Salmonella is a bacterium that causes food poisoning in humans. 3D illustration

Kész, vége! Már ki is tört a tömeges járvány ebben a három megyében: több száz magyar beteget találtak

2023. szeptember 22. 12:25

Az NNGYK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának friss jelentése szerint 2023. szeptember 11 - 17. közötti időszakban 3 tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt jelentettek, egyet egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei általános iskolából, a másikat egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei vállalat rendezvényéről, a harmadikat pedig egy zalai szállodából. Ezen felül a 37. héten két hazai eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedést is diagnosztizáltak, illetve két importált malária megbetegedésről érkezett jelentés. 

A 37. héten az NNGYK friss közlése szerint egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei általános iskolában 2023. szeptember 7-től kezdődően hányással, hasmenéssel járó megbetegedések jelentkeztek az alsó tagozatok tanulóknál. A 159 fő exponáltból (151 fő tanuló és 8 fő dolgozó) a jelentés megírásáig felderített betegek száma 48 tanuló. Kórházi ápolásra nem volt szükség. A járványügyi és a diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak. A Jász-Nagykun Vármegyei Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának munkatársai az érintett főző ás tálalókonyhán helyszíni vizsgálatot végeztek, amelynek eredménye még nem ismert.

Továbbá egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei vállalat 2022. szeptember 8-án tartott rendezvényén résztvevők közül (235 fő exponált) 73 dolgozó betegedett meg gastroenteritis tüneteivel. Kórházi ápolásra senki sem szorult. A rendezvényt egy sportpálya területén tartották, az ebédet egy helyi étterem szállította, az ételt svédasztalos rendszerben szolgálták fel. A következő 2-21 órában kezdődtek a megbetegedések, a vezető tünetek a hasmenés, hasi görcs voltak, néhány betegnél hányinger, hányás is jelentkezett,

a legtöbb esetben azok között, akik marhapörköltet fogyasztottak.

A tünetek általában fél-egy nap alatt megszűntek. A betegektől származó székletminták feldolgozása folyamatban. Az állategészségügyi hatóság az étterem konyhájának helyszíni higiénés ellenőrzése során étel- és tisztasági mintavételezés is történt. A járványügyi és élelmezésegészségügyi vizsgálatok még nem fejeződtek be.

Egy Zala vármegyei szállodában mind a vendégeknél, mind a dolgozóknál 2023. szeptember 12-én, az éjszakai óráktól enterális megbetegedések jelentkeztek. A 402 fő exponáltból 109 fő (85 vendég, 24 dolgozó) betegedett meg. A tünetek hányás, hasmenés, hasi görcsök, láz, ízületi fájdalom, hidegrázás voltak. A betegség lefolyása gyors volt, a hányás hasmenéses tünetek jellemzően 1-2 nap alatt megszűntek. Több beteg jelentkezett az orvosi ügyeleten, de kórházi ápolás egyetlen beteg esetében sem vált szükségessé.

A vendégek és a dolgozók svédasztalos/büfé rendszerben étkeznek, ezen kívül a szálloda több pontján is mód van ételek fogyasztására. A megbetegedések hirtelen, robbanásszerű jelentkezése miatt az ételmérgezés, ételfertőzés lehetősége a helyszíni járványügyi vizsgálat alapján nem volt kizárható. Ezért a Zala Vármegyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatalának Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályát is értesítették. Az járványügyi és az élelmezésegészségügyi vizsgálatok még nem zárultak le.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tovább terjed a nyugat-nílusi láz

A 37. héten továbbá két hazai eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedést diagnosztizáltak. A megbetegedéseket két területről jelentették: Baranyából és Hajdú-Bihar vármegyéből. A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 27-re nőtt (25 hazai és 2 importált). Hazai eredetű megbetegedést a főváros, és tizenegy vármegye területén regisztráltak:

A betegek 60%-a férfi, az átlagéletkor 54 év (8-80 év). A betegek 48%-a, a 60 éves vagy annál idősebb korcsoportba tartozik. A betegek 81%-a idegrendszeri tünetekkel került kórházba.

A héten két importált malária megbetegedésről érkezett jelentés. Egy 24 éves Magyarországon tanuló pakisztáni férfi a nyáron szülőhazájába látogatott. Tünetei a hazánkba történő visszaérkezését követően jelentkeztek. A parazitológiai vizsgálat a Plasmodium vivax kóroki szerepét igazolta. Egy 22 éves szintén Magyarországon tanuló nigériai nőbeteg tünetei a nyáron Nigériában tett utazást követően kezdődtek. Az elvégzett diagnosztikus parazitológiai vizsgálat eredménye szerint megbetegedése hátterében a Plasmodium falciparum kórokozó állt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem