A farmer sits helplessly on his parched meadow with a bottle of water in his hand and looks thoughtfully at the sky. Climate change is causing his farmland to dry out more every year.

Újabb alattomos kór szedi áldozatait: ezek a fő tüntetei, óriási veszélyben vannak az idősek

2023. augusztus 21. 19:03

A héten kemény hőségre kell számítani, a hét elejére másodfokú riasztást adtak ki több országrészre is. A nagy melegben fontos a folyadék-utánpótlás, viszont az idősek ebben az időszakban könnyen kiszáradhatnak, mert jellemzően amúgy sem fogyasztanak elég folyadékot. A szakértők szerint ezért érdemes például emlékeztetőket beállítaniuk. Az sem mindegy, milyen fajta kiszáradásban szenvedünk, ugyanis ha a szervezet sóháztartása is felborul, akkor nagyobb baj is lehet.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2023. augusztus 21-én 14:00 órától 2023. augusztus 24-ig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére.

A kánikulában pedig érdemes figyelni a kiszáradás tüneteire: a Német Autóklub emlékeztet, hogy a legnagyobb veszélynek az idősek vannak kitéve, akiknek a szomjúságérzete sokszor már nem működik megfelelően, ezért kevesebbet isznak a kelleténél. De összességében nincs olyan korosztály, akit ne veszélyeztetne a kiszáradás a hőségben, főképp például egy keményebb edzés, vagy folyadékveszteséggel járó betegség után.

Emlékeztetnek, hogy a kiszáradás a szervezet atipikusan alacsony víztartalmát jelenti, amely olyan tünetekkel jelentkezik, mint a szédülés és a koncentrációs nehézségek. Normális esetben a testünk körülbelül fele-kétharmada vízből áll. A folyadék többek között fontos az anyagcseréhez, valamint a test minden részének tápanyagellátásához.

A kiszáradás negatív hatással lehet ezekre a folyamatokra, sőt akár életveszélyes is lehet.

Az orvosok a kiszáradás három formáját különböztetik meg:

  • Izotóniás kiszáradás: a folyadék- és az ásványianyag-szint egymáshoz viszonyított egyensúlya nem borul fel, vagyis mindkettő egyforma mértékben csökken a sejteket körülvevő folyadékban.
  • Hipertóniás kiszáradás: a vérben található sók (elsősorban a nátrium) szintje megnő, vagyis a beteg több folyadékot veszít, mint ásványi anyagot. Főként gyermekkorban jellemző az előfordulása.
  • Hipotóniás kiszáradás: a vérben a nátrium szintje lecsökken, vagyis a beteg több sót veszít, mint folyadékot. Ilyenkor a folyadék a sejtekbe áramlik. Kialakulhat, ha például hányás, hasmenés után a folyadékot alacsony ásványi anyag tartalmú vízzel pótolják.

Ezek a leggyakoribb tünetek

A kiszáradás gyakori első tünetei a szomjúság, fejfájás, koncentrálási nehézség és tájékozódási zavar. Ezenkívül gyakran előfordulhat:

  • Száraz bőr és nyálkahártyák,
  • Gyengeség, fáradtság,
  • Keringési problémák alacsony vérnyomással és magas pulzusszámmal,
  • Libabőr,
  • Beesett és esetleg árnyékos szemek.

A zavartságot és a tájékozódási problémákat, különösen az időseknél, néha demenciaként diagnosztizálhatják, tévesen. A hosszan tartó, súlyos kiszáradás eszméletvesztéshez és szervkárosodáshoz is vezethet. A hipotóniás kiszáradás az agy életveszélyes duzzanatának (agyi ödéma) kockázatával is járhat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Így előzd meg a bajt

A kiszáradás megelőzésének legjobb módja, ha elegendő folyadékot fogyasztunk.

Felnőtteknek testtömeg-kilogrammonként legalább 35 milliliter, azaz 30 kilogrammonként körülbelül egy liter ajánlott.

Ebbe beletartozik az étellel, például gyümölcsökkel, zöldségekkel vagy levesekkel elfogyasztott folyadék is. A gyermekek és serdülők folyadékigénye lényegesen magasabb, csecsemőknek négy hónapos korig napi 130 milliliter kilogrammonként, iskolás gyerekeknek 50-60 milliliter per kilogramm. Fokozott folyadékvesztés, például sportoláskor vagy nagy melegben a dupla, vagy akár annál is magasabb mennyiség ajánlott.

Arra azonban figyelni kell, hogy a bevitt folyadék kellő mennyiségű elektrolitot tartalmazzon, hiszen ezek hiánya ipotóniás kiszáradáshoz vezethet. Erre jó megoldás lehet például a gyümölcslé, vagy a megfelelő sportitalok fogyasztása. Az idősebbeknek ajánlatos emlékeztetőket is beállítani, és előre megtervezni, mikor mennyi folyadékot fogyasztanak.

Ha csak enyhe kiszáradást érzünk, akkor pótoljuk a folyadékot, illetve a sóháztartás visszaállításaként fogyasszunk sós rágcsálnivalókat például. Ügyelni kell arra, hogy a bevitt folyadék mennyisége ne haladja meg a leadott folyadék mennyiségét. A szervezetben felgyülemlett vízfelesleg ugyanis víz-túlterhelést okoz, ami súlyos, az életet veszélyeztető állapothoz, a vérben levő nátrium hirtelen túlhígulásához vezet. Ezért amennyiben az elfogyasztott folyadék telítődésének jele – puffadás – jelentkezik, orvosi felügyelet mellett korlátozni kell a folyadékfogyasztást mindaddig, amíg helyre nem áll a szervezet folyadékegyensúlya.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem