23 °C Budapest
Boy holding a face mask cimlapi

Folytatódik a szigorítás: már itt is kötelező lesz a maszkviselés Magyarországon

2021. október 27. 16:30

Az OTP Bank dolgozóinak kötelező lesz a maszkviselés holnaptól, és a Fővárosi Törvényszék épületeiben is mindenki köteles lesz eltakarni az orrát és a száját. A romló járványhelyzet miatt a BME-n és a hegyvidéki önkormányzat épületeiben is kötelező lesz a maszkhasználat.

Csütörtöktől a Fővárosi Törvényszék épületeiben mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot viselni – közölte a Fővárosi Törvényszék, hozzátéve, hogy a maszkokat helyesen kell viselni, az orrot és a szájat is el kell fedni.

Emellett holnaptól az OTP Bank fióki dolgozóinak is kötelező lesz a maszkviselés, és jövő héttől hasonló, egyre szigorodó intézkedésre a központi irodaépületekben is számítani kell. A pénzintézet a Portfolio megkeresésére közölte:

kiemelten fontos a munkavállalók és családjaik egészsége, ezért a körülményeknek megfelelő intézkedéseket vezettünk be, amelyeket folyamatosan felülvizsgálunk. A bank tavaly február óta rendszeresen ülésező koronavírus munkacsoportja folyamatosan tájékoztatja a kollégákat az aktualitásokról. Monitorozzuk a járvány alakulását, a Csoporton belüli érintettség számait, illetve a jogszabályokat is nyomon követjük. Ezek változását próbáljuk lekövetni intézkedéseinkkel, a járvány erősödése miatt jelenleg folyamatosan szigorítjuk az intézkedéseket is.

Fontos megjegyezni, hogy a fiókokba betérő ügyfeleknek az érvényes kormányzati intézkedéseknek megfelelően egyelőre nem szükséges maszkot hordania.

Nem csak a törvényszék és az OTP közölte a héten, hogy bevezetik a kötelező maszkviselést: a járványhelyzet változása miatt 2021. november 2. napjától a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem belső, zárt tereiben (tanterem, folyosó, iroda stb.) a szájat és orrot egyaránt takaró maszk viselete kötelező.

A Hegyvidéki Önkormányzat kulturális és sportintézményeiben november 1-től a hat éven felülieknek kötelező a szájat és az orrot egyaránt eltakaró maszk viselése, írja a hegyvidek.hu. A Hegyvidéki Sportközpont és Tanuszoda területén november 2-tól kötelező a maszk használata.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A sportintézményekben a medencetérre nem vonatkozik a szabályozás. A Hegyvidéki Önkormányzat épületébe belépő ügyfeleknek pedig már október 13. óta kötelező maszkot viselniük. A BME-s eljárással szembeni különbség, hogy itt az önkormányzat jelezte, az ügyfélfogadás során eljáró munkatársak az ügyfélfogadás alatt szintén kötelesek maszkot viselni.

Karácsony Gergely kedden tartott sajtótájékoztatóján elmondta, szeretnék megkérni a budapesti lakosokat, hogy a biztonságunk érdekében viseljék a maszkot a közösségi közlekedés járatain. A főpolgármester megjegyezte,

a Fővárosi Önkormányzatnak jelenleg nincs jogköre előírni a maszk használatát, de követve a MTA szakembereinek javaslatait erősen ajánljuk az orr és a száj eltakarását az utazási idő alatt. A közösségi közlekedés egyébként bizonyítottan nem veszélyes a vírus terjedése szempontjából, örömteli, hogy egyre többen választják a budapesti járatokat, biztatok mindenkit, hogy használják bátran, csak viseljék a maszkot.

Hozzátette, a szakemberek egyetértenek abban, hogy zárt térben kötelezővé kéne tenni a maszk használatát. Karácsony bejelentette, hogy a fővárosi fenntartású idősotthonokban szigorító intézkedéseket kell bevezetniük: az ünnepek után, november 2-től azok a bentlakók, akiknek van védettségi igazolványuk, az intézményt elhagyhatják, de a visszatéréskor izoláció vár rájuk a többiek védelmében. Érintésmentes látogatás továbbra is lehetséges védettségi igazolvány bemutatása után.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem