2 °C Budapest

Pszichológust kérdeztünk az új CSOK-ról: ki nem találod, mit mondott

Pénzcentrum
2016. január 15. 05:55

Sok pár balhézik a pénz miatt, ráadásul a folyamatos feszültségnek legtöbb esetben válás is lehet a vége.  A jelzáloghitelek felvétele - pláne ha CSOK-ot is igénylünk -  pedig különösen nagy felelősség, ezért az anyagi kérdéseket is érdemes tisztázni a párkapcsolatokban. A Pénzcentrum most megnézte, hogy kimondottan párok esetében milyen lehetőségek vannak arra, hogy jelzáloghitelt vegyenek fel, milyen feltételeket ajánlanak a bankok, és mit érdemes átgondolni előtte.

Egy hitel felvételénél - különös ha CSOK-ot is szeretnénk igényelni - számos dolgot kell mérlegelnünk, főképp, ha nem egyedül, hanem a párunkkal együtt gondolkodunk a hitelfelvételben. Sok kapcsolatban jelent problémát, hogy a házastársak nem beszélik meg egymás között a pénzügyeket, és nem tisztázzák, hogy kinek milyen felelőssége van ebben. Ez azonban nem vezet sok jóhoz, ugyanis a felek közötti folyamatos feszültség az esetek többségében váláshoz vezethet.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint hazánkban egy év alatt 10 házasságra 6 válás jut, vagyis általában a házasságoknak valamivel több, mint a fele válással végződik. 2014-ben 38 780-an házasodtak össze és 19 576-en váltak el. A válások száma ebben az évben jóval kevesebb volt, mint 2006-ban, azonban kevesebben is házasodtak össze, bár arányaiban némi javulás figyelhető meg.

Így kezeljük helyesen a pénzügyeket

A legjobb megoldás ilyen esetekben, ha leülnek egymással, és mindent alaposan átbeszélnek. Fontos, hogy mindkét fél érdeke érvényesülni tudjon, megalapozottan döntsenek, és közös megegyezés alapján kezeljék a pénzügyeket. A legfontosabb azonban egy ilyen súlyú pénzügyi döntésnél a kölcsönös bizalom

- mondta a Pénzcentrumnak Orbán Nóra párkapcsolati szakértő, coach, mediátor, tréner.

  • Tervezzük meg közösen a havi kiadásokat, részletesen kitérve arra, ki mire, és mennyit költ;
  • Még ha közös is a kassza, érdemes egy részét úgy elosztani, hogy azt mindkét fél az igényeinek megfelelően, szabadon elkölthesse;
  • Tartsuk magunkat a megbeszéltekhez, ne játsszuk el a másik fél bizalmát;
  • El kell kerülni a rivalizálást abban az esetben is, ha az egyik fél többet keres, mint a másik;
  • Érdemes részletesen utánajárni, hogy az adott banknál van-e lehetőség közös számlavezetésre, és ez esetlegesen milyen kedvezményekkel jár.

Milyen szempontokat vegyünk még figyelembe?

A kellemetlen következmények elkerülése miatt érdemes átgondolnunk a hitelfelvétel előtt, hogy milyen összegű, és milyen futamidejű jelzáloghitelt tudunk felvenni pontosan. A nagycsaládosok többségének jó megoldás lehet az új CSOK, viszont akik nem jogosultak a kedvezményes hitelre, azoknak a piaci kamatozású lakáshitelek lehetnek a legjobb megoldások. Mostanra már 4 százalék alatti teljes hiteldíj mutatóval (THM) is találhatunk kölcsönt.

Mivel a kedvezményes kamatok biztosítását a bankok általában jövedelemjóváíráshoz kötik, ezért azt sem árt megnézni, hogy a választott banknál mennyibe kerül nekünk a folyószámla vezetése. Egyes bankok a partner biztosítójuknál kötött lakásbiztosítás esetén további kedvezményeket adhatnak, ezzel is érdemes lehet kalkulálni.

Ha a hitel felvételekor megtakarítást indítunk (jellemzően lakástakarékot vagy életbiztosítást), akkor további kamatkedvezményeket kaphatunk. Van olyan pénzintézet, ahol már meglévő megtakarítást elhelyezve is kapunk kamatkedvezményt.

Mit mondanak a bankok?

Megkérdeztünk néhány magyar bankot, hogy kimondottan párok esetében milyen lehetőségek vannak arra, hogy jelzáloghitelt vegyenek fel, és milyen feltételekkel.

A CIB Bank a Pénzcentrumot arról értesítette, hogy a jelzáloghitel feltételei között nincs különbség attól függően, hogy házas vagy egyedülálló a hiteligénylő. Fontos azonban, hogy ha a jelzáloghitelt igénylő ügyfél házas, akkor házastársának adóstársnak kell lennie a kölcsönszerződésben. A házastárs jövedelme növeli a figyelembe vett összjövedelmet, így az igénybe vehető hitel nagysága is magasabb lehet. Tapasztalataik szerint nagyjából egyforma arányban vesznek fel jelzáloghitelt házasok és egyedülállók, minimálisan magasabb a házaspárok aránya az egyedülállókhoz képest.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ERSTE Bankban a párok, és a házastársak számos támogatási forma közül választhatnak, ha megfelelnek a CSOK feltételeinek, vagy a kedvezményes otthonteremtő kamattámogatott hitelek feltételeinek. A terhelhetőségi számítások alapján nagyobb összegű hitelhez juthatnak, mivel kettőjük jövedelmét veszi figyelembe a bank, ezért gyakori, hogy házastársak, élettársak együtt vesznek fel hitelt. Ha pedig vagyonközösségben élnek, legtöbbször a bankok kérik mindkét szereplő bevonását az ügyletbe.

A K&H Banknál jellemzően párok, illetve házastársak az igénylők, akik kedvezőbb feltételek mellett tudnak hitelt felvenni, alapvetően azért, mert két igénylőnek magasabb a jövedelme, mint egy igénylőnek. Hitelfelvételkor nincsen külön kedvezmény a párok, házastársak számára.

Az OTP Bank kedvezményei alapvetően a bankhoz érkező jövedelem összegéhez kötöttek, ilyen értelemben a házastársak - tekintve, hogy mindkettőjük jövedelme ide érkezik - nagyobb mértékű kedvezményben részesülhetnek. A fentiek természetesen előnyt jelentenek a törlesztési képesség számításnál is.

Az UniCredit Bank arról tájékoztatott, hogy a jelzáloghiteleihez kapcsolódó kedvezmények jellemzően az aktív bankkapcsolaton, a banki szolgáltatások rendszeres igénybevételén alapulnak, melyek feltételei párban vagy két személy együttműködésében sokkal könnyebben teljesíthetők. Ide tartozik például az úgynevezett aktív kedvezmény, amely esetében a fél százalékos kamatkedvezmény feltétele, hogy az ügyfél hiteltörlesztésre szolgáló bankszámlájára legalább havi 120 000 forint jóváírás érkezzen átutalásból és UniCredit-bankkártyájával havonta legalább 15 000 forint értékben vásároljon. A párok, házastársak és az egyedülállók közel hasonló arányban vesznek fel jelzáloghitelt az UniCredit Banktól. Ettől lényeges eltérést a magasabb jövedelmű és egyúttal nagyobb összegű hitelt igénylő ügyfelek esetében tapasztalnak: körükben a párok aránya meghaladja a 60 százalékot.

A Raifeissen Bank megkeresésünkre elmondta, hogy náluk alapvetően ilyen típusú kedvezmény nincs. Párok esetében a különbség, hogy ilyen esetben két jövedelem is figyelembe vehető (amennyiben adós-adóstárs viszonyban kerül felvételre a hitel), így a folyósítható összeg nagyobb lehet. Ugyanis ha ketten együtt veszik fel a hitelt, akkor nagyobb jövedelemmel áll szemben a fizetendő havi törlesztőrészlet, tehát több az esély a folyósításra - de emellett rengeteg más szempontot is vizsgálnak a bírálatkor.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem