van jó néhány sérülékenységi tényező is (költségvetés, EU-s források, nemzetközi megítélés)

- mondta Trippon Mariann.

Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője szerint az amerikai vízumkorlátozás nagy mértékben "segítette" a forintot a durva bezuhanásban, de legalább azóta nyugalom uralkodik a piacon.

A forint érdemi gyengülése mintegy két hete kezdődött, ami több tényező együttes eredménye. A rendszerben lévő forró pénzeknek vélhetően a fokozatosan csökkenő kamatok mellett már nem éri meg a magyar deviza tartása, ezért pozíciózárások következményeit láthattuk a múlt héten. A forinttal szembeni negatív hangulathoz hozzájárulhatott az USA vízumkorlátozása is, de ez inkább csak a jéghegy csúcsa volt, ezenkívül más kedvezőtlen hír nem látott napvilágot

- fogalmazott Nagy János.

Mi lesz a nyaralással?

A forint gyengülése mindenképpen rossz hír azoknak, akik csak most kezdenék meg évi rendes külföldi nyaralásukat, hiszen az árfolyamnövekedés azt is jelenti, hogy jelentősen megnövekednek a költségek, ha készpénzt akarunk váltani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Trippon Mariann szerint bár jelenleg szinte lehetetlen megjósolni, mi lesz még a forinttal a következő hetekben, a bizonytalan helyzetben érdemesebb lehet kevesebb készpénzt vinni magunkkal.

Pont a fentiek miatt néhány hét távlatában lehetetlen előrejelzést adni a forint árfolyamára, simán lehet jobb és rosszabb is. Kisebb összegnél azért az árfolyamváltozás miatti „veszteség” vagy „megtakarítás” nem brutálisan nagy összeg. De ha még nincs eurónk, akkor használjuk inkább a kártyánkat

- mondta az elemző kérdésünkre.

Hornyák József, a Portfolio makrogazdasági elemzője úgy vélekedik, hogy van remény a forint visszakapaszkodására, de ehhez egyszerre számos feltételnek kellene teljesülnie.

A forint szempontjából kedvező lenne, ha sikerülne megállapodni az EU-val a források lehívásáról, egyelőre azonban bizonytalan a tárgyalások kimenetele, ami aggasztja a befektetőket is. Ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy egy megállapodás önmagában nem jelent fellélegzést. Ha ugyanis ennek részletei érdemi forrásvesztést jelentenek Magyarország számára, az egyrészt rontja a hazai növekedési kilátásokat, másrészt tartósan feszültté teheti hazánk és az EU kapcsolatát

- tette hozzá a fentiekhez az elemző.

Virovácz Péter szerint ugyanakkor most nehéz a csodában bízni: szerinte ebben a hónapban már nemigen valószínű, hogy a forint átlépje saját árnyékát.

Nagyon nehéz tisztán látni, hiszen nincs egyértelmű magyarázat a forint gyengülésére, így tehát sajnos bármi előfordulhat. Én ugyanakkor bízok abban, hogy a fundamentumok végül felülkerekednek, de ez egyre inkább úgy tűnik, hogy majd csak augusztus vége, szeptember eleje felé következhet be. Ha ismételten megjelennek a stratégiai befektetők, akik hosszabb távra (év végére vagy éven túl) terveznek, az ismét erősítheti a forintot. Így szeptember végére akár már ismét 380 alatt lehet az euróval szembeni árfolyam

- mondta erről az ING vezető elemzője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem