22 °C Budapest
Portrait of Armenian boy witn beautiful brown eyes in toddler age close up.

Új jelenség jelent meg itthon: íme a dolgozó szegénység, egyre többen vannak

2021. július 1. 05:56

Európai Uniós adatok szerint 2018-ban a 28 tagországban 23 millió gyermek élt szegénységben, társadalmi kirekesztéssel veszélyeztetetten. Vagyis minden negyedik! A közvélekedéssel ellentétben ez a gazdag országokban sem ritka. A Pénzcentrumnak egy tudományos szakember és egy civil aktivista fejtette ki, mit jelent a gyermekszegénység Európában és Magyarországon.

Kezdjük a számokkal: a „relatív szegénység” (amikor egy család az adott ország átlag jövedelmének 50%-a alatti bevétellel rendelkezik) „természetesen” Skandináviában, Hollandiában, Ausztriában, Luxemburgban a legritkább, és a mi régiónkban a leggyakoribb. A legrosszabb helyzetben Románia, Bulgária mellett Magyarország áll. De ez az arány Görögországban is 33%, Olaszországban 30% fölötti, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban is közel 30% – sorolja az adatokat Herczog Mária, aki hazai és nemzetközi szinten is évtizedek óta a téma kutatója, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja, 2004 -2010 között a civil szféra képviselője az EU Gazdasági és Szociális Bizottságában, 2007 óta az Eurochild brüsszeli székhelyű, a gyerekek és fiatalok életkörülményének javításáért dolgozó európai ernyőszervezet elnökségének tagja, majd elnöke.

Minden országban jelen van a területi egyenlőtlenség is: minél kisebb, izoláltabb településen él valaki, annál nehezebb a közlekedés, hiányosak a lehetőségek - akár munkáról, oktatásról, egészségügyi szolgáltatásokról, bevásárlásról, szórakozási, szabadidős alternatívákról beszélünk. Vagyis a probléma távolról sem csak anyagi természetű.

EU-s programok

Az EU úgynevezett nélkülözési indexe 14 indikátort határoz meg, a gyermekszegénység kategorizálására. Többek között, hogy a kiskorú hozzájut-e a napi háromszori étkezéshez - amelyek közül legalább egy magas tápértékű -, könyvekhez (a tankönyveken felül), van-e lehetősége szabadidős tevékenységre, vannak-e otthon játékai, számítógépe, internetelérhetősége, saját szobája, legalább két saját cipője. Ennek alapján az EU Bizottság a közelmúltban jelentette meg, az ún. Gyermek Garancia programot, amely az alábbi öt kiemelt területre koncentrál:

  • minden gyereknek alapjogon és ingyenesen járjon születésétől iskolás koráig a magas színvonalú napközbeni ellátás
  • napi egy minőségi étkezés az óvodában, iskolába – szintén ingyenesen
  • térítésmentes egészégügyi szűrés és megfelelő terápia
  • szintén ingyenes hozzájutás - a rászorulók számára - az iskolai bármilyen költségeihez,  (az évkezdési tanszercsomagtól a kirándulásig, iskolán kívüli programokhoz, sport, nyelvtanulás, osztálypénz, stb.)
  • elfogadható lakáshelyzet, a hajléktalanság megelőzése, kezelése  minden gyermek számára

A program részletei és alkalmazásának feltétlei még kidolgozás alatt vannak, az EU utófinanszírozással próbálja majd megoldani, hogy az egyes országok a pénzt tényleg a valós szükségletek kielégítésére költsék. A programban négy kiemelten veszélyeztetett csoportot határoztak meg: az állami gondoskodásban élők, a fogyatékos gyerekek,, a migráns és menekült gyerekek és a szegénységgel, vagy más okból  veszélyeztetett családokban élők). A Bizottság szintén a közelmúltban (március 24.-én) fogadta el a „Európai Gyermekjogi stratégiát".  

Ebben 6 pontban határozta meg a főbb feladatokat: a demokratikus és politikai életben való aktív részvétel, a társadalmi-gazdasági befogadás, egészségügy és oktatás, az erőszakmentes élethez való jog, a gyermekbarát igazságszolgáltatás, a digitális és információs lehetőségekhez való hozzáférés, sőt a más földrészeken élő gyermekek jogainak védelme is szerepel. A két program együttes bejelentése szimbolikus jelentőségű, remélhető, hogy e téren elindul a közös európai cselekvés.  

Új jelenség: a dolgozó szegénység

A szegénységet a közvélemény hajlamos összekapcsolni a munkanélküliséggel. Pedig 2010 óta – fejlett világban is – erősödik az úgynevezett „dolgozó szegénység” jelensége. Erről szól az „amerikai álom” erodálása, vagy például a sárgamellényesek mozgalma Franciaországban. „De gondoljunk bele, milyen anyagi keretek között él ma Magyarországon egy óvónő-szociális munkás (vagyis két diplomás) házaspár, 2-3 gyerekkel. Vagyis a relatív szegénység jóval szélesebb réteget jelent manapság szerte a világon. Erre a jelenségre az EU döntéshozói is felfigyeltek, hangsúlyozzák, hogy lépni kell e téren” – mondja Herczog Mária, aki zárógondolatként hozzáfűzte:

A gyermekszegénység kezelése nem csak szociális kérdés. Számtalan tanulmány – és néhány ország jó gyakorlata - bizonyítja, hogy minden, ennek felszámolásába fektetett összeg sokszorosan térül meg az adott gazdaság, közösség számára is, az egyéni boldogulás esélye mellett.

Ugyanazok a szegénységi körök – generációk óta

Az Európa tíz legszegényebb régiójának egyikében, az Észak-alföldön működő  Igazgyöngy Alapítvány 22 éve dolgozik az esélyegyenlőségért, társadalmi integrációért, a gyerekszegénység, és az átörökített (generációs) mélyszegénység felszámolásáért. „A következő generációért, a mostani generáció segítségével” - a szlogenjük szerint. Vezetője, az ismert civil aktivista, L Ritók Nóra, akit a Pénzcentrum a gyermekszegénységről kérdezett.

A gyerekek oktatásában az ún. alapozó szakasz, az első négy évfolyamon az alapkészségek megfelelő szintű elsajátítása lenne a legfontosabb. Az esélykiegyenlítésben ez alapvető. Ha ugyanis alapkészség-hiányosan kerülnek felsőtagozatba, majd 16 évesen többnyire ki is esnek az iskolából – ma a hátrányos helyzetben élő gyerekek esetében nagyrészt ez a helyzet – akkor csak zsákutcás jövő, a szociális megélhetés (közmunka és/vagy családi pótlék), vagy rosszabb esetben a kriminalizáció marad nekik.

Ez – az egyéni, családi tragédiák mellett - elképesztő fecsérlése a munkaerőnek Magyarországon. A különböző – akár jó szándékú - felnőttképző programok pedig mit sem érnek, ha az alapkészség hiányzik. Így tragikusan sok család generációk óta ugyanazokat a köröket futja. Ráadásul a 19. századi szegénység és túlélési stratégiák feszítő ellentmondásban élnek együtt a 21. századi fogyasztással, digitalizációval.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szegénység dimenziói

A szegény családok egy nagyon bonyolult problémahalmazban élnek. A lakhatási szegénység: elképesztő, hogy a 21. században hányan élnek olyan házban, ahol - ha van is áram- nem legális az áramszerzés, nincs vezetékes víz, nem megoldott a fűtés. A nem megfelelő táplálkozás a születéstől meghatározza a gyerekek fejlődését. Jelen van a „kríziséhezés”, (a kutatók ennek létszámát 40-50 ezerre teszik) náluk előfordul, hogy otthon nem esznek.

Ez elsősorban az uzsorába került családoknál tapasztaltható. Jóval több gyereket érint a „minőségi éhezés”, ami szénhidrátalapú táplálkozás, sok kenyérrel, kevés fehérjével, vitaminnal, ami közrejátszik abban, hogy a szegregátumokban felülreprezentált a sajátos nevelési igényű gyerekek száma. Az Igazgyöngy Alapítványnak elsősorban a környező országokban van tapasztalata e téren. L. Ritók Nóra elmondása szerint a gyerekszegénység erősebb mértékű a mi régiónkban, mint Nyugat-Európában.

Alapvetően minden országban megfigyelhetők ebben általános elemek is, de mindenhol van egy erős nemzeti jelleg is. Ezért a különböző országok programjait nehéz adaptálni máshová, mert eltérő a probléma társadalmi beágyazottsága, és az állami kezelése is.

L Ritók Nóra néhány konkrét példát is megemlített: Romániában sokkal több gyerek marad ki az óvodából, iskolából, mint nálunk. Szlovákiában, Romániában, Bulgáriában népesebb szegregátumok vannak, mint Magyarországon. De életstratégia-építésben, szakmaszerzésben nem vagyunk sikeresebbek náluk. A civil szférában, iskolákban dolgozók kiégése mindenhol nagyon súlyos probléma. Romániában - bár a körülmények rosszabbak -  vallási közösségként élnek, ami komoly szervező erő a családok között. Itt vannak olyan vezetők, akikre a többiek hallgatnak, pl. külföldi munkákat szerveznek.

Sajnos az egész régióra igaz, hogy az állami programok nem sokat segítenek a probléma megoldásában.

Tapasztalati szerint van egy kirívó különbség Európa nyugati részéhez képest. Ott a civil kezdeményezések, ötletek, programok, jó példák eljutnak az állami döntéshozókig és az üzleti szféráig, akik felkarolják azokat, partnetnek tekintik a civileket. Ahogy L. Ritók Nóra fogalmaz: „képesek együtt tolni a szekeret”. Mint mondja, sajnos itthon, a sikerkommunikált állami rendszerben a működési hibák jelzése is lehetetlen. Minden egyből pártpolitikai térbe kerül, pedig az Igazgyöngy Alapítvány - a legtöbb civil kezdeményezéshez hasonlóan – kizárólag szakpolitikai kérdéseket vet fel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 1. 13:15
Somos Andrást, az ATV tizennégy év után, néhány hónapja távozó műsorvezetőjét hívta meg a Media1 e h...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Holdblog  |  2024. május 1. 09:06
A HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, Szabó Balázs vendégeskedett a ShiwaForce podcastjában, az Epic St...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm