24 °C Budapest
Hungarian currency: Forint banknotes and coins (500 Forint, 1000 Forint, 50 Forint, 20 Forint, 10 Forint, etc.)

Egyre gyengül a forint: miért ilyen sérülékeny a magyar fizetőeszköz?

2022. október 2. 19:06

Napról napra láthatjuk, ahogy a forint egyre gyengül, ráadásul az idén más régiós devizához (cseh korona, lengyel zloty, román lej) is rosszul teljesített. Ez a helyzet több tényezővel és a bizalmatlansággal magyarázható: a stabilabb árfolyamhoz és az erősödéshez hosszabb távon az egyensúlyi mutató fenntartható javulására lenne szükség. 

Korábban soha nem látott mélypontokra süllyedt a forint árfolyama a héten. Az euró 423 forint felett, a dollárt pedig 434 forintnál magasabban is jegyezték és jelentősebb javulás egyik árfolyam esetében sem következett be a heti kereskedés cégére. Az idén - januárhoz képest - az euróval szemben 14,6 százalékkal gyengült a magyar deviza, a dollárral szemben pedig 33 százalékot veszített az értékéből. 

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője közölte: “Ehhez képest a régiós devizák, a cseh korona, a román lej sokkal jobban teljesített, az euróhoz mért árfolyamuk lényegében stagnált a januári szintekhez. A lengyel zloty is csak 6 százalékkal értékelődött le az euróval szemben. A dollárhoz képest pedig a szóban forgó devizák 15-23 százalékos veszteséget könyvelhettek el.” 

A forintgyengülés mögött lényegében nincs új tényező, de a bizalmatlanság felerősödése hozta az újabb mélypontokat. 

Továbbra is nagy szükség lenne az árfolyam stabilizálódásához, erősödéséhez az uniós pénzekről szóló megállapodásra. Ennek hiánya mellett szintén gyengíti a forintot, hogy egyre magasabb az energiaszámla. Ez pedig rontja a külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleget. Leegyszerűsítve egyre nagyobb összeget kell kifizetni az energiáért. Továbbá bizonytalanok a gazdasági kilátások, recesszióközeli vagy egyre nagyobb eséllyel recessziós helyzet várható a következő időszakban

 - tette hozzá Németh Dávid. 

Miért a forint?

A régiós devizáktól pedig azért maradt le a forint, mert Magyarország kockázati megítélése rosszabb. Részben a magasabb importhányad, a jelentősebb energiafüggőség, az alacsonyabb hitelbesorolás miatt és a devizatartalék mértéke is hozzájárul ahhoz, hogy a befektetők bizalmatlanabbak a forinttal szemben.

Nehezíti a helyzetet, hogy a feltörekvő piaci devizák általában is gyengülni szoktak, amikor kedvezőtlenebbé válik a befektetői hangulat a nemzetközi piacokon. Márpedig pesszimistábbak lettek a befektetők a napokban például az Északi Áramlat nevű gázvezetéknél történt robbanások után, valamint egy héttel korábban, amikor a Fed a vártnál szigorúbb kommentárt fűzött a kamatdöntéséhez. Ha a nemzetközi piacokon eluralkodik egy-egy esemény után a kockázatkerülés, akkor a feltörekevő piaci devizák közül annak lesz nagyobb az értékvesztése, amelyik több kockázat övez. Jelenleg a régiós palettán ez a forint, azaz a magyar deviza a legsérülékenyebb ebben a körben. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezen a Magyar Nemzeti Bank vártnál nagyobb kamatemelése sem tudott változtatni. Az első piaci visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy a jegybank elhamarkodottan döntött a keddi a kamatemelési ciklus lezárásáról, amelyet a keddi szigorítást után jelentett be.

Ugyanis a várakozásoknál alacsonyabb szinten ért véget a kamatemelési ciklus. A piaci reakciók arra utalnak, hogy talán jobb lett volna a forint szempontjából, ha az uniós pénzekről szóló megegyezést követően zárul a kamatemelési sorozat. Igaz, az MNB a tervezett forintlikviditást csökkentő lépésekkel folytatja a szigorításokat, amelyek segíthetik az forint erősödését

- mondta a K&H vezető elemzője. 

Összességében az egyik kulcskérdés rövid távon tehát az uniós forrásokról szóló egyezség sorsa, hosszabb távon pedig főként az egyensúlyi mutatók alakulása, azok helyreállítása. A szakember közölte, a külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg nem tud az egyik napról a másikra számottevő javulást elérni. A befektetők számára az a lényeges, hogy fenntartható módon javuló pályára kerülnek-e a mutatók. Ez pedig csak több hónapos, akár éves időtávon derülhet csak ki. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem