Woman sneezing into a tissue allergy spring sick

Nehéz napok várnak a jövő héten 10-ből 3 magyarra: sorok lehetnek a gyógyszertárakban

2022. március 19. 15:33

A hét végén még marad az átlagosnál hűvösebb idő és az alacsonyabb pollenterhelés, a következő hét elején azonban melegedés kezdődik, melynek következtében az allergén fák pollenszórása is várhatóan felerősödik. A ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes, esetenként elérheti a magas szintet. Az éger és a mogyoró pollenszórása fokozatosan csökken, bár az égeré még országszerte közepes és a mogyoróé is elérheti helyenként a tüneteket okozó közepes koncentrációt - közölte pollenjelentésében az NNK.

Fokozatosan emelkedik a kőris és a nyár virágporának koncentrációja, mindkettőé jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat, a nyáré helyenként elérheti a magas szintet. A szil és a fűz pollenkoncentrációja jellemzően alacsony, esetenként közepes, a juharé legfeljebb alacsony. A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte alacsony.

A pollenek már év eleje óta jelen vannak, azonban a tavaszi jó idő beköszöntével kezd egyre több allergén a levegőbe kerülni a fák, bokrok virágzása és a szárazabb napokon nő a koncentráció is. Így a szénanáthások tünetei áprilistól egyre erőteljesebben jelentkezhetnek.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved - orvos által diagnosztizált - pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka szenvedi meg ily módon a jó időt.

Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek ettől. Európában már napjainkban is a lakosság harmada allergiás, de már az is lehet, hogy mára minden második európai allergiás valamire, erről a közelmúltban nem készültek felmérések, csak becslések vannak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem