13 °C Budapest

Jön a dróntörvény: drágább lesz a biztosítás, mint az autóra

Pénzcentrum
2017. február 15. 14:40

A minisztérium szerdai tájékoztatásából derült ki, hogy a drónok jelentős részénél (többek között) jogosítványra és felelősség biztosításra is szükség lehet. Ha ezeket elmulasztjuk, akkor akár több százezer forintos bírságot is kaphatunk. A biztosításokat viszont csak kevés szolgáltatónál érhetjük el, ezért utánanéztünk, kihez érdemes fordulni, ha legálisan szeretnénk használni a drónunkat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) foglalkozik a drónokkal kapcsolatos szabályozásokkal hazánkban. A szerdai tájékoztatásuk szerint hamarosan új szabályokat vezethetnek, amelyek megszabják, milyen feltételek mellett reptethetjük a quadrokopterünket. A tervezet szerint

  • A 250 gramm (negyed kiló) alatti drónok játéknak minősülnek és szabadon működtethetők,
  • A 250 gramm és 25 kg közötti quadrokoptereket nyilvántartásba kell venni és a kezelőjének engedéllyel is kell rendelkeznie a reptetéshez. Ez utóbbihoz külön képzésen kell részt venni.
  • A 25 kilogramm feletti drónoknál (a fentiek mellett) már úgynevezett szakszolgálati engedélyre is szükség van, illetve üzemi és repülési naplót is kell vezetni.

A tervezetben azt is kiemelik, hogy a 250 grammnál nehezebb drónoknál felelősség biztosítás megkötésére lesz szükség, ezért feltettünk egy gyors körkérdést a biztosítóknak, hogy mégis, hol érhető el ilyen biztosítás.

Érdekelnek a drónok? Olvasd el a témában írt korábbi cikkünket!

A válaszok alapján arra jutottunk, hogy jelenleg a nagyobb biztosítók között csak ketten foglalkoznak drónbiztosítással, az Allianznál és a Groupamánál érhető el. A válaszok alapján egyébként a szolgáltatók többsége (egyelőre) nem is tervezi a bevezetését:

Nincsen ilyen termékünk és nem is tervezzük bevezetni a közeljövőben

 - árulta el a Posta Biztosító.

Nincs nálunk drón-biztosítás, és egyelőre nem gondolkodunk rajta

- derült ki az Aegon válaszából.

Nem foglalkozunk drón felelősségbiztosítással és belátható időn belül nem is tervezünk ilyet bevezetni

 - tudtuk meg az Uniontól.

Ugyan a drónokra vonatkozó jogszabály megjelenése után a többi szolgáltató is megjelenhet ilyen biztosítással, addig viszont a karácsonyra kapott drón felelősség biztosítását ennél a két szolgáltatónál kell megkötnünk, ha felelősséggel szeretnénk használni a quadrokopterünket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Valóban nem árt a biztosítás

Tavaly nagyjából 10 esetben szabtak ki büntetést a rossz helyen történő drónreptetésért, általában 30 és 100 ezer forint közötti volt a bírság összege. Idén már komolyabb anyagi kárt okozó baleset is történt: egy meghibásodott quadrokopter esett rá egy autóra Budapest belvárosában, a Szabadság hídnál.

Ha a drón tulajdonosának nem volt biztosítása, akkor feltehetően elég mélyen a zsebébe kellett nyúlnia ahhoz, hogy kifizesse a kárt. Persze, ha volt felelősségbiztosítása, akkor ezt megúszhatta, a biztosító fizetett helyette.

A Drónpilóták Országos Egyesületén keresztül kínálja drónbiztosítását a Groupama. Az egyesület tagjai 25 ezer forint éves díj megfizetésével juthatnak felelősségbiztosításhoz

- válaszolta a biztosító képviselője a Pénzcentrum kérdésére, az Allianz pedig az alábbi választ küldte nekünk, kitérve arra, hogy mire nyújt pontosan fedezetet a drónbiztosítás:

A felelősségbiztosítás megkötésére többek között az ipari tevékenységet, a mezőgazdasági felmérést végző, filmezést, vadszámlálást, elektromos vezeték ellenőrzését, média- és oktatási tevékenységet folytatóknak van lehetőségük. A felelősségbiztosítás fedezi a harmadik személynek okozott károkat, és kiterjed a személyi sérüléssel (élet, testi épség, egészség sérülése) kapcsolatos nem vagyoni sérelmekre.

Ami viszont ennél is lényegesebb, hogy az Allianznál nem feltétlenül egységes a fizetendő biztosítási díj:

A díjakat kockázatarányosan alakítottuk ki; a drónokkal kapcsolatos lehetséges kockázatok közé tartozik a dologi és vagyoni károk okozása (pl. ütközés, leesés), személyi sérülések kiváltása. Egy több kilós eszköz jelentős kár okozására is képes.

A pontos szabályok egyébként néhány hónap múlva léphetnek életbe, de a biztosítást már most érdemes megkötnünk, ha nem szeretnénk a meghibásodott drón miatt százezreket fizetni egy okozott kárért.

Cikkünk megjelenése után kaptuk meg a Generali válaszát, miszerint egyelőre nincs drónbiztosításuk, de már készülnek vele. Íme a válaszuk:

Nálunk a drónokat érintő felelősségbiztosítási termék fejlesztése már folyamatban van, de egyelőre érdemi információval nem tudunk szolgálni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem