15 °C Budapest
Stack of banknotes as background (Hungarian Forint) 20000 forint banknotes Ferenc Deak close up as a background. Europe Hungary. The all-seeing eye motif.

A moratórium ára: komoly teher szakad a fizetésképtelen adósok nyakába

2021. május 21. 11:05

Megszületett a döntés, június helyett augusztusig tartják fent a fizetési moratóriumot. A moratórium kitolása elsősorban a kormányzatnak kedvez, de a megállapodásban a bankok érdekei is valamelyest érvényesülni tudtak. A  bejelentés után kíváncsiak voltunk a bankok tapasztalataira a moratórium mostani és a korábbi, januártól életbelépett hosszabbításanak hatásairól. A pénzintezetek tömeges kilépésekről, de kezelhető mértékű fizetésképtelenségről számoltak be.

A kormány, az MNB és a Magyar Bankszövetség tárgyalásainak eredményeként május 14-én megszületett a döntés, hogy június helyett augusztusig maradhat a hiteltörlesztési moratórium. Aki nyár végéig jelzi, hogy élni kíván a lehetőséggel, az pedig egészen 2022 közepéig szüneteltetheti a törlesztést.

A döntés értelmében Magyarország, már így is Európai szinten rekordhosszúságú, központilag szabályozott adós-segítő intézménye gyakorlatilag a jelenlegi választási ciklus végéig fennmaradhat.

A fizetési moratóriumról tárgyaló felek érdekei sok pontban ütköznek. A májusban bejelentett változásokkal mindenesetre, bár születtek kompromisszumok, látszólag a megszorult adósokon felül a kormány nyert leginkább.

Érdekek ütköztek, döntések születtek

A bankok egyrészt abban lennének érdekeltek, hogy, csak a veszélyeztetett adósokra kiterjedő módon hosszabbodjon meg a moratórium. Másrészt az adminisztráció és a banki kockázatkezelés megszervezése miatt lenne fontos számukra, hogy mielőbb tisztázódjanak a jövőbeni szabályok.

A kormány, annak ellenére, hogy a több mint 15 hónapig tartó moratórium rettentő hosszú, érthető módon nem szeretné, hogy adósok tömegei kerüljenek, a miniszterelnök pénteki rádiós interjújában elmondta, a középosztály, "a munkából élő emberek" érdekei az elsődlegesek és a válság idején "szükség volt arra, hogy a családoknál maradjanak a tízezer forintok". Elemzők szerint pedig a 2022 tavaszi választások előtt a kormánynak célja lehet annak elkerülése is, hogy a moratórium megszűnése miatt a hitelek nem fizetése átpolitizálhatóvá váljon. Ezzel összhangban van számos egyéb döntésük, például a kilakoltatási moratórium, a veszélyhelyzet végéig tartó meghosszabbítása is.

A jegybank az óvatos és szelektív hosszabbítást szorgalmazta, melynek fókuszában az állt, hogy a moratóriumból kikerülőket minél kisebb sokk érje. Amellett érveltek, hogy a felhalmozott kamattartozásukat az adósok bármikor díjmentesen előtörleszthessék, Amelyikük a hosszabbított futamidő helyett a magasabb törlesztőrészletet választaná a moratórium után, az ezzel is élhessen és az MNB felvetette egy lépcsőzetesen, hónapok alatt visszaállított törlesztés lehetőségét a rászoruló adósok számára. Ez utóbbi mellett egyébként számos bank is érvelt.

A jelenlegi ismereteink szerint pedig:

Bár a törlesztési moratórium kivezetésének pontos módjáról még nem született meg a megállapodás a kormány, az MNB és a Magyar Bankszövetség között, annak továbbéléséről kiderültek a részletek.

  • A jelenlegihez hasonló formájában a moratórium nem 2021. június 30-ig, hanem 2021. augusztus 31-ig marad fenn
  • Később is lesz lehetőség a moratórium igénybevételére, azonban már nem automatikus jelleggel, vagyis nem azok vehetik majd igénybe, akik passzívan benne maradnak, hanem csak azok, akik jelentkeznek a bankjuknál, és belépnek vagy visszalépnek
  • Utóbbi lehetőségre idén augusztus 31-ig lehet jelentkezni, és a jövő tavaszi választások után, 2022. június 30-án ér majd véget
  • Az eddigi gyakorlattal ellentétben nem lehet majd ki-belépkedni: aki igénybe veszi augusztus 31-ig a hosszabbítást, az már csak kiléphet, visszalépni nem tud majd

Orbán Viktor mai Kossuth rádiós interjújában kommentálta a moratórium nyár végéig tartó meghosszabbítását. Kiemelte, hogy itt két nagy kedvezményezetti csoport van, az egyik a háztartások, a másik a vállalkozásoké. A miniszterelnök elismerte, hogy a bankoknak a moratórium elég komoly terhet jelent, de úgy látja, hogy a Bankszövetség jelenlegi javaslatai nem fogadhatók el, és a válság idején szükség volt arra, hogy a családoknál maradjanak a tízezer forintok.

Maradtak fontos kérdések

A moratórium újabb jelentős meghosszabbításával kapcsolatban a válaszok mellett számos új kérdés is felmerült.

  • Elfogadták-e a jegybank javaslatait, például a felhalmozott kamattartozás díjmentes előtörleszthetőségéről, a futamidőnyújtás helyett a magasabb törlesztőrészlet önkéntes vállalásának lehetőségéről, illetve a törlesztőrészlet összegének lépcsőzetes visszavezetéséről?
  • Akik 2022 közepéig fogják igénybe venni a moratóriumot, azokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak-e majd, mint a moratórium addigi szakaszában?
  • Az európai szabályok és a Magyar Nemzeti Bank mennyivel szigorúbb céltartalékolási kötelezettséget ír majd elő a bankok számára azokra a hitelekre, amelyek 2022 közepéig benne lesznek a moratóriumban?
  • Érheti-e hátrány azokat az adósokat a hitelfelvétel során, akik élnek a meghosszabbítással? A futamidő újabb megnyújtásán túl lesz-e bármi, ami arra ösztökélné az adósoknak, hogy ne vegyék igénybe a moratóriumot a jövő év közepéig?     

Azt is nehéz lenne előre megmondani, hogy az új feltételek mellett a lakossági és vállalati hitelek mekkora hányada lesz benne ősztől a moratóriumban. És Nehezen jelenthető ki ugyanis, hogy a változások bevezetése feltétlenül nagy számban szűrné ki a potyautasokat, vagyis azokat, akik úgy élnek a moratóriummal, hogy amúgy nem szorulnának rá.

Amennyiben az új feltételek révén csak a veszélyeztetettebb adósok maradnának benne a moratóriumban (a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a hitelek összege alapján az összes vállalati és lakossági hitel 10-12 százaléka tartozik a veszélyeztetettek közé), az a pénzügyi stabilitás és a bankok jövedelmezősége szempontjából is kedvező változásokat hozhatna, hiszen mérsékelné a hitelportfóliók minőségromlása miatt várható veszteséggel kapcsolatos mostani bizonytalanságukat.

A bizalomdeficit csökkenése azonban a legkorábban akkor várható, amikor már véglegesen látjuk, mennyien döntöttek a moratóriumban maradás mellett.

Tehát még körülbelül szeptemberig várhatunk rá, hogy tisztább képet lássunk a hitelportfóliók minőségéről és a pandémia hiteladósokra gyakorolt pénzügyi hatásainak mértékéről. A moratórium első két szakaszának tapasztalatival azonban a bankok már szembesülhettek. A Pénzcentrumnak most néhány fontosabb pénzintézet elárulta ezek tanulságait és a jövőre vonatkozó várakozásaikat. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A visszaesés, és annak mértéke is eltérő volt.

A moratórium nem minden hitelszegmensben és nem minden pénzintézet tapasztalata szerint okozott azonos mértékű visszaesést az új hitelfelvételek számában. Az UniCredit Bank statisztikái szerint például a személyikölcsön-piac a tavalyi év során lényegében a felére esett vissza, de az ügyféligények számában ennél kisebb csökkenést tapasztaltak.  A jelzáloghitelek esetében pedig ugyan érzékelték tavaly a kereslet csökkenését, de ez a trend 2021-re egyértelműen megfordult és idén már a járvány és a moratórium előtti évihez hasonló számokat tapasztaltak.

A Takarékbank is hasonló tapasztalatokról számolt be. Náluk viszont 2019 azonos időszakához képest náluk az összes hiteltípus esetén tapasztalható volt a visszaesés. A 2021 elején indult kilábalást pedig ők is érzik, de a hitelfelvételek száma náluk még nem érte el a korábbi szintet.

A CIB Bank ennél kevésbé érezte meg a válság alatt a hitelfelvételi kedv csökkenését. Egyedül a személyikölcsön-igénylések esetén tapasztalták ezt a 2020-as év során. A jelzáloghitelek és a babaváró kölcsön iránt viszont tavaly és idén töretlen volt a kereslet.

A vállalkozások hiteligénye mindez idő alatt a bankok tapasztalatai szerint, bár a pandémiás időszak kezdeti szakaszában csökkent, még 2020 második felében növekedésnek indult. A bankok zökkenőmentesen vezette be a különböző, új, a kormány gazdaságélénkítő csomagjában szereplő támogatott és refinanszírozott hiteleket, illetve kezességvállalási programokat. Az új konstrukciók iránti folyamatosan növekvő érdeklődésnek hála pedig a szegmensben ismét jelentős hitelfelvételi kedv mutatkozik.

Kezelhető mértékű maradhat a fizetésképtelenség 

A pandémiából való kilábalás a hitelpiac szempontjából fontos kérdése lehet az adósok megváltozott szokásainak hatása. Az elhúzódó fizetési moratórium, a lakossági ügyfelek fizetőképességére, illetve fizetési hajlandóságára gyakorolt rövid és középtávú hatásait még csak megbecsülni lehet, de a bankok várakozásai szerint ez sem lesz drasztikus mértékű.

A CIB Bank számít ugyan visszaesésre a fizetési hajlandóságban, de várakozásaik szerint ez nem lesz jelentős. Azon ügyfeleiknek, akik a moratórium után fizetési nehézséggel küzdenének, saját fizetéskönnyítési megoldásokkal igyekeznek majd segítséget nyújtani. Ezért a nemteljesítő hitelállomány (NPL) nagyságában sem számítanak szignifikáns visszaesésre.

A bankok szerint az NPL állomány esetleges növekedésével kapcsolatban bizakodásra adhat okot a moratóriumból kilépő, proaktív ügyfelek magas száma. Ezért, bár számítanak annak kismértékű növekedésére, úgy gondolják felkészülten éri majd őket.

Tömegesen léptek ki a moratóriumból

Idén januárra a fizetési moratóriummal korábban élő hiteladósok jelentős része már kilépett abból. A CIB Bank lakossági ügyfeleinek például január végéig nem kevesebb, mint 58 százaléka döntött inkább a törlesztés folytatása mellett. A decemberben életbe lépett új jogszabályi rendelkezések hatására pedig nem tapasztalták, hogy jelentős számban léptek vissza a moratóriumba azok, akik korábban már kiléptek, és szintén nagyon alacsony volt náluk azok száma is, akik januárig vártak volna a moratóriumból való kilépéssel.

Az utóbbinál mostanra a moratóriumra 2020. március 18-tól jogosult lakossági ügyfelek mintegy kétharmada döntött úgy, hogy nem él tovább az adós-segítő megoldással, inkább folytatja hitele törlesztését. A 2020. december végén moratóriumban lévő hitelszerződéseknek pedig mintegy 15 százaléka esetében döntöttek úgy az adósaik, hogy a moratórium 2021. január 1-jétől kezdődő második szakaszában már nem kívánnak élni azzal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 3. 17:26
Az EP május 3-án, a sajtószabadság világnapján hivatalosan közzétette a Daphne Caruana Galizia újság...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Holdblog  |  2024. május 3. 11:42
Évadzáró adásunkban mindenki szerepel, a kommentelők kifejezetten sokat. Elemezzük Észak-Koreát, a k...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm