COVID-19 virus SARS-COV-2 OMICRON strain, covid-19  ba.4 subtype concern variant 3d rendering

Aggasztó hírek érkeztek az omikron új variánsairól: ezt minden beoltottnak is tudnia kell

2022. július 6. 10:29

Világszerte emelkednek a fertőzésszámok, a WHO pedig múlt héten egy újabb, nyári koronavírus-hullámra figyelmeztetett. Az újabb terjedés oka, hogy az omikron gyorsan változó variánsait azok is nagyon könnyen elkapják, akik már korábban megfertőződtek más omikron-változattal – írja az Infostart.

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is új Covid-hullám fenyeget, ezért pedig az omikron új alváltozatai felelősek a kutatók szerint. A briteknél napi 300 ezer is lehet az új fertőzöttek száma, míg az USA-ban 45%-kal többen kapták el a Covidot, mint korábban. Az új fertőzések exponenciális növekedése mögött az omikron törzs BA.4 és BA.5 alvariánsai állnak a Nature-ben publikált cikk szerint.

A kutatás eredményei alapján azok is elkaphatják ezeket a változatokat, akik már immunisak voltak az omikron más variánsaira. Korábban a fertőzésen átesetteknek 84%-os volt a védelmük amornavírus ellen, azonban a BA.4 és BA.5 esetében nagyon úgy néz ki, bárki könnyen elkaphatja ezeket az omikron után is.

Szintén aggodalomra ad okot egy Indiában feltűnt új omikronvariáns, a BA.2.75, melyet már 80 mintában mutattak ki a világ legkülönbözőbb pontjain, ami a gyors fertőzőképességre utal. Ráadásul  a kutatók olyan tüskefehérjéket fedeztek fel ennél, mellyel a vírus ki tudja kerülni a jelenlegi vakcinák által generált antitesteket. Ugyan Nyugaton már visszavonták a pandémia miatti védőintézkedéseket, egy ilyen variáns nagyon könnyen változtathat ezen. A Nature-ben publikált tanulmány szerint pedig a BA.4-et és a BA.5-t is kevésbé ismerik fel a vakcinák által generált antitestek, tehát a már beoltottak is könnyen megfertőződhetnek velük. A kérdés továbbra is az, mennyire okoznak majd súlyos tüneteket ezek a változatok, illetve az átesetteknél kialakulhat-e hosszú Covid.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem