Couple sitting on couch at home use pc reading letter contract conditions terms feels stressed receive notice from bank account balance having due debt, check unpaid bills, financial problems concept

Óriási ellenőrzésekbe kezd a NAV: aki nem figyel milliós bírsággal is távozhat

2023. március 3. 14:31

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette 2023. évi ellenőrzési tervét. Az adóhatóság idén kiemelt figyelmet fordít az elektronikus kereskedelemre, étrendkiegészítőkkel, tüzelőanyagokkal és klímaberendezésekkel foglalkozó vállalkozásokra. A mesterséges intelligenciát is használó rendszereivel a NAV ráadásul még hatékonyabban választja majd ki, hogy pontosan kiket is ellenőrizzen.

Az elmúlt években az adóhatóság jelentős fejlődésen ment át a feketegazdaság elleni küzdelem terén: látványosan csökkent az adórés, azaz láthatóvá váltak az adóhatóság számára az eddig eltitkolt adóösszegek, és sikeresebben is szedi be azokat a hivatal. Ezzel párhuzamosan a NAV ügyfélcentrikus szolgáltató lett, és a jogkövető adózók számára adminisztratív könnyítéseket, segítséget kínál.

 Az idei évben is átfogó ellenőrzésre számíthatnak a webshopok, az élelmiszeripari forgalmazók és az építőipari vállalkozások, de a marketing-, a reklám-, a médiaszolgáltató, valamint a filmgyártó cégek ajtaján szintén kopogtathat majd az adóhivatal. A Magyarországon forgalomba helyezett új gépjárművek adóeljárásait továbbra is szigorúan figyeli a hatóság. A megváltozott piaci trendeket követve a következő hónapokban vizsgálatokra számíthatnak az étrendkiegészítő és tüzelőanyag forgalmazók, valamint a klímaértékesítők- és szerelők is.

 Az elmúlt években a Nemzeti Adó- és Vámhivatal látványos fejlődésen ment keresztül, amivel jelentősen szűkítette az adókerülés lehetőségeit. Az immár mesterséges intelligenciát is hasznosító, automatizált folyamataival és a nemzetközi forrásokkal kiegészített adatbázisával egyre célzottabb ellenőrzésekre képes – akár már a hivatal épületéből, az ügyfél felkeresése nélkül is

 – hangsúlyozta Dr. Séra Gergely, az EY Adóperek területének partnere. A szakember hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan azt sem szabad elfelejteni, hogy a szervezet ügyfélközpontú szolgáltatóvá vált, ahol a jogkövető adózókat adminisztratív könnyítések is segítik ügyeik intézésében.

Az ellenőrzési terv szerint a jogszerű foglalkoztatás ellenőrzése továbbra is kiemelt feladat a NAV számára. Ebből a szempontból elsősorban a vagyonvédelmi és építőipari vállalatokat, valamint a munkaerő-kölcsönzéssel, illetve a takarítással foglalkozó társaságokat fogja vizsgálni a hivatal. Emellett minden iparágban figyelemmel fogja kísérni az adókedvezmények, a transzferárazási gyakorlatok, az adó-visszaigénylések jogszerűségét, illetve az olyan gyanús adózói magatartásokat, mint az árbevételt nem realizáló, de áfa-visszaigénylő vállalkozások, illetve alvó állapotból felélesztett cégek működése.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 Iparágtól függetlenül kiemelt figyelmet fog élvezni az adókedvezmények, transzferárazási gyakorlat, adó-visszaigénylések és az MRP szervezetek ellenőrzése is. Kiemelt figyelmet kell fordítani az adóhatóság által gyanúsnak tekintett magatartásokra is – ezek akár azonnali adóellenőrzést vonhatnak maguk után.

 A kontrolladatok eltérése esetén várhatóan reagálni fog a hatóság, adókijátszás észlelésekor pedig valószínűleg azonnal közbe is avatkozik. Utóbbi esetben a NAV akár biztosítási intézkedés hatálya alá is veheti az adott vállalkozás vagyonát, amíg az eljárás le nem zárul. Amennyiben egy cég tevékenysége lefedi a kiemelt vizsgálati területeket, érdemes szakemberrel áttekinteni vállalkozás adózási gyakorlatát, hogy egy potenciális ellenőrzést sikerrel vehessen

– emelte ki Dr. Bajusz Dániel, az EY adóperes ügyvédje.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm