22 °C Budapest
kids get sick and are treated at home. two sisters in scarf lie and hurt. quarantine and epidemic.

Kínzó gyerekbetegség bukkant fel újra Magyarországon: rengeteg a beteg, ezek a tünetei

2023. július 17. 10:10

Ahogy a koronavírus veszélye alábbhagyott, sorra térnek vissza a világjárvány alatt visszaszorult egyéb megbetegedések. Ilyen a skarlát is, amely 2023-ban különösen nagy veszélyt jelent, főként a kisgyermekek egészségére. Miután évekig alacsony volt az előfordulása, az idei év első félévében az eddig regisztrált betegek száma 14-15-szöröse a 2022 első félévében talált fertőzöttek számának a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint.

A skarlát, tudományos nevén scarlatina megbetegedés hátterében bakteriális fertőzés áll. A Streptococcus pyogenes baktérium főként kisgyermekek körében terjed, rájuk veszélyes, viszont más életkorban is előfordulhat skarlátos megbetegedés. A skarlát ma már antibiotikummal jól kezelhető, az utóbbi években vissza is szorult a jelenléte - főként a koronavírus világjárvány alatt feltehetően a járványügyi szabályok szigorú betartásának következtében - 2023-ban azonban újra felfutóban van a betegség.

Az NNK által közölt éves adatokból kiderül, hogy 2020-tól jelentősen visszaszorult a skarlátos megbetegedések száma. Azok az intézkedések, amelyeket meghoztak a koronavírus terjedsének meggátlására, mint a szociális távolságtartás, maszkviselés szabályai, illetve a sokszor zárva tartó iskolás, óvodák nem kedveztek más betegségek terjedésének sem. Így alakulhatott, hogy amíg 2019-ben 3739 megbetegedést regisztráltak, addig 2020-ban mindössze 1434-et. 2021-ben még inkább visszaesett a skarlátos esetek száma, 2022 második felében azonban már látható egy felívelés, ami 2023-ban is folytatódott. A pandémia veszélyeinek elmúltával úgy tűnik, visszatért a skarlát.

Ezt onnan tudhatjuk, hogy az NNK nemcsak éves jelentést, hanem heti jelentéseket is közöl a leggyakoribb fetőző betegségekről. A legutolsó közlés szerint, amely az év 26. hetéig, vagyis az év feléig tart, idén már 5 976 beteget regisztráltak! Ez több mint bármelyik év teljes betegszáma az elmúlt 10 évben. 2022-ben az első félévben mindössze 406 beteget tartottak számon, csak az év második felében lobbant be a járvány.

Nyáron kevés a fertőzés, de ősszel újra fellángolhat a járvány

A korábbi évek tapasztalatai szerint nyáron visszaszorul a skarlátfertőzések száma - egyrészt a kórokozók  terjedésének nem kedvező a meleg, száraz időjárás, másrészt az iskolákban, óvodákban is sokkal kevesebb a gyerek. Látható a járvány hatása is a görbéken: 2020-ban áprilisig még jelentettek fertőzötteket, utána drasztikusan csökkent a számuk, 2021-ben teljesen lapos a görbe, és 2022-ben is csak ősszel indultak el felfelé az esetszámok. Míg más - nem világjárvány sújtotta - években a görbe június és október között esik csak be.

Az, hogy 2023-ban már ennyi fertőzés volt egy fél év alatt, azt jelenti, hogy újra és újult erővel tért vissza a skarlát, mely főként gyermekek körében fertőz és rájuk veszélyes. Tavaly az összes fertőzés több mint fele 6 évnél fiatalabbak körében jelentkezett, és a 14 éven felüli korosztályban mindössze a fertőzések 3 százalékát regisztrálták:

Látható az is, hogy az ország nagy részén előfordulnak fertőzések a 26. heti adatok alapján. A legtöbb beteg Budapesten és Pest megyében bukkant fel, azonban lakosságszám arányosan ez nem kiugró eredmény. Egyedül Csongrád-Csanádban volt viszonylag nagyobb számú beteg a lakosságszám tükrében:

Az NNK korábban azt közölte a skarlát 2023-as évi jelentős fertőzésszámai kapcsán, hogya betegségre jellemző a ciklusos ingadozás, vagyis több évre kiterjedően, szabályos időközökben okoz nagyobb számú megbetegedést. A szakértők szerint ezek a ciklusok az utóbbi évtizedekben általában ötévenként jelentkeznek. A COVID–19-járvány miatt meghozott járványügyi korlátozó intézkedések visszaszorították a légúti megbetegedések terjedését, köztük a skarlátét is, így a 2020/2021. évre prognosztizált esetszám-növekedés később, az idei szezonban jelentkezik - tették hozzá.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Várhatóan ősszel ismét emelkedni kezd majd a fertőzések száma, és télen fog igazán felfutni - hasonlóan a felsőlégúti megbetegedésekhez, mint az influenza vagy koronavírus. Fontos, hogy a szülők tisztában legyenek a tünetekkel, teendőkkel, ha felmerül a skarlátfertőzés gyanúja. 

A skarlát tünetei, kezelése

A skarlátfertőzés gyermekek körében jellemző, náluk okoz tüneteket, de felnőttek is elkaphatják - sokszor azonban tünetmentesen adják tovább. A fertőzés lappangási ideje néhány nap, ezután jelentkeznek a jellemző tünetek, mint a fejfájás, (magas) láz, hidegrázás, torokfájdalom, fájdalmas nyelés, émelygés, hányás. A gyulladt mandulákon tüszők jelenhetnek meg, a szájüregben, nyelven és mandulákon fehér lepedék jelenik meg. Az ízlelőbimbók vörösen kiemelkedhetnek, ez az ún. „málnanyelv” tünet. A nyaki nyirokcsomók megduzzadnak és a bőrön apró, sűrű élénkvörös pontokból álló kiütések jelennek meg - főként a hajlatokban, de az egész testre kiterjedhetnek, az arc kivételével. A kiütések helyén néhány nap múlva hámlás jelentkezhet.

A skarláttal mindenképpen érdemes azonnal orvoshoz fordulni, mivel a szövődményei súlyosak lehetnek: gennyes középfülgyulladás, vesegyulladás, reumás ízületi megbetegedés, szívizomgyulladás, illetve szepszis is kialakulhat! Minél előbb meg kell kezdeni a betegség kezelését ezek elkerülése érdekében.

A skarlát kezelése gyógyszerekkel, antibakteriális szerekkel, penicillinnel, antibiotikumokkal történik. Tüneti kezelésre alkalmazható láz- és fájdalomcsillapító, torokfertőtlenítő, stb. Ajánlott a sok folyadék fogyasztása. Fontos, hogy a skarlát ellen nincs védőoltás, mint pl. a kanyaró vagy bárányhimlő ellen! Csak aki átesik a fertőzésen, az szerez némi védettséget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem