Body skin care after the shower, a young woman applies a moisturizing lotion on her shoulder. Female Beauty routine

Vigyázat, ezek a bőrrák jelei: tudd meg, hogy néz ki a bőrrák, mire figyelj!

2022. július 10. 09:31

Évről évre szaporodik a bőrrákosok száma Magyarországon, mégsem figyelünk oda a napégés elleni védekezésre és a rendszeres önvizsgálatra, pedig rengeteg ember életét menthetjük meg pusztán elővigyázatossággal. Hogyan ismerhető fel a bőrrák, mik a bőrrák tünetei? Hogyan mutatkoznak meg a bőrrák jelei a kezdeti stádiumban, mi a teendő, ha gyanús anyajegyet találtunk a testünkön?

Cikkünkben minden alapvető tudnivalót elárulunk a bőrrák kapcsán: mi az a bőrrák, milyen a bőrrák megjelenése, mikor érdemes egy problémás anyajeggyel bőrgyógyászhoz fordulnunk? A bőrrák hogy néz ki fajtájától függően, melyek a leggyakoribb bőrrák típusok és melyik bőrrák a legveszélyesebb? Hogyan történik a bőrrák kezelése és milyen túlélési esélyekkel számolhatnak a betegek?

Mi a bőrrák?

Bőrünk nem egy tökéletesen sima felület, számos jóindulatú és átmeneti tulajdonságú, illetve alkalmanként rosszindulatú elváltozások tarkítják – ezeknek az összefoglaló neve a „bőrdaganat” kifejezés. A rosszindulatú bőrelváltozások legnagyobb veszélye az áttétképzésben van, ugyanis a felszíni bőrrák megjelenését követően a bőrrák a nyirokrendszeren keresztül bármelyik szervünkben, csontunkban sokszor halálos kimenetelű áttéteket képezhet.

Az esetek többségében hétköznapi, jóindulatú bőrelváltozásokról van szó: ide soroljuk az anyajegyeket, hámszemölcsöket, de boríthatják testünket szeplők, májfoltok is. Általánosságban elmondhatjuk a bőrrákról azt, hogy nem elhanyagolhatóak az olyan hajlamosító tényezők, mint a bőrszín (tipikusan a három legvilágosabb bőrcsoport, sokszor szőke, vörös hajjal), a barnulás helyett égésre való hajlam, az UV sugárzásnak való kitettség, illetve az örökletes genetikai tényezők, hiszen magasabb a bőrrák rizikófaktora, ha szüleink, nagyszüleink között is előfordult már.

Mik a bőrrák okai?

Az ionizáló és kémiai anyagok is okozhatnak bőrdaganatokat, illetve a szervezet rákos sejtekkel szembeni védekezőképessége is fontos szerepet játszik, azonban az esetek túlnyomó többségében a káros UV, azaz ultraibolya sugárzás a felelős a bőrrák kialakulásáért. A bőrrák alattomossága abban rejlik, hogy sokszor egy évekkel, akár évtizedekkel korábbi napégés a felelős az elváltozásért, éppen ezért nem győzik a bőrgyógyászok elégszer kiemelni, hogy a napégés elleni védelemre már gyermekkorban nagy figyelmet kell fordítani.

A bőrrák leggyakoribb fajtái

Bizonyos bőrrák fajták bőrrák képek alapján is beazonosíthatóak, ám a kezdeti stádiumú rosszindulatú daganatokat – főleg, ha rengeteg bőrelváltozásunk van – igen nehéz észrevenni. Nagyobb bőrrák hajlam esetén mindenképpen ajánljuk a rendszeres önvizsgálatot, illetve az éves bőrrák szűrést is, hiszen minél hamarabb kerülnek a bőrrák jelei felfedezésre, annál jobb esélyei vannak a betegnek. Nézzük, melyek a leggyakoribb bőrrák fajták és melyik bőrrák a legveszélyesebb ezek közül!

1. Basalioma

A basalioma (carcinoa basocellulare) a leggyakoribb rosszindulatú bőrrák típus Magyarországon, a bazális sejtsorból, vagyis a bőr legalsó sejtrétegének az őssejtjeiből alakul ki. Ez egy lassan növekvő bőrrák típus, éppen ezért gyakran részlegesen rosszindulatú bőrráknak is nevezik. A basalioma kifejezetten az 50 év fölötti korosztályra jellemző, fiatalabbaknál szórványosan fordul elő, gyerekeknél rendkívül ritka; férfiaknál gyakoribb, mint nőknél.

A basalioma nem anyajegyekből (pigmentált sejtekből) alakul ki (nincs rákelőző állapot), hanem az ép bőrön jön létre, többnyire az UV-sugárzásnak leginkább kitett testrészeken (fejbőr, arc, fülek, váll, hát, karok), de a takart felületen is előfordulhat. A basalioma következtében csak nagyon ritkán figyelhetőek meg áttétek (0,1%), ez a legtöbb esetben csontáttét lehet – ettől függetlenül kulcsfontosságú a basalioma korai felismerése, hogy a beteg részt az elterjedése előtt eltávolíthassák.

2. Spinalioma

A spinalioma, azaz a laphámrák a második leggyakoribb a bőrrák fajták közül, a legtöbbször nem gyógyuló sebre emlékezteti a beteget. Ez egy szintén a bőr laphámsejtjeiből kiinduló bőrrák típus, kevésbé gyakori, mint a basalioma, ám annyira nem agresszív és veszélyes, mint a melanoma. A spinalioma a tüskéssejtekből indul ki, és ha nem figyelünk fel rá időben, terjedése során a melanómához hasonlóan nyirokrendszeri, majd szervi áttéteket képezhet. A spinalioma gyakorisága az életkor előrehaladtával növekszik, hajlamosító tényezői közé tartoznak a vérképzőszervi megbetegedések.

A spinalioma nem kifejezetten függ össze az UV sugárzással, gyakran a takart területeken jelentkezik, sokszor a nemi szerveken vagy a száj nyálkahártyáján. A kutatók a spinalioma okai közé sorolják a rákkeltő anyagokkal való érintkezést, hajlamosíthat rá a dohányzással bevitt kátrány és a HPV vírusfertőzöttség is. Érdemes intenzív figyelmet fordítani a bőrön megjelenő, nem gyógyuló pontokra, hogy időben fény derüljön a betegségre, mert korai stádiumban még jól kezelhető.

Melanoma malignum
Melanoma malignum

3. Melanoma malignum

A melanoma malignum a legveszélyesebb bőrrák típus, becslések szerint a bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3%-ért felelős, ám benne van a világ leggyakoribb halálos rákbetegségeinek vezető tíz típusában is. A melanoma veszélyei közé tartozik, hogy a melanoma malignum már korai stádiumban is adhat áttéteket a nyirokcsomókba, a belső szervekbe és a csontokba, mindez az elsődleges daganat eltávolítása után is létrejöhet.

A melanoma tipikusan a középkorú, 40-45 éves korosztály betegsége, ebben az időszakban diagnosztizálják a legtöbb esetet, jelentős, kb. 30%-os arányban már meglévő anyajegyből. A melanoma oka sokszor évekkel, akár évtizedekkel korábbi leégéses esetekre vezethető vissza, éppen ezért kell a veszélyeztetetteknek folyamatosan, akár egész életük során védekezni a melanoma kialakulása ellen.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A melanoma esetében leggyakrabban egy már meglévő anyajegyen megy végbe a változás, vagy egy új, gyanús megjelenésű anyajegy alakul ki az érintett bőrfelszíneken – az esetek felében korábban egészséges területeken – éppen ezért érdemes odafigyelni minden újonnan megjelenő bőrfoltra a testünkön. A melanoma genetikai tényezői sem elhanyagolhatóak (10-ből 1 esetben valamelyik közvetlen hozzátartozó esetében is kialakul a melanoma), ugyanis a napégés mellett örökölhető is a melanoma kialakulásához vezető hajlam.

A bőrrák tünetei: hogy néz ki a bőrrák?

A basalioma nevű bőrrák esetében ugyanúgy, ahogy más bőrrák fajtáknál is, több alaptípust különböztetünk meg, ezek közé tartozik a noduláris basalioma (lassan növekvő, fekélyes, pörkkel borított tumor, különösen a szem környékén veszélyes), a felületes basalioma (éles szélű, halványrózsaszín, a széleken gyöngyházfényű, terjedő foltok, egyszerre több van belőlük, kisebesedhetnek és behegedhetnek) és a pigmentált basalioma (sötétszürke, összefüggő basalioma növedék).

A bőrráknak számtalan típusa van, azonban általánosságban elmondhatjuk, hogy vagy meglévő anyajegyen induló elváltozást, vagy újonnan létrejött bőrelváltozást kell keresnünk magunkon. Tipikusan a környező bőrhibáktól eltérő színű, sötétbarna, egészen feketés, szürke vagy kékes elváltozások utalhatnak melanómára, melyeknek széle nem szabályos, elmosódó, folyamatosan növekvő folt. A spinalioma az esetek többségében nem gyógyuló sebre emlékeztet, és mivel nem az UV sugárzással érintkező területekhez van kötve, célszerű a testünk más tájain, akár a nyálkahártyákon keresnünk.

A bőrrák kezelése

A bőrrák szűrése egy bőrgyógyászati vizsgálattal kezdődik: a szakember egy dermatoszkóp nevű speciális nagyítóval átvizsgálja a páciens bőrfelszínét, különös tekintettel az újonnan létrejött, növekedésnek indult vagy sebes részeket. A problémásnak tűnő, bőrrákgyanús területekből mintát vesznek, majd bevizsgálják, hogy van-e bennük rákos sejt, és ha igen, milyen problémáról van szó.

A bőrrák kezelése elsősorban sebészeti beavatkozással történik, vagyis kimetszik a rákos elváltozást tartalmazó részt, annak területétől, mélységétől függően. A bőrrák típusa függvényében szükséges lehet lézer- vagy sugárterápia formájában helyi kezelés, de gyógyszeres kezeléssel is védekezhetnek ellene – kemoterápiás, elektrokemoterápiás eljárás is történhet, illetve a célzott terápia, immunterápia is alkalmazható.

Fontos a nyirokcsomók vizsgálata, illetve a beteg teljes szervezetének áttekintése különféle képalkotó berendezésekkel - CT, MRI, PET -, melyekkel már a kezdetekkor felderíthetőek az esetleges bőrrák szövődmények. Amennyiben a bőrrák típusától függően áttét képződött, a páciens további kezeléseken esik át, míg a szervezetéből el nem tűnnek a rákos sejtek. A bőrrákból való felgyógyulás következtében szükségesek ismétlődő rutinvizsgálatok is.

A bőrrák megelőzése

A bőrrák a megbetegedések többségénél köthető genetikai tényezőkhöz – örökletes hajlam, bőrtípus – és UV sugárzáshoz, illetve a káros anyagokkal való érintkezéshez is, éppen ezért a bőrrák elleni védelem legfontosabb eleme a megelőzés. Bőrrák hajlam esetén mindenképpen kerüljük a tűző napsütést (11 és 15 óra között ne is menjünk napra, ha nem muszáj), és mindenképpen használjunk a bőrünket védő naptejet, lehetőség szerint védekezzünk továbbá zárt ruházattal, kalappal.

A gyermekeink védelmére is fordítsunk nagy figyelmet, hiszen a kiskori leégés ugyanúgy a bőrrák rizikófaktorai közé tartozik, mint egy felnőttkori eset. Nagyon fontos, hogy minél több jóindulatú bőrelváltozás borítja a testünket, annál nagyobb figyelmet kell fordítanunk az önvizsgálatra – lehetőleg egy családtagunk segítségével, aki a nehezen elérhető részeket (hát, fej, fülek stb.) is megfigyelheti -, illetve vegyünk részt évente egyszer dermatológiai anyajegyszűrő vizsgálaton is, főként, ha a családban már előfordult bármilyen bőrrák típus.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem