20 °C Budapest
Hungarian money, forints, sticking out of a wallet, financial and economic concept,, close up

Megint láthatáron a 400 forintos euró? Erre készüljön, akinek váltani kell a nyaralásra

2023. július 10. 10:08

A múlt héten rég nem látott zuhanást produkált a forint az euróhoz, a dollárhoz és a svájci frankhoz is mérve. Szakértőket kértünk meg, hogy elemezzék a helyzetet, és azt is, hogy mi következhet most: kell-e rettegni a 400 forintos euró rémétől?

Meglehetősen nehéz napokat él a forint: egy bő hét alatt több, mint 10 forintot zuhant az euróhoz, és kilencet az amerikai dollárhoz képest. A zuhanás aztán a múlt hét közepén tovább folytatódott, péntekre a 390-es határ is kinézett az euróval szemben, de végül ezt nem vitte át az árfolyam. Elemzőket kértünk meg arra, hogy segítsenek tisztán látni az okokban: vajon a kamatkörnyezet, a piaci helyzet vagy más lehetett az oka a hirtelen zuhanásnak, és mikor térhet magához a pénzünk?

Súlyos zuhanás

A 2023-as év legcsúnyább hetén van túl a forint, egyetlen hét alatt mintegy 4 zázalékkal gyengült az euróval szemben, sőt, volt napi egy százalékos kilengés is, amely a tavaly októberi vészterhes időket idézte. Ekkor az MNB-nek kellett beavatkoznia egy 500 bázispontos kamatemeléssel, hogy magához térjen a forint. A mostani igazi mélypont az elmúlt egy hónap számaihoz képest, 2023. június 8-án 369,74 forinton jegyezték az eurót, július hetedikén az MNB 387,40-es árfolyamot regisztrált. Ezzel a forint az idén március vége felé tartott jegyzésére tért vissza a főbb devizákkal szemben.

Az árfolyam zuhanása egyelőre megállíthatatlannak tűnik, és mint az alábbi grafikonon is látható, a gyengülés meglehetősen drasztikus volt. Június elején az euróval szemben még 370-es szinten állt a forint, és ezt az erősödést az elemzők is megtapsolták. Úgy tűnik viszont, hogy hosszú távon képtelen ezt a szintet tartani a magyar deviza, és a szakértők szerint még tovább is gyengülhet.

Lépni kell?

A szakértők szerint nem volt annyira váratlan a zuhanás. Virovácz Péter, az ING vezető elemzője a Pénzcentrum kérdésére azt mondta: sokkal inkább rajtunk, mint a világpiaci folyamatokon múlik a forint árfolyamának beesése.

A Magyar Nemzeti Bank tudatosan kettéválasztotta az árstabilitás és a piaci stabilitás kérdését. Amennyiben az egyes részpiacokat figyeljük, alapvetően jelenleg csak a devizapiac esetében látjuk a stabilitás megbomlását. Mivel a forint június vége óta egyértelműen alulteljesítő a régióban (gyengültünk ugyanis a zlotyival és a koronával szemben is), így biztosra vehető, hogy országspecifikus hatások állnak az árfolyam gyengülése mögött. Az egyik ilyen tényező, hogy az elmúlt hónapokban a nagy jegybankok kitartottak a szigorú álláspontjuk mellett és a piac több kamatemelést áraz az Egyesült Államok és az Euróövezet esetében is. Ez pedig gyengíti a magyar forint relatív kamatpozícióját, hiszen a hazai központi bank pont ellentétes irányú kamatmozgást végez. Ebből is érzékelhetjük, hogy nem önmagában a nominális kamatszint számít, ha maga a kamatkülönbözet. Ebben a vélt vagy várható kamatkülönbözetben bekövetkezett változás az egyik oka a forint gyengélkedésének

- mondta lapunknak Virovácz Péter. Szerinte a jegybank nem hagyhatja sokáig a forint zuhanását, előbb vagy utóbb biztosan lépnie kell – a kérdés csak az, hogy hogyan teszi majd ezt meg.

Amennyiben a forint továbbra is látványosan alulteljesítő marad a következő napokban, úgy elképzelhető, hogy a gyengülés mértéke és tempója már felvillantja a piros lámpát a jegybanknál, miszerint gond van a piaci stabilitással. Ebben az esetben pedig szerintem első lépésként egy erős verbális intervencióra számíthatunk az MNB részéről, amivel jelzik, hogy a kamatvágási ciklus nincsen kőbe vésve és az infláció elérését veszélyeztető piacmozgás megállásra is késztetheti őket a kamatvágásban

- tette még hozzá az ING vezető elemzője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kéne az EU-s pénz

A lapunknak küldött válaszában az OTP Bank is azt hangsúlyozta, hogy a tartós bizonytalanság az, ami nem tesz jót a forintnak.

A kamatszint az egyik legfontosabb, de nem az egyetlen tényező, ami befolyásolja a forint árfolyamát. Az erősödő dollár, a növekvő kamatemelési várakozások Amerikában és Európában, az EU-s pénzek körüli tartós bizonytalanság és a hazai költségvetési hiány aktuális hírei mind a forint gyengülése irányába hatnak. A kamatkörnyezet és a hamarosan visszatérő gazdasági élénkülés annyira fogja tudni ezt ellensúlyozni, hogy ebben az évben nem fogunk 400 forintos eurót látni. A devizapiaci intervenció mozgásterét kijelöli a hazai devizatartalék mennyisége. A piacot az EU-s források lehívása irányába tett gyors és határozott lépések nyugtatnák meg, ez oldaná meg a fiskális problémákat és ez tenné lehetővé a kamatszint gyors csökkentését a forint érdemi gyengülése nélkül

- írta az OTP megkeresésünkre.

Más is bekavarhat

Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője azt mondja: a kamatvágást előre beárazták, más okokat kell keresni a gyengülés mögött. Könnyen lehet az is, hogy nincs még vége.

A piac szeptemberig már beárazta a kamatvágásokat, egyesével 100 bázispontos lépéseket. Ezzel érdemben csökken a jelenleg forint javára írható kamatkülönbözet, mellyel gyengülhet a magyar deviza, ugyanakkor ez a gyengülés kalkulált része a normalizációs folyamatnak. A 370 körüli szintek mindenképpen az árfolyam erős oldalának tekinthetők, ennél gyengébb szinten stabilizálódhat a kurzus várakozásunk szerint. A lényeges kérdések szeptember körül merülhetnek fel a hogyan továbbot illetően, mivel a májusban megkezdett lazítás óta kitolódott a nagy jegybankok szigorítási ciklusa és onnantól fontos lehet az is, hogy régiós országok mikor kezdhetnek bele a kamatok csökkentésébe. Ahogy a tavalyi évben is a forint szempontjából meghatározó lesz a külső egyensúly, azon belül is a gázárak alakulása is

- fogalmazott Nagy János.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem