20 °C Budapest

Elszakadt a cérna az arany piacán

Pénzcentrum
2013. június 26. 16:06

A tegnapi kedvező amerikai adatok megerősítették azokat a várakozásokat, hogy az amerikai jegybank rövidesen elzárhatja a pénzcsapokat. Emiatt pedig újabb eladói hullám söpör végig a menedékeszközök piacán, így az arany már több mint 3, az ezüst pedig több mint 5 százalékot zuhant a szerdai kereskedésben.

Folytatódik az arany és ezüst zuhanása

Úgy látszik, csak rövid időre csillapodtak a kedélyek az előző heti zuhanást követően az arany és az ezüst piacán. A két nemesfém árfolyama a mai kereskedésben is eladói nyomás alá került, mely révén az arany több mint 3 százalékkal 1 230 dollár közelébe zuhant, az ezüst árfolyama pedig közel 5 százalékkal került lejjebb. Mindezek fényében mindkét nemesfém közel 3 éves mélypontra zuhant.

Elszakadt a cérna az arany piacán - Tovább zuhan az árfolyam

 

Elszakadt a cérna az arany piacán - Tovább zuhan az árfolyam


Javulnak az amerikai gazdaság fundamentumai

Az előző heti mélyrepülést az arany és az ezüst árfolyamában Ben Bernanke szavai váltották ki, miután a jegybankelnök arról számolt be, hogy a tengerentúli gazdaság egyre kedvezőbb kilátásai révén az eszközvásárlási program akár már a következő évben leállhat. Ez pedig jelentős érvágást jelentene az arany és az ezüst számára, miután a két nemesfémet a befektetők többek között az infláció elleni menedékként is vásárolták.

Az amerikai gazdaság javuló fundamentumait a tegnap érkezett makrogazdasági statisztikák is alátámasztják: az S&P Case-Shiller lakásárindex szerint áprilisban 2,5 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak a legnagyobb amerikai városokban, tavaly óta pedig összesen 12,1 százalékkal kerültek feljebb. Az ingatlanpiaci adat után érkező bizalmi index és az újlakás értékesítések száma szintén kellemes meglepetéssel szolgáltak. A négy órakor közzétett Conference Board fogyasztói bizalmi index a várt enyhe emelkedés helyett bő ötéves csúcsra (81,4 pontra) emelkedett májusban, sőt az újlakás értékesítések száma is 2008-as csúcspontjára emelkedett.

Tovább erősödik a dollár

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az amerikai gazdaságból érkező kedvező adatok mellett a dollár erősödése is folyamatosan nyomás alatt tartja a nemesfémeket. Az euró-dollár kurzus az utóbbi napokban szinte megállás nélkül ereszkedik, így immár 1,3 közelében járnak a jegyzések.

Elszakadt a cérna az arany piacán - Tovább zuhan az árfolyam

Az elemzők is vágják a célárakat

A kedvező gazdasági kilátások révén a nagy elemzőházak is sorra vágják vissza az arany és az ezüst árfolyamára korábban adott célárfolyamokat. Míg a Goldman 2013 év végi arany célárát 1 300 dollárra módosította, addig a Morgan Stanley szerint decemberben 1 409 dollár körül ingadozhat a sárga nemesfém árfolyama, a Credit Suisse pedig 1 400 dolláros célárt prognosztizál.

Mindezek mellett a Credit Suisse az ezüsttel kapcsolatban is pesszimistább lett, legfrissebb elemzésükben 24,2 dolláros árfolyamot valószínűsítenek év végére. Sőt a UBS is csökkentette az arany kistestvérére vonatkozó prognózisát, a társaság 17,5 dolláros célárfolyammal kalkulál, mely mintegy 32,7 százalékos vágást jelent.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. május 3. 11:42
Évadzáró adásunkban mindenki szerepel, a kommentelők kifejezetten sokat. Elemezzük Észak-Koreát, a k...
MNB Intézet  |  2024. május 3. 10:41
Why do some businesses, despite needing a financial boost, hesitate to apply for loans? Research sho...
ChikansPlanet  |  2024. május 3. 09:17
A fast fashion fogalma az új divattrendek gyors átfordulására és a tömegesen gyártott, olcsó ruházat...
MEDIA1  |  2024. május 3. 09:16
Az RTL Reggeli című műsorának nézői már hétfőtől két új műsorvezetővel is találkozhatnak.
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem