17 °C Budapest

Hárommillió magyar lakástulajdonos tesz a hitelválságra! Te köztük vagy?

Pénzcentrum
2009. április 9. 05:40

A hazai lakásállománya jelenleg körülbelül 4,2 - 4,3 millióra tehető, a magántulajdon aránya az európai átlaghoz képest magasnak mondható a maga 91 - 92 %-os értékével. Szakértők szerint az ingatlanok 70 %-a tehermentes, ami azt jelenti, hogy közel 3 millió magyar lakástulajdonosnak nem fáj a feje a hitelpiacon végigsöprő válság miatt.

Az 1,3 millió jelzálogjoggal terhelt ingatlan közül mintegy félmillióra tehető a devizahitelesek száma. A pénzintézetek szerint a hazai lakossági hitelezésben még óriási potenciál rejlett, amit azonban a tavaly októberben a Magyarországot is elérő válság évekre visszavetett. Az igénylések száma és a kihelyezett hitelösszeg több éves mélypontra esett, a Bajnai-csomag átmenetileg fokozhatja, de a változások hatályba lépését követően azonban a földbe döngölheti a hitelfelvételi kedvet.

A hitelek szigorításával és szűkülésével a lakásépítések száma is jelentősen visszaeshet, de a folyamatban lévő beruházások és a projektek átfutási ideje miatt ennek hatásai csak némileg késleltetve lesznek érzékelhetőek a lakáspiacon. A lakásvásárlók egyre bizonytalanabbak az átadási határidőket illetően, a finanszírozási csapok elzárásával sokat csúszhatnak az építkezések.

A fejlesztők akciókkal és kedvezményekkel készülnek a második negyedévre várható lakáspiaci rohamra, mint ismeretes a szocpol és a támogatott hitelek felfüggesztése miatt júliusig élénkülhet a kereslet az új lakások iránt. Felmérések szerint jelenleg az új lakások harmadát kínálják valamilyen akció keretében, júliusig - a készletek kipörgetése érdekében - ez a szám még a kereslet fokozódása mellett is emelkedhet.

Az elmúlt fél évben megfigyelhető alkupozíció-javulás ugyanakkor megtorpanhat, az akció nem minden esetben jár majd együtt a piacon mért 3-7 %-os mozgástérrel, ami az irányárból történő engedményeket illeti. A lakásvásárlók különösen a használt piacon akár 10 % feletti árengedményt is elérhettek, a kevésbé forgalomképes lakásoktól még ezzel együtt is nehezebb megszabadulni.

A válság ugyanakkor élénkítette az albérletpiacot, ahol a tapasztalatok szerint akár 10 %-os bérleti-díj kedvezmény is elérhető, miközben valamivel enyhébbek lettek a kaucióra vonatkozó szabályok is. A jövőbeni kilátásoktól való félelem sok potenciális lakásvásárlót terelt az albérletkeresés irányába, némileg enyhítve ezzel a piacot jellemző túlkínálatot.

Korábban: Albérletvadászat válság idején! Mit találtunk a romok között?

A hitelezési szigorításokkal kapcsolatban meg kell említeni, hogy nem csak a bankok fogták vissza a kihelyezéseket, hanem az általános gazdasági bizonytalanság a vásárlói, ezen keresztül a hitelfelvételi kedvet is visszavetette. Az ügyfelek az árfolyamok ingadozását látva sokkal inkább meggondolják egy hosszú távú devizahitel szerződés aláírását.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A lakáspiac kilátásai egyelőre nem túl kedvezőek, a piaci szereplők egyre agresszívebb vásárlást ösztönző eszközöket vetnek be. A vételárból történő engedmények mellett ezek közé tartoznak a lakáshitel terheinek bizonyos időszakra vonatkozó részben vagy egészben történő átvállalása. Mások úgy vélik, hogy az intézkedések csak drámai forgalom visszaesés lassítását, hatásainak tompítását szolgálják.

Korábban: "OTP-re vettük a lakást!" - rémisztő magyar hitelpiaci valóság

Az előttünk álló hónapok támogatást kihasználó lakáskeresési hulláma még szinten tarthatja a lakáspiacot, nagy kérdés, hogy azt követően mire lehet majd számítani.

Korábban: Családi házak 3 millió forint alatt: itt az országos lista!

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem