24 °C Budapest

A koronavírus árnyékában egy másik fertőzés is szedi áldozatait: ez is nagyon veszélyes

MTI
2021. március 22. 20:02

A tuberkulózis fontos közegészségügyi problémát jelent, Európában és Közép-Ázsiában a Covid-19 után a második legtöbb halálozást okozó fertőző betegségnek számít - állapította meg hétfőn két regionális európai közegészségügyi szervezet hétfőn.

2019-ben, abban az évben, amelynek adatai a legfrissebbek, a térségben 246 ezer tuberkulózisos megbetegedést regisztráltak, ez az előző évhez viszonyítva 13 ezerrel kevesebb volt. A stockholmi központú Európai Betegségmegelőzési és -Ellenőrzési Központ (ECDC), valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koppenhágai székhelyű európai hivatala szerint ebben a térségben fordult elő a globális tuberkulózisos esetek 2,5 százaléka.

WHO adatai szerint 2019-ben 20 ezer ember halálát okozta a tuberkulózis a térségben. A koronavírus okozta pandémia megakasztotta a tuberkulózis elleni küzdelmet, kevesebb szűrővizsgálatot végeznek és kevesebb beteget kezelnek.

Az ECDC és a WHO szakértői szerint aggodalomra ad okot, hogy a kevesebb szűrés miatt a tuberkulózisban szenvedő, de nem diagnosztizált betegek nem kapnak kezelést és másokat is megfertőzhetnek. Az is aggasztó, hogy egyre több olyan eset fordul elő, amikor a tuberkulózis kórokozói rezisztensek a hagyományos gyógyszerekre, ami megnehezíti a betegek kezelését.

Hans Kluge, a WHO regionális vezetője hangsúlyozta annak valós veszélyét, hogy a nő a gyógyszerrezisztencia kockázata, s mint mondta, ezt mindenképpen el kellene kerülni. A WHO európai régiójába 53 ország tartozik Izlandtól Üzbegisztánig, Oroszországot, valamint Törökországot is beleértve.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A régió becsült tuberkulózisos eseteinek több mint 80 százaléka Kelet- és Közép-Európában és Ázsia középső térségében fordul elő. Oroszországban 73 ezer, Ukrajnában 34 ezer, Üzbegisztánban 22 ezer, Romániában, Törökországban és Kazahsztánban pedig 13-13 ezer esetet jegyeztek fel a jelentés szerint.

A jelentést a szerdai tuberkulózis világnap előtt tették közzé. A WHO 1982-ben nyilvánította a tuberkulózis (gümőkór, tbc, tüdőbaj) világnapjává március 24-ét, mert 1882-ben ezen a napon jelentette be Robert Koch német orvos a tuberkulózis baktériumának felfedezését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm