11 °C Budapest
3 Cows black and white group together in a field, happy and joyful and a blue sky, a wide view, looking shy and curious

Küszöbön egy újabb világjárvány? Megjelent a madárinfluenza a tejelő tehenekben

2024. március 26. 20:26

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium megerősítette, hogy Texasban, Kansasban és valószínűleg Új-Mexikóban is tejelő szarvasmarhák fertőződtek meg madárinfluenzával. Ez bémi aggodalomra ad okot a vírus fejlődése és egy lehetséges új világjárvány kialakulása miatt. Bár a pasztőrözött tej fogyasztása továbbra is biztonságos - írta meg az agrárszektor.

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) megerősítette, hogy Texasban, Kansasban és valószínűleg Új-Mexikóban is tejelő szarvasmarhák fertőződtek meg madárinfluenzával. A hatóságok kiemelték, hogy a pasztőrözési folyamat során a vírusok elpusztulnak, így az ország tejellátása nem kerül veszélybe. Ennek ellenére a fertőzés komoly aggodalomra ad okot a tejtermelés területén, és felgyorsíthatja a vírus evolúcióját, ami potenciálisan új világjárványhoz vezethet.

A New York Times által idézett USDA jelentése szerint ez az első alkalom, hogy madárinfluenzával fertőzött teheneket azonosítottak. A fertőzés forrásaként vadon élő madarakat jelöltek meg, több farmról érkező jelentések alapján, ahol elhullott madarakat találtak. A vizsgálatok során több esetben kimutatták a vírust pasztőrözetlen tejmintákban is. Azonban mivel a pasztőrözés képes elpusztítani a vírusokat, az illetékesek szerint nincs közvetlen veszély az ország tejellátására nézve.

Dr. Jim Lowe, az Illinois-i Egyetem állatorvosa és influenzakutatója szerint csak abnormális állapotú tejből mutatták ki a vírust.

Ezeket a mintákat sűrűnek és szirupszerűnek írták le, felhasználásukra nem került sor. A tejüzemek kötelesek beteg állatok tejét külön kezelni és megsemmisíteni.

A minnesotai hatóságok bejelentése után, miszerint először mutatták ki magas patogenitású madárinfluenzát kecskéknél az Egyesült Államokban, tovább növekedett az aggodalom. Az eddigi vizsgálatok szerint azonban a beteg tehenektől származó minták nem tartalmaztak olyan genetikai mutációkat, amelyek emberi megbetegedést okozhatnának.

Pánikra továbbra sincs ok. Úgy tűnik, ez csupán egy újabb esete annak, amikor beteg vadmadarakkal való érintkezés révén terjed át a fertőzés

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- hangsúlyozta Stacey L. Schultz-Cherry virológus.

A globális madárinfluenza-járvány újabb fordulata aggodalommal tölti el a szakértőket. Andrew Bowman epidemiológus szerint különös figyelmet érdemelnek az emlősök megfertőződése esetei, mivel ez új lehetőségeket nyit meg a vírus evolúciójában. Fennáll annak kockázata is, hogy egy olyan madárinfluenza-vírus alakuljon ki, amely könnyebben terjed emlősök között.

Az ügyben folyamatban vannak további vizsgálatok és elemzések. Az USDA és partnerei ígéretet tettek arra vonatkozóan, hogy friss információkkal szolgálnak majd ahogy az új adatok rendelkezésre állnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem