21 °C Budapest
portrait of young woman with protective face mask outdoor.

Ebben a négy magyar városban van most rengeteg covidos: tömve vannak az orvosi rendelők

2023. november 30. 13:44

A 47. héten országos átlagot tekintve stagnál a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja - közölte csütörtökön friss adatok alapján a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A közlés szerint a vizsgált helyszínek többségénél a tendencia stagnáló, ugyanakkor emelkedő tendencia jellemző az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, valamint Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Nyíregyházán és Székesfehérváron. Az örökítőanyag koncentrációjának szintje 4 településen – Kaposváron, Pécsen, Székesfehérváron és Veszprémben – esik a legmagasabb kategóriába, itt van most a legtöbb beteg.

A 46. heti adatokhoz képest több változás is történt. A megelőző heti adatok szerint Békéscsabán még a legmagasabb (magas) kategóriába esett a koncentráció mértéke, a 47. hétre már csak emelkedett kategóriába esik, és stagnál. Kaposváron a 46. hétről a 47-re emelekdettről magas szintűre változott a koncentráció beorolása, és emelkedő tendenciát jeleztek. Székesfehérváron a 46. héten még emelkedett szinten stagnált, a 47. héten már magas szinten van és emelkedik a koncentráció. Kecskeméten is emelkedik a koncentráció, de még nem ért a magas tartományba.

Az Észak-pesti szennyvíztelep is emelkedő tendenciát mért a megelőző heti stagnálás után. Miskolcon megszűnt a csökkenő tendencia, stagnálás látható. Nyíregyházán a csökkenő trendet pedig emelkedő tendencia váltotta fel a 47. héten, ahogy Győrben is, a koncentráció pedig mérsékelt szintről emelkedettre változott. Ezzel az országban már sehol sem látszik csökkenő trend, minden vizsgált helyszínen vagy stagnál, vagy emelkedik a covid örökítőanyagának koncentrációja:

Pécsen és Veszprémben is magas szinten stagnál a koncentráció, ahogy pedig már kiemeltük, Kaposváron és Székesfehérváron szintén magas a szint és emelkedik.

Hivatalosan is átléptük a járványküszöböt

2023. november 20. és 26. között az országban 23 000 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 226 500 fő akut légúti fertőzés tüneteivel - közölte friss heti tájékoztatójában a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a légúti figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslést. A közzétett grafikon szerint az influenzaszerű megbetegedések morbiditása így a múlt héten túllépte a járványküszöböt. Megfigyelhető, hogy idén hamarabb kezdett a betegszám meredeken emelkedni, mint tavaly ebben az időszakban, így karácsonyig 2023-ban több megbetegedésre is lehet számítani:

A 47. héten influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordult betegek 26,3 százaléka 0-14 éves gyermek, 34,2 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 28,1%-uk a 35-59 évesek, 11,4%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az akut légúti fertőzéses betegek korcsoportok szerinti megoszlásában még nagyobb arányt képviselnek a fiatalok: a betegek 49,8%-a 0-14 éves gyermek, 23,9%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 17,4%-uk a 35-59 évesek, 8,9%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megyénkénti előfordulást tekintve 100 ezer lakosra vetítve akut légúti megbetegedések a leggyakrabban Hajdú-Biharban, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Komárom-Esztergomban fordultak elő a 47. héten. A legnagyobb mértékben Vas, Békés és Tolna megyében nőtt az előfordulások száma, legkevésbé a múlt héten Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye volt érintett.

Fontos, hogy a következő időszakban fokozottan vigyázzunk az egészségünkre!

Az immunrendszerünket támogassuk egészséges étkezéssel, vitaminokkal, illetve adassunk be védőoltást. Kerüljük a fertőzöttekkel való érintkezést, tartsuk a távolságot, mossunk rendszeresen kezet, használjunk kézfertőtlenítőt, hordjuk a maszkot zsúfolt, zárt terekben, egészségügyi intézményekben. Ha pedig magunkon észlelünk tüneteket, lehetőleg ne menjünk közösségbe, hordjunk maszkot, kerüljük a fertőzés lehetőségét!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem