19 °C Budapest
Female doctor arms make medic procedure closeup. Physical cure arterial beat exam tool nurse control and consult healthy lifestyle diagnosis therapeutist practice heal problem reception concept

Súlyos számlát kapnak a legszegényebb magyarok az orvosnál: sokan még a vizsgálatot sem tudják kifizetni

2022. október 24. 09:31

Október közepéig nagyjából 141 ezer magyarnak érvénytelenítették a taj-számát, mert fél évnél régebben tartozott a járulékokkal. Tavaly tavasszal még csak 55 ezre ilyen emberről lehetett tudni. Egy szakrendelő vezetője szerint a legszegényebbek sok esetben még egy egyzerű vizsgálat díját sem tudják kifizetni.

Az elmúlt másfél évben két és félszeresére ugrott a társadalombiztosítási rendszerből kiesettek száma: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a Népszava kérdésére közölte, október közepén mintegy 141 ezer olyan adós volt, akinek azért érvénytelenítették a taj-számát, mert hat hónapnál régebben tartozott az egészségügyi szolgáltatási járulékával.

Ennek kapcsán utoljára Tállai András államtitkár közölt adatot tavaly márciusban, akkor még csak nagyjából 55 ezer érintettről számolt be. Mint a lap emlékeztet: a rendszerből kiesetteknek az állami egészségügyben az orvosi ellátásért és a gyógyszerért is teljes árat kell fizetni - az egyes beavatkozások tarifái szolgáltatónként eltérhetnek, a kórházak, szakrendelők saját maguk szabhatják meg a térítési díjakat.

Egy szakrendelő vezetője arról beszélt, náluk már a beteg beérkezésekor ellenőrzik a jogosultságot, és akinek nincs érvényes taj-száma, azt tájékoztatják a lehetőségekről. Azonban sokan nem tudják vállalni a szakorvosi vizsgálatokért számlázható 8-10 ezer forintot, és így inkább elmennek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm