Dangerous virus under microscope, bacteria virus or germs microorganism cells

Ebben a 15 magyar városban van most rengeteg covidos: kígyóznak a sorok a rendelőkben

2023. december 14. 18:14

Továbbra is folytatódik a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációjának emelkedése - közölte csütörtökön friss adatok alapján a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Ez azt jelenti, hogy a szennyvízadatok szerint, akárcsak a légúti fertőzéseket figyelő szolgálat friss jeletése alapján, tovább emelkedik a betegek száma Magyarországon.

Az NNGYK szerint a 12 mintavételi helyen emelkedő tendencia látható, név szerint: Békéscsabán, Budapest Észak- és Dél- pesti Szennyvíztisztító Telepének ellátási területén, a Budapest környéki agglomerációs településeken, Debrecenben, Egerben, Győrben, Pécsett, Salgótarjánban, Szolnokon, Szombathelyen és Tatabányán. 10 mintavételi helyen a tendencia stagnáló. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja 15 helyszínen a magas, míg 7 településen az emelkedett tartományba esik.

Amíg a megelőző 48. heti adatok szerint 12 mintavételi helyen esett magas tartományba a koncentráció, ez a szám 15-re emelkedett a 49. hétre. Az NNGYK skálája szerint a magas szint a lehető legmagasabb besorolás! Ezek a helyek: Békéscsaba, Kaposvár, Székesfehérvár, a főváros mindhárom mintavételi helye, illetve a budapesti agglimeráció (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta), Szekszárd, Nyíregyháza, DEbrecen, Pécs, Tatabánya, Eger, Salgótarján és Veszprém. Ezek közül - ha összevetjük a 48. heti adatokkal a mostaniakat - Kaposváron, Székesfehérváron, Szekszárdon, Budapest északi és központi szennyvíztelepéhez tartozó területeken, Nyíregyházán, Pécsen, Tatabányán, Egerben, Salgótarjánban, Veszprémben valamint a fővárosi agglomerációban már több hete magas a koncentráció.

Békéscsabán, a főváros Dél-pesti telepén és Debrecenben viszont csak ezen a héten került magas tartományba a mért koncentráció. Emelkedett szintű koncentrációt további 7 helyszín mutat, mérsékelt vagy alacsony koncentráció sehol sem mutatkozott.

A tendenciákat vizsgálva látható, hogy a legrosszabb azokon a helyeken a helyzet, ahol a koncentráció magas és a tendencia emelkedő: Békéscsabán, a Dél-pesti és Északi szennyvíztelepen Budapesten, Debrecenben, Pécsen, Tatabányán, Egerben, Salgórtarjánban, és a fővárosi agglomerációban. Magas a szint, de stagnáló Kaposváron, Székesfehérváron, Szekszárdon, a fővárosi központi szennyvíztelepen, Nyíregyházán és Veszprémben.

"Csak" emelekedett a szint, viszont emelkedő tendencia látható Szolnokon, Szombathelyen és Győrben. A legkevésbé rossz a helyzet Kecskeméten, Miskolcon, Szegeden és Zalaegerszegen, ahol emelkedett a koncentráció szintje, de stagnálást mutat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Rengeteg beteg megy orvoshoz

2023. december 4. és 10. között az országban 31 100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 262 600 fő akut légúti fertőzés tüneteivel. Az akut fertőzéses betegek 43,4%-a 0-14 éves gyermek, 25,9%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 20,3%-uk a 35-59 évesek, 10,4%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a 49. héten 252 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 27 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylő 252 SARI beteg 22,2%-a (56 fő) 2 éves vagy annál fiatalabb, 50,8%-a (128 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 4 főnél influenza A, 2 főnél RSV,

182 főnél, vagyis 72 százalékban a SARS-CoV-2 vírus állt a megbetegedések hátterében. A COVID-19 fertőzöttek 62,6%-a (114 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt.

A részletes jelentés itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem