13 °C Budapest
Asian doctor is using a stethoscope listen to the heartbeat of the elderly patient.

Vészharangot kongatnak a háziorvosok: elsöpörheti a rezsiemelés a praxisok felét, pedig így sincs elég orvos az országban

2022. október 19. 19:49

Súlyos bajba kerülhet a magyarországi háziorvosi praxisok döntő hányada a megemelkedő rezsiköltségek miatt - előfordulhat olyan eset, hogy valakinek 2023-ig több millió forinttal nőhetnek meg a rezsiköltségei.

Nem elég, hogy a praxisok fele betöltetlen Magyarországon, a rezsiemelés miatt több működő háziorvos megélhetése, munkája is komoly veszélyben van - tudósít az RTL Híradó. A műsornak nyilatkozó háziorvos szerint nagyon fontos lenne, hogy rezsitámogatást kapjon, mert anélkül nem tudja, mi lesz vele és a praxissal.

Mindenki próbál alkupozícióba kerülni, vagy legalább olyan helyre, ahol nem kell annyi rezsit fizetni a rendelő után, mert akkor inkább biztosított a folytonosság. Emellett persze mindenki a tőle telhető legnagyobb mértékben spórol

- mondta a Híradónak Bélteki Béla, az egyik érintett háziorvos.

Pontos számokat még kevesen tudnak, de az RTL híradója már kapott egy körülbelüli értéket egy rendelőből: a kalkuláció szerint az érintett rendelő rezsiköltsége tavaly áprilishoz képest a tizenhétszeresére (!) fog emelkedni. De mivel a rendelő nem lakossági ügyfél, a távhőszámla is meg fog ugrani: a rendelő tavaly összesen 285 ezret fizetett ezért, ebben az évben a kalkuláció szerint a hétszeresét ennek az összegnek kell majd kigazdálkodnia, a távhőszámla ugyanis 1,5 millió forintnál többe fog kerülni. Az igazi horror pedig jövőre következik: a vagyonkezelő szerint abban az évben 4,9 millióra nő majd a távhő költsége csak ennek az egy rendelőnek.

A Háziorvosok Online Egyesülete szerint több ezer olyan praxis van az országban, ahol piaci áron kapják a gázt, és előfordulhat, hogy ők képtelen lesznek kigazdálkodni a súlyosan megemelkedett költségeket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Folyamatosan jönnek a jelzések arról hozzánk, hogy milliókkal nőnek majd meg a rezsiköltségek, és nem tudják majd kifizetni őket. Ezért is várjuk az önkormányzatok segítségét, mert a praxisok fele veszélybe kerülhet az egész országot nézve

- mondta erről Békásy Szabolcs, a szervezet alapító tagja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem